Skocz do zawartości
IGNORED

Klub posiadaczy kolumn aktywnych

Basman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich zainteresowanych tematem.Sam od niedawna jestem włascicielem takich monitorów i muszę przyznać ze jestem pozytywnie zaskoczony.Sama idea takiego sposobu reprodukcji dźwięku z kolumn wielodrożnych była dla mnie rzeczą oczywistą i technicznie uzasadnioną no i któregoś poranka na Allegro znalazłem aukcję pod tytułem cyfrowe głośniki Philips dss940.Minęło kilka miesięcy,a moje wzmacniacze i kolumny pokryły się kurzem i już nie ma dla nich powrotu,a philipsy grają i zadziwiają mnie coraz bardziej.Jestem ciekaw ile osób posiada podobny sprzęt innych firm i czy cała zabawa w kolumny,kable i wzmacniacze ma przyszłość skoro więkczość sprzętu profesjonalnego to monitory aktywne,a wiadomo,że techniczne mozliwosci cyfrowej obróbki dżwięku rosną w siłę i tanieją.Skoro tak jest to czy,przyszłość pasywnych systemów to muzeum i półki z tanim sprzętem w marketach?

https://www.audiostereo.pl/topic/40142-klub-posiadaczy-kolumn-aktywnych/

Zgoda.Trudno żeby dobrze zagrały kolumny na złych przetwornikach i ze złymi wzmacniaczami,bo prawa fizyki są niezmienne,ale jeśli weźmiemy dobre kolumny pasywne i skorygujemy ich niedoskonałości,pozbędziemy się długich kabli itd.to raczej zagra lepiej.Jesli maksymalnie dopracujemy akustykę pokoju i jeszcze bedziemy mogli skalibrować kolumny dla tego pomieszczenia(spotkałem takie glośniki studyjne jakiejś niemieckiej firmy)to powinnodać efekt raczej na plus zwłaszcza,ze rynek profesjonalny nie łyka niepotrzebnych bajerów,Które nic nie dają.

Ja przez przypadek wpadłem na te kolumienki,a tak bym się dalej bawił w tuning odtwarzaczy i zabawę w kabelki ,a prawda jest niestety taka,że to glównie niedoskonałość przetworników jest czynnikiem najbardziej degradującym dźwięk.

A tak to jest zrobione w moich kolumnach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zewstaw aktywny DIY własnej konstrukcji. Zwrotnica aktywna L-R IV rz. ze wzmacniaczem dla sekcji wysokotonowej (dla niskotonowej koncówka mocy z integry a pre pasywne). Do tego regulacja efektywności sekcji wysokotonowej i kompensacja baffle step.

Temat nr 29555 AKTIVATOR zwrotnica aktywna + wzmacniacz

Ukryta Zawartość

Jesli chodzi o tuning odtwarzaczy - dobre źródło czy tuningowane czy nie, ale wyokiej klasy to podstawa systemu.

Ukryta Zawartość

mam trochę nietypowy system aktywny. zwrotnica przed 4-kanałowym wzmakiem i kolumny z odłączoną pasywną zwrotnicą. wzmak i zwrotka to nówki ale te same drivery w monitorach grają dużo szybciej, bardziej plastycznie...

w sumie nadal waf wysoki (nie widać nowych sprzętów) a gra lepiej.

Fajnie,że kolegów przybywa.Kiedyś w jakimś piśmie dla elektroników znalazłem schemat trójdrożnej zwrotnicy aktywnej którą zaproektował jakiś Rosjanin,o prostej i zarazem genialnej konstrukcji.Działało to tak,że z fltra górnoprzepustowego i dolnoprzepustowego sygnał był podany na wzmacniacze różnicowe w których odejmując go od pełnopasmowego sygnału uzyskiwaliśmy dokładnie wydzielone pasmo średnch tonów.W innych zwrotnicach aktywnych stosując trzy filtry niezależne ciężko idealnie trafić w punkty podziału natomiast w w/w rozwiązaniu ten problem nie istnieje.Pozostaje tylko temat skorygowania charakterystyki głośników,a to najlepiej wykonać na drodze cyfrowej,lub z braku laku elementami pasywnymi.Podejrzewam,że efekt i tak przebije układ pasywny.Jak znajdę schemat to go tu zamieszczę.

Zerknijcie na ten link.Myślę,że takie zabawki zakończyły by poszukiwania wielu z nas.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> z fltra górnoprzepustowego i dolnoprzepustowego sygnał był podany na

>wzmacniacze różnicowe

zwrotnica substraktywna, niezbyt dobre rozwiązanie w całości - lepiej stosować pełne, syemetryczne filtry

>W innych zwrotnicach aktywnych stosując trzy filtry niezależne ciężko

>idealnie trafić w punkty podziału

nie ma z tym problemu, wystarczą rezystory o tolerancji 1% i kondensatory o tolerancji 1-2.5%, ostatecznie dobierane 5%

>Pozostaje

>tylko temat skorygowania charakterystyki głośników,

w szczególności kompensacja baffle step i ew. Linkwitz transform ciricut

• 3 miesiące później...

Odnawiam wątek.Może znajdzie sie więcej osób zainteresowanych takim podejściem do sprzętu.Przy okazji może ktoś posiada informacje gdzie można w Polsce posłuchać obecnie produkowanych monitorów aktywnych K+H?

Ukryta Zawartość

ja bym z chęcią posłuchał takiej parki...

Ukryta Zawartość

Basman, 26 Maj 2008, 02:07

>Odnawiam wątek.Może znajdzie sie więcej osób zainteresowanych takim podejściem do sprzętu.Przy

>okazji może ktoś posiada informacje gdzie można w Polsce posłuchać obecnie produkowanych monitorów

>aktywnych K+H?

Jest już w Polsce przedstawiciel/dystrybutor tej firmy. Na razie trwają prace orrganizacyjne i pierwsze testy kompletnych systemów. Pierwszy z nich jest testowany w studio Polsatu i do tego czasu trudno będzie wyrwać coś na odsłuch. Wieczorem skrobnę więcej, bo teraz pędzę do pracy.

Sam mam system zbudowany na 4 monoblokach + preamp z aktywną zwrotnicą i napędz to ATC SCM7 pozbawione zwrotnic pasywnych. W tej chwili jednak testuję modele Genelec 8030A a od połowy czerwca 8040A. Zobaczymy co się porobi. Jak na razie to już trudno mi w pokoju się poruszać, tyle gratów naznoszonych. Niemniej jednak zabawy z aktywnymi systemami powodują u mnie ciekazwe wnioski. Jak zapadną jakieś ustalenia, to się z "klubem" podzielę.

Do reprezenowania K+H w Polsce wybrana została firma "Aplauz" Sp. z o.o. Jak wspominałem, na razie trwają przygotowania i nie jest prowadzona regularna sprzedaż.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.