Skocz do zawartości
IGNORED

Diora WS 504 - poprawa parametrów i ...

spagat

Rekomendowane odpowiedzi

Jedna uwaga. Przy wymianie stabilizatorow na Lm 337,317 lub 78xx,79xx nalezy zwrocic uwage na takie parametry jak minimalna i maksymalna roznica napiec pomiedzy we. zasilania a wyjsciem ew.wyjsciem napiecia odniesienia (regulacji) oraz moc wydzielana na stabilizatorze w sensie ew.koniecznosci montarzu radiatorow

Takie cos jeszcze wpadlo mi do glowy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Sorka ! Pokickalem polaryzacje kondow. Teraz wersja ok

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Artuch

Zasiliłem to + - 15V. Tamten stopien tylko poczatkowo stabilizował odpowiednio napiecie i po tych 24V potem umiesciłem LM317 i LM337 i oczywiscie dopiero poprowadziłem zasilanie do płytki.

Dzieki takiemu zabiegowi mniej śmieci i wachan napiec sie przedostaje i LMy zanczie lepjej stabilizuja oraz dodatkowo róznica wej - wyj stabilizatorów wynosi tylko 9V. Sprawdzałem dodatkowo przy głosnym graniu pod oscyloskopem.

Artuch czy twoim zdaniem zastosowanie zródeł na BF245 w prestabilizacji znaczie polepszy sprawe ?

Przy zastosowanej przez ciebie podwojnej stabilizacji nie wiem czy to zrodelko przyniesie jakis odczuwalny efekt natomiast faktem jest ze jest to jeden ze sposobow poprawienia wspolcz. tlumienia tetnien zasilania zasilaczy takich jak w orginale. Innym aspektem sprawy jest to ze zmniejsza sie wachania pradu plynacego droga zasilanie - R807,812 - D801,802 - masa (prady pasozytnicze na masie) ,co moze nie byc obojetne w odsluchu.

Ale mamy przynajmniej jasnosc ze jakosc tego zasilacza jest jednym ze slabych punktow tej konstrukcji.

Generalnie jestem zwolennikiem malych krokow w przypadku kiedy mamy w zamiarze dokonywac gruntowne przerobki a temat nie jest do konca rozpoznany, a to dlatego ze przerobki poszczegolnych punktow wzmacniacza i odsluch po ich dokonaniu pozwoli nam na bardziej jednoznaczne okreslenie ich wplywu na brzmienie i wyciaganie konkretnych wnioskow, takze pozniej, w stosunku do innych konstrukcji z ktorymi przyjdzie nam sie zmierzyc.Stety albo niestety srednioprzecietny wzmacniacz jest jakby ukladem naczyn polaczonych gdzie zmiany w jednym ukladzie pociagaja za soba zmiany we wspolpracy z drugim i to jeszcze w roznych aspektach, tak ze finalne "zgranie" poszczegolnych sekcji wzmacniacza wymaga odpowiednich rozwiazan w ogole i w szczegole.

Brzmi to ogolnie i formulkowo ale mam nadzieje ze do rzeczy :)

Pozdarwiam

Ten wzmacniacz to troche taki tajnos agentos . Ze wzgledu na duze wzmocnienie koncowki i jej podwyzszone THD pewne zmiany w reszcie ukladu choc wnosza poprawe moga byc maskowane a inne wyraznie wyczuwalne mimo ze tego sie specjalnie nie spodziewamy. Ja jako pomagajacy na odleglosc moge zwrocic uwage na pewne istotne sprawy natomiast tylko koledzy moga na zywo stwierdzic co dana zmiana wnosi i czy warto ja wprowadzic.

Pozdrawiam:)

Moj wzmacniacz w rozbiorce znow, dzis powrzucam fotki co i jak bo srebrzanke 1mm tez juz zakupilem, niestety brak grubszej w zasiegu, moze dwie splote jakos ;]

co do wzmocnienia koncowki, to moze by je zmniejszyc (np do 100 v/v) skoro tak latwo rezystorami i sluchac co sie dzieje ;)) ?

>p.f.pawlikowski

Redukcja wzmocnienia koncowki na pewno zmniejszy znieksztalcenia sygnału i pozwoli STKom pracowac stabilniej. Sek w tym ze wowczas trzeba zwiekszyc nieco wzmocnienie sygnału w przedwzmacniaczu aby osiagnac taka sama moc.

Trzeba pokombinowac przy IC103.

