Skocz do zawartości
IGNORED

Fornir, frezy, lakierowanie - kolejność?

Rotor

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę o zbudowaniu monitorów Zapha na Seasach, już zacząłem rozmowy o wykonaniu skrzynek na zamówienie, ale ciągle mnie korci żeby zrobić je samemu –po prostu większa satysfakcja :D a przecież o to tu chodzi.

Pytam więc –jaka kolejność czynności –

1. fornirowanie, 2. frezowanie zagłębień pod kosze głośników, 3. lakierowanie?

Tak bym obstawiał że będzie najłatwiej ale widzę na forum zdjęcia gołych skrzynek bez forniru a już podfryzowane otwory. Jak potem nakładać fornir? Jak wyciąć otwory w fornirze naklejonym na puste miejsca???

Techniki są różne. Możesz sfornirować np. element przedniej ścianki , a później frezować otwory , sklejasz skrzynke, sezonujesz, szlifujesz , fornirujesz, szlifujesz, malujesz, szlifujesz, malujesz. Ale jeżeli skrzynka jest składana pod kątem 90 stopni , to może wystąpić klawiszowanie (nawet przy takich wymiarach skrzynki jak Twoja).

Możesz działać inaczej, wycinasz potrzebne otwory w surowym materiale , sklejasz skrzynke, sezonujesz, szlifujesz, oklejasz hdf, sezonujesz, szlifujesz, fornirujesz. Fornir wokół otworów wycinasz z grubsza ostrym nożykiem i możesz doszlifować krawędzie papierem na półwalcu , lub frezarką z szablonem , później szlifujesz fornir , malujesz, szlifujesz, malujesz....

Oraz kilka innych czynności o których tu nie wspomniałem.

Pzdr.

Ja osobiście robiąc Mietki robiłem wg wskazań większości DIYowców czyli najpierw wyciąłem otwory, potem posklejalem a dopiero potem fornirowałem. Przez to jednak teraz muszę się trochę bawić z doszlifowaniem forniru na krańcach otworów pod głośniki. Następnym razem jednak coś czuję, że najpierw okleje fornirem gotowe skrzynki a potem dam skrzynki na CNC i wszystko będzie szybciej i łatwiej.

ciężko włożyć całą skrzynkę do cnc ponieważ

1.Nie każdy ma takie cnc z tak wysokim polem roboczym

2.Ciężko będzie ją przytrzymać tzn jak ma podciśnienie to problem z ustawieniem a tym bardziej mały skrzynek

na koniec rzadko komu che się chce kombinować dla 2 sztuk tzn dla operatorów pieniądze żadne za wy frezowanie a trzeba kombinować wiem to z doświadczenie

Ja osobiście nie znam się za dobrze na CNC. Ale mój brat w pracy ma dostępnych kilka maszyn CNC do dyspozycji i twierdzi, że jemu całą skrzynkę obrabiać to żaden problem. Dla niego takie frezowanie skrzynek to raczej szybka i prosta robota, bo normalnie pracują w stali i obrabiają bardziej skomplikowane rzeczy i niejednokrotnie sporo większe. O rysowanie i pisanie programu też nie musi się prosić bo on tam właśnie pracuje jako konstruktor - programista.

Iceman, 14 Lut 2008, 16:15

>Ja osobiście nie znam się za dobrze na CNC. Ale mój brat w pracy ma dostępnych kilka maszyn CNC do

>dyspozycji i twierdzi, że jemu całą skrzynkę obrabiać to żaden problem. Dla niego takie frezowanie

>skrzynek to raczej szybka i prosta robota, bo normalnie pracują w stali i obrabiają bardziej

>skomplikowane rzeczy i niejednokrotnie sporo większe. O rysowanie i pisanie programu też nie musi

>się prosić bo on tam właśnie pracuje jako konstruktor - programista.

my czły czs mówimy o cnc do mdfu a nie matalu to zupełnie inne buty

voldemort, 14 Lut 2008, 16:50

>my czły czs mówimy o cnc do mdfu a nie matalu to zupełnie inne buty.

Ja natomiast mówię o maszynach do metalu. Nie widzę problemu, wręcz przeciwnie - dla maszyn przystosowanych do bardzo twardej stali robota w drewnie idzie lekko niczym w maśle i przy tym błyskawicznie.

bego, 14 Lut 2008, 18:32

>maszyna to maszyna. wazne zeby sie buda zmiescila. no i oczywiscie frezy musza byc do drewna.

>najlepiej jednopiorowe z dolnym odprowadzeniem wiora zeby forniru nie poszarpalo.

Frez to frez ...

;-)

Przy dobrym doborze freza i prędkości nie powinno być problemów z użyciem frezów których oni używają do metalu. Z tego co się orientuję, podczas ostatniego frezowania przez brata nie było wiórów, jedynie pył.

