Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki do Tonsil Sherzo

lugi666

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kupiłem niedawno kolumny tonsil scherzo 350. Byłem z nich zadowolony do czasu, kiedy memrany nie zaczeły sie odklejać. Sprzedawca mowił że wszystko jest oryginalne. Okazało sie że niskie tony to stx-y wiec od razy pozstanowiłem je wymienic. Teraz mam problem na jakie;/ Mysle nad alphard ale nie jestem pewien. POMOCY. Dodam tylko że średnica głośkina wynosi 25cm

https://www.audiostereo.pl/topic/40055-g%C5%82o%C5%9Bniki-do-tonsil-sherzo/

Jeżeli cewki w głośnikach są sprawne , to lepiej wymienić same membrany.

Będzie taniej , a efekt ten sam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>Będzie taniej , a efekt ten sam.

BZDURA!!!! Głośniki zagrają zupełnie inaczej.

Nie będzie się zgadzać ani masa membrany, ani parametry zawieszenia, czyli podatność i stratność.

Tonsil nie sprzedaje swoich membran luzem, a to, co można kupić na allegro nie ma z Tonsilem nic wspólnego.

Tonsil nie sprzedaje ale Umifon sprzedaje i robi renowacje głosników Tonsila. Z tym że wiele taniej nie będzie bo chyba nie mniej niż 80 złotych za głośnik.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lugi666, 11 Lut 2008, 22:10

>czyli najlepiej kupić oryginały?? troche drogo mnie to wydzie;/ Tyle prawie co zapłciłem za całe

>kolumny

Zrobisz jak zechcesz. Ja w moich Scherzo 350 wymieniłem membrany i nie narzekam.

Miałem też możliwość porównania z oryginalnymi głośnikami, różnica jest żadna ( chyba tylko porlick

ją usłyszy).

porlick - pomyliłeś tonsilowskie kolumny za góra 600,00 zł. (komplet) ze sprzętem high- end.

Proponuję więcej ślepych odsłuchów , a mniej teorii z katalogów i gazet.

arturkali5, 11 Lut 2008, 22:51

> Proponuję więcej ślepych odsłuchów , a mniej teorii z katalogów i gazet.

Niestety, to nie teoria- próbowałem tego nie jeden raz osobiście- pomimo , że starałem się dobierać membrany tak, by jak najbardziej odpowiadały oryginałom, nie było takiego samego brzmienia. Głośniki owszem, działały, ale zapomnij o zgodności parametrów T-S, a tym samym działanie w obudowie znacząco rożni się od oryginału i wcale nie trzeba drewnianego ucha, by to usłyszeć.

W jednej kolumnie Scherzo 350 są dwa gdn 25/80 .

Cena jednego to ok. 100,00 zł. Tak więc sam materiał to 400,00 zł.

Za chwilę przyjdzie czas na gdm 18/80 (bo też są na piance). Koszt oryginału to jakieś 80,00 zł. x2

Sam materiał to ok. 560,00 .

Regeneracja obu kolumn niech nawet wyniesie 200,00 , to i tak rachunek jest prosty.

Moim zdaniem lepiej tanio naprawić i zbierać na inne lepszej klasy , niż za wszelką cenę

ratować " życie" staruszkom , które grają co najwyżej średnio.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.