Czy czyniliscie juz proby z ominieciem tego operacyjnego wzmacniacza IC103 ?

Przeciez on tutaj nic nie wzmacnia w takim razie co on tam robi ? Jesli to ma byc zwykły bufor to czy on jest tam faktycznie potrzebny? Po co zastosowano w takiej konfiguracji te rezystory po 10k, a nie połaczona wprost wyjscia z wejsciem odwracajacym.

Pawlikowski

zmniejszenie wzmocnienia ,na moj gust, moze zmienic balans tonalny, dac lepsza kontrole skrajnych zakresow pasma i inny rozklad dynamiczny dzwieku. Co do zapasu we wzmocnieniu w funkci przekrecenia galy glosnosci to bedzie jeszcze zapas (przekrecenie na maksa przesteruje wzmacniacz) jedynym minusem moze byc za wczesne wychodzenie loudnesa z korekcji.

Zolwik

Odnosnie zwiekszenia wzmocnienia pre to trzeba sie liczyc z faktem ze jezeli zrobimy wzmocnienie na IC103 x3-5V/V to doprowadzimy do przesterowania ukladu korekcji barwy w momecie kiedy podbijemy ktorys z zakresow. No napewno niekorzystne jest to ze ta korekcja caly czas obciaza IC103.A te rezystory 10k to cholera wie. Moze z nimi temu scalakowi jest pod jakims wzgledem lepiej( moze czestoliwosciowo cos bo do wyrownania pradow i napiec niezrownowazenia to R157=R158) w kazdym badz razie stosuje sie takie rozwiazania.

Moze wypowie sie ktos doswiadczony w tej kwestii.

No i mam pytanie na ile rezygnujecie z gadzetow typu loudnes , korekcja barwy, balans, ilosc wejsc i wyjsc itp

Aha ten IC103 faktycznie pracuje tylko jako bufor jednak jest niezbedny w orginalnej konfiguracji pre poniewaz regulacja barwy potrzebuje do poprawnej pracy zrodla sygnalu o niskiej impedancji wewnetrznej. Osobiscie przy wzmocnieniu 1 tego stopnia sprobowalbym wtornika emiterowego.

Inna sprawa - polecam sprawdzic faktyczna polaryzacje napiec wystepujacych na elektrolitach w torze sygnalowym w stosunku do oznaczen(spotkalem sie z przypadkami odwrotnej polaryzacji i to niezadko) no chyba ze docelowo beda jakies MKT czy cos to nie ma sprawy.

@żółwik

>Redukcja wzmocnienia koncowki na pewno zmniejszy znieksztalcenia sygnału i pozwoli STKom pracowac stabilniej. Sek w tym ze wowczas trzeba zwiekszyc nieco wzmocnienie sygnału w przedwzmacniaczu aby osiagnac taka sama moc.

Trzeba pokombinowac przy IC103.

ale kto powiedział że potrzeba nam bezwzględnie 80W na kanał a nie mniej? ;))

@Artuch

>zmniejszenie wzmocnienia ,na moj gust, moze zmienic balans tonalny, dac lepsza kontrole skrajnych zakresow pasma i inny rozklad dynamiczny dzwieku. Co do zapasu we wzmocnieniu w funkci przekrecenia galy glosnosci to bedzie jeszcze zapas (przekrecenie na maksa przesteruje wzmacniacz) jedynym minusem moze byc za wczesne wychodzenie loudnesa z korekcji.

a czy dalo by sie jakos stegowac cos :P aby tym przyciskiem defeat wylaczac takze ten przedwzmacniacza? bo on narazie jak wiem wylacza regulacje tonow...

bo opcja wylaczenia regulacji barw itd, czyli zostawic potencjometr z koncowka mocy byla by swietna... a moze cos na stale...?

To zalezy jak to widzisz - albo rybki albo akwarium (jak jadno i drugie to trzeba miec jeszcze grzalke :] ).