Apropos frezowania to mój brat jest chyba maniakiem prędkości - lubi kręcić maszyny na granice ich wytrzymałości. Ostatnio wspominał, że przez nieuwagę rozgrzał freza do białości, podobno dosyć ciekawy był to widok świecącego na biało freza.

Iceman, też jesteśmy dumni z Twojego brata:-)

Wracając do frezowania , jeżeli trafi się "niedoklejka" forniru , to jaki by frez nie był i tak wyszarpie ów fornir i zabawa na całego.

bego, 14 Lut 2008, 18:58

>to to brat szlifowal zamiast frezowac :)

Frezował chyba małym frezem na dużych obrotach. Nie znam się dokładnie, ale od szlifowania mają inne maszyny.

marko3T, 14 Lut 2008, 19:00

>Wracając do frezowania , jeżeli trafi się "niedoklejka" forniru , to jaki by frez nie był i tak wyszarpie ów fornir i zabawa na całego.

Staram się raczej dokładnie nanosić klej i nie żałuję go. A myślę że warto zaryzykować bo efekt może być bardzo dobry. Zresztą żeby powstało wyszarpnięcie, to musi być raczej spore powierzchniowo to niedoklejenie, bo jeżeli jest małe, to fornir w tym miejscu i tak będzie sztywny. Ale nawet jeżeli jakimś cudem trafiło by się większe niedoklejenie, to przy drobniutkim frezie chodzącym na kilku tysiącach obrotów przy niewielkim posuwie to moim zdaniem i tak nie ma szans na jakieś wyszczerbienie.

bego, 14 Lut 2008, 19:00

>przeciez nie dasz 6-piorowego frezu do drewna. no chyba ze chcesz miec posuw 2 mm/s

Jak wróci z pracy to go zapytam czym mi frezował ostatnio.

Iceman pisz do mnie jeszcze , chętnie się czegoś nauczę:-)

Jeżeli ktoś ma mało do czynienia ze stolarką , to mała wpadka z pęcherzem może mu się zdarzyć i dlatego zwróciłem na to uwagę. Mylisz sie pisząc ,że drewno jest na tyle sztywne , że małą niedoklejka na krawędzi nic nie szkodzi. Podłoże dla forniru jest wtedy mało stabilne i wystąpią naprężenia.

Drewno pracuje i z czasem różnie może to wyglądać.

Pzdr. Panów

jesli chcemy tego uniknac nalezy powierzchnie docinac np 6mm sklejka lub jakas plyta pilsniowa. nie zawsze to mozliwe ale dobrze dziala.

pozatym jak mowilem. ostry frez lewoskretny i obroty pow. 18 tys.

marko3T, 14 Lut 2008, 19:17

>Iceman pisz do mnie jeszcze , chętnie się czegoś nauczę:-)

>

>Jeżeli ktoś ma mało do czynienia ze stolarką , to mała wpadka z pęcherzem może mu się zdarzyć i

>dlatego zwróciłem na to uwagę. Mylisz sie pisząc ,że drewno jest na tyle sztywne , że małą

>niedoklejka na krawędzi nic nie szkodzi. Podłoże dla forniru jest wtedy mało stabilne i wystąpią

>naprężenia.

>Drewno pracuje i z czasem różnie może to wyglądać.

>

>Pzdr. Panów

U mnie nie ma niedoklejek, dlatego się o to nie boję.

>>Iceman, 14 Lut 2008, 18:58

>Apropos frezowania to mój brat jest chyba maniakiem prędkości - lubi kręcić maszyny na granice ich

>wytrzymałości. Ostatnio wspominał, że przez nieuwagę rozgrzał freza do białości, podobno dosyć

>ciekawy był to widok świecącego na biało freza.

Czyli umie tylko programować, ustawić właściwie maszynę już nie. Frez do wyrzucenia, albo ostrzenia.

saczek_XTRM, 14 Lut 2008, 19:39

>Czyli umie tylko programować, ustawić właściwie maszynę już nie. Frez do wyrzucenia, albo ostrzenia.

To nie tak - wcześniej pracował na maszynie właśnie jako operator CNC więc nie jest teoretykiem. Jakieś półtora roku temu dopiero się doszkolił i awansował, chociaż i tak jak chce dorobić to na nadgodziny zostaje na maszynie pracować.

marko3T, 14 Lut 2008, 19:40

>Cóż Iceman u mnie też , ale jak będziesz kiedyś fornirował ścianke 130 na 55 , to uważaj bo możesz

>mieć.

Dzięki za radę. Póki co rzeczywiście mam tylko doświadczenie z małymi powierzchniami. Z większymi może być nieco trudniej. Chociaż jestem optymistą :-)

>marko3T

>Ale jeżeli skrzynka jest składana pod kątem 90 stopni , to może wystąpić klawiszowanie (nawet przy takich wymiarach skrzynki jak Twoja).

Czy moglbyś wyjaśnic na czym polega owo "klawiszowanie"?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.