Skocz do zawartości
IGNORED

Symetryczny preamp RIAA

dino

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś to testował?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (PCB na miarę 1994 roku)

Rozwiązanie ciekawe zarówmo dla MM jak i MC

I kusi mnie strasznie spróbowanie preampu z wejścim symetrycznym (co dalej jest mniej istotne i pewnie lepsze niż mój VSPS).

Uważam (IMHO), że symetryzacja jest niezykle ważna w przypadku niskich sygnałów wejściowych podatnych na zakłócenia.

Jak do tej pory INA103 pojawiał się na forum głównie w dziale "różne kostki do wzięcia"

Pls o "praktyczne" opinie - dla teoretyków polecam soft TI zwany "Tina" (fajna zabawka)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/40040-symetryczny-preamp-riaa/

Układ INA103 jest nadal jednym z najlepszych nisko szumnych op-ampów.

INA163 jest też nie zły ale już można go niestety zasilać niższym napięciem, co dla np.phono ma duże znaczenie.

Co do samego schematu , moja rada , wejście z INA103 jest dobre ale reszta [ pasywne riaa ] przeciętne.

Lepiej po INA daj ogólnie znany RJM'owy phono z 4 stałymi czasowymi.

4 stała czasowa jest oddzielnie opisana, musiałbyś poszukać w necie.

Ja rozpiski od phono wywaliłem , podobnie jak całe wcześniejsze archiwa.

Ogólnie rzecz biorąc na początek dobry strzał.

Co bardziej istotne !

Pokombinuj z przetwornikami gramofonowymi, i zwróć uwagę że jest mało wkładek z dwoma obwodami z oddzielnym odczepem masy [ ekranu ]. Większość ma jedną końcówkę umasioną [ ekran ] i jest z tym problem , bo bez trafoli nie lzja.

>Co bardziej istotne !

>Pokombinuj z przetwornikami gramofonowymi, i zwróć uwagę że jest mało wkładek z dwoma obwodami z

>oddzielnym odczepem masy [ ekranu ]. Większość ma jedną końcówkę umasioną [ ekran ] i jest z tym

>problem , bo bez trafoli nie lzja.

W mikrofonach nie było (i nie ma) "uziemnionych" cewek (w tanich rozwiązniach uziemia się jeden z odczepów ale na kocu kabla XLR - i niech Bogowie modlą sie o fazowanie wejśc)

BTW do którego pinu jest podpieta "masa" (bo tak "BTW" to jej nie ma) w przypadku DL110.

Pls "rozrysuj" jak w/g Ciebie wyglada "elektrycznie" taka wkładka ( dwie cewki, każda ma + i - wyprowdzone na piny z wyjścia wkładki, plastikowa obudowa ....) - który z pinów jest doprowadzony do "masy".

Naprawiałem Shure i AKG (mikrofony) i nigdzie cewka nie była podłączona do "masy" (XLR!!!!!).

Trafa (Peavey) stosowaliśmy do symetryzacji niesymetrycznych wyjśc z modułów efektowych lub preampów ..... (nazywa sie to D-BOX) i w tych rozwiązaniach stosowało sie na wejściu pzrełacznikiki 3 stanowe typu :

- off

- -symetric

- lift (winda uziemnienia)

dwa pierwsze działały tak samo (z reguły)

Chodziło o pzresyłnie sygnałów na poxiomie 100-200 mV do miksera oddalonego o 30m (NE55232 na wejściu - Siundcraft)

>Dino

Umasioną [ podłączony ekran wkładki ] końcówką jest na ogół lewy dolny pin [ patrząc od strony pinów ].

Jeżeli nie masz podłączonego pinu do ekranu wkładki to się ciesz.

Poza tym lepiej nie mierzyć prądem stałym wkładeczki.....

No to zaczynam - podobno Denon DL110 jest symetryczny (tak twierdzi serwis) na razie szukam INA 103.

Zepne to z gain ustawionym na 2 z VSPS i zobaczymy.

Jescze tylko przeróbka gramofonu na XLR ale po mału ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.