Musialbys sie okreslic czy zostawiasz pre ze wzmocnieniem 1 a za calosciowe wzmocnienie odpowiada STK , czy tez rozkladamy wzmocnienie na pre i koncowke w odpowiednich proporcjach bo to w pewnym sensie zmienia postac rzeczy. Mozna oczywiscie fizycznie zrezygnowac z loudnesa lub we EQ IN w celu pozyskania dodatkowych przelacznikow i wtedy mozna calkowicie odlaczac tone regulator i wtedy miec w pelni funkcjonalne pre z wybieraniem zrodel. No chyba ze chodzi o super pure direct in czyli wejscie-poty- koncowka bez zachaczania o nic innego?

przelacznik zrodel jak najbardziej mile widziany,

regulator balansu, tonow bym odlaczyl na stale... loudness tez jesli wiele to wniesie (przydaje sie loudness gdy bardzo cicho sie slucha muzyki, tak to oczywiscie jest be ;)) ze zrodel zreszta tylko aux, cd i tuner mi potrzebne, wszystkie wejscia equalizera i wyjscia calkowicie nie potrzebne...

dorzucam fotke mojej plytki, jeszcze nic nei robilem, wlasnie sie zabieram za pierwsze zmiany ;)) jak widac przeszla swoje...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pierwsze efekty pracy, sciezki masy zabezpieczone kalafonia ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no te polaczenia na srodku to oczywiscie nie moja robota, przy STK tez takie na odwal sie poprawki sa... ehhh...

wlasnie zabieram sie za dalsze przerobki na kablach...

kilka nowych polaczen, takze te w srodku zmienione mostki laczeniowe na lepsze i zalane kalafonia...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@Artuch

w ktorym miejscu ciac sciezki najlepiej zeby podlaczyc przewody z napieciami do STK...? bo mam i tak dorabiane mostki z cyny do nozek STK bo sciezek brakuje to moze poprostu tam nie laczyc ich, tylko przewodem bezposrednio do nozki..?

Sory. Troche skrytykuje jesli mozna . Z tym zalewaniem kalafonia to tak sobie , klucha ci sie zrobi i tyle po kilku lutowaniach zczernieje i tyle a specjalnie nic to nie daje. Te mostki to drut w czarnej izolacji? W kazdym badz razie mostki sa na krotko a jesli drut to na sztywno. A jak bedziesz chcial polutowac cos pod tym mostkiem lub bardzo w poblizu to co zrobisz ?A zareczam ze nie raz wjedziesz tam lutownica. Dlatego pisalem o cienkiej lince i na rysunkach byly ulozone z luzem i w odpowiedni sposob m.in dlatego.

Ten jeden mostek to tak .Diora zrobila taka ladna gwiazde a my ja psujemy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No jak brakuje punktow lutowniczych to raczej bezposrednio i wtedy raczej drutem kilka mm od plytki ale tak jakos mi sie to nie widzi. Moze oskrobac stara sciezke zasilania na dlugosc ok 1cm od giry, podlutowac do niej drucik grubosci jak w mocniejszych rezystorach czy wiekszych kondach ktory sluzylby jako mechaniczne usztywnienie giry i wtedy puscic zasilanie kondy-scalak bezposrednio linka 1 mm2. Wilk syty i owca cala :)

>Te mostki to drut w czarnej izolacji?

Tak ;) 0,5mm^2,

ten po srodku laczacy gwiazdy razem to 2mm^2 jak i idacy wzdluz mas to 2mm^2,

a kable niby troszke na sztywno ale polozylem je tak ze nic nie zaslaniaja w sumie, nie bedzie z tym problemu ;)

a ten jeden poprawie, przesune go w sam punkt gwiazdy ;)

>No jak brakuje punktow lutowniczych to raczej bezposrednio i wtedy raczej drutem kilka mm od plytki ale tak jakos mi sie to nie widzi. Moze oskrobac stara sciezke zasilania na dlugosc ok 1cm od giry, podlutowac do niej drucik grubosci jak w mocniejszych rezystorach czy wiekszych kondach ktory sluzylby jako mechaniczne usztywnienie giry i wtedy puscic zasilanie kondy-scalak bezposrednio linka 1 mm2. Wilk syty i owca cala :)

no wlasnie niewiem co z tymi nozkami, ale narazie sproboje zrobic bezposrednio kablem bez usztywnienia, dam kalafonii kropelke to moze bedzie trzymac sztywniej, zreszta cyna tez zablokuje wciskanie sie nozki poza plytke...

zaraz zapodam fotki po tych zmianach ;))

no spagat zaginall wa akcji ;)

a tak moze byc? nozka z kablem ani drgnie ;]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No jak ani drgnie to ok :) . A moze zablokowac ja w dziurce w plytce jakims klejem? Np poxipolem od strony elementow poglujdrac i wcisac troche w otwor z gira. 10 min. i po sprawie. Kalafonia pod wplywem temperatury mieknie ("plynie") np latem. Wiem trudny jestem a to takie moje przemyslenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.