Skocz do zawartości
IGNORED

Fornir, frezy, lakierowanie - kolejność?

Rotor

Rekomendowane odpowiedzi

Materiał pracuje i te elementy które stanowią boczne ścianki "rosną" co skutkuje tym , że jak patrzysz na górną ścianke już gotowej pomalowanej kolumny , to widać tam uskoki , łaczenia elementów.

Oklejanie ma temu zapobiec.

>Czy moglbyś wyjaśnic na czym polega owo "klawiszowanie"?

Wydaje mi się, że chodzi o coś takiego.

Dlatego (wracając do pytania):

1.klejenie

2.szpachla

3.fornirowanie

4.frezowanie

Polecam szpachlować wszystkie klejenia, nawet jak pozornie wyglądają na idealne, to po położeniu szpachli wychodzą wszystkie niedociągnięcia, których często nie widać. Lepiej poświęcić chwile i mieć to z głowy, bo jak wyjdzie to po położeniu lakieru, to będzie już za późno na poprawki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Prawie jak na rysunku z tym ,że przyrost występuje na tej bocznej , pionowej ściance.

Jezeli Ty polecasz szpachlowanie , to ja stanowczo odradzam.

Między materiałem skrzynki(drewnopochodnym) , a fornirem powinien być tylko klej.

Dzieki marko3T

Zastanawia mnie jednak taka rzecz, jeśli boczne ścianki będą "rosły" (rozumiem ze jest to powodowane zmianą temperatury i wilgotności otoczenia) to również ścianka przednia i tylna powinna "urosnąć" - zatem nie powinny wystąpić uskoki ?

... oraz jaki sposob łączenia boków (przy budowie skrzynek) byłby najlepszym rozwiązaniem?

To z bokami to tylko przykład na szybko. Oczywiście to zjawisko dotyczy tak tyłu (o ile nie jest wklejany w obrys boków i dołu-góry*)jak i przodu. W najgorszym wypadku masz na górnej ściance klawisze boków , tyłu i frontu.

Jak temu zaradzić? Złozyć wszystkie ścianki pod kątem 45 stopni co w warunkach amatorskich może sprawić kłopot lub najprostsza i skuteczna technika , to oklejenie takiej gotowej skrzynki cienkim hdf'em.

* Nie myśl natomiast ,że jak wpuscisz przednią oraz tylną ścianke w obrys skrzynki , to unikniesz klawiszowania. Nie unikniesz ona pokaże sie wtedy na froncie i z tyłu.

Problem ten dotyczy głównie podłogówek.

Pzdr.

szpachla po pęka bo skrzynka pomimo ze jest sklejona pracuje zdecydowanie odradzam szpachle

najbardziej widać jak jest klawiszowanie i lakierowane na jakiś kolor po jakimś czasie to wychodzi

Dyć przeca godołem o tym, między wierszami:-)

Drewno pracuje , szpachla pracuje nie robi się takich rzeczy jak szpachlowanie przed fornirem. To samobójstwo.

Hej

Właśnie zrobiłem interes życia! W akcie samobójczego entuzjazmu postanowiłem zrobić skrzynki samemu nie mając warunków ani czasu :D. Zadzwoniłem do ulubionego marketu budowlanego gdzie 2 lata temu ładnie mi pan dociął deseczki na kolumienki na Teslach za jakieś śmieszne pieniądze zupełnie niezgodnie z cennikiem. A tu kiszka, cięcie teraz gratis więc wszyscy tu walą tłumnie, terminy 2 tyg a precyzja spadła do 2mm. Więc dzwonię gdzie indziej a tam w ogóle nie mają MDFu, trzeci obiekt obdzwaniam i w zasadzie też nie mają ale facet już sprawdza kombinuje i mówi że ma jedną płytę 22mm którą dostawca użył w roli przekładki między jakieś inne wiórowe blaty. Czyli z mojego punktu widzenia złotem przekładają żeby się siano nie porysowało :D. Płyta ponoć trochę porysowana lecz nie podrapana głęboko tylko tak od szurania. Pytam o cenę – policzymy panu jak za jakiś tam inny HDF no bo tego przecież w ogóle nie ma w żadnym katalogu jako towar - 8zł za m2 a cięcie jest u nas gratis. Lecę po pracy na łeb na szyję, z emocji pomyliłem sklepy i wpadłem do innego w pobliżu napotykając tam barierę niezrozumienia. Wyjaśniło się, lecę dalej no i wszystko gra! Uprzejmy szef stolarni wyciąga płytę 2,60x2,60 i ciach, ciach tnie 12 kawałków w wymyślonych przeze mnie rozmiarach np. 20,4cmm lub 25,6cm co do pół milimetra lub lepiej. Plus za friko docinka na małe wzmocnienia, plus pan się pomylił przy cięciu i zrobił mi za dużo czyli mam trzy zapasowe ścianki, oczywiście nie doliczał ich więc gratis. W kasie pani długo i podejrzliwie taksowała wzrokiem ten materiał i zastanawiała się czy to na pewno jest ten HDF bo jakiś za gruby i czemu że kosztuje tylko 7,60 (wyszło ok 0,9 cm2) w końcu jakoś dała spokój.

Wniosek – warto szukać, dzwonić, pytać, bo zawsze można trafić na niewątpliwie sympatycznego pana Waldka, Zbyszka, Mietka, który bezinteresownie załatwi nam super towar po rewelacyjnej cenie.

Rotor, 17 Lut 2008, 23:46

>W akcie samobójczego entuzjazmu postanowiłem

eee... myślałem, że to historia o jakimś polskim kamikaze... a tu happy end

no cóż jaki kraj tacy terroryści :D

Mam 6-letnie skrzynki zrobione metodą MDF+wkręty do płyt G-K i nic nie klawiszuje. Może mało "po fachowemu", ale przynajmniej się sprawdza. MDF nawierciłem, żeby przy wkręcaniu nie rozwarstwić MDFu. Skrzynki po jednoczesnym skręceniu i sklejeniu sezonowałem coś ok 3 miesięcy. Fornir do tej pory nie popękał ani nic podobnego. Nie mam żadnych wyżej tu opisanych problemów. Dlaczego? Bo wkręty zapobiegają dodatkowemu pracowaniu drewna. Ot i po problemie na wieki wieków.

no dobrze Panowie , a czym szlifujecie swoje cuda, ręcznie czy może jakimiś szlifierkami ,własnie jakie Waszym zdaniem sa najlepsze oscylacyjne czy może inne jakieś foty?

yolaos

zalezy co szlifujesz

co innego duza obrobka co innego szlifowanie okleiny czy lakieru ktore mozna zrobic całkowicie ręcznie

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

lepsze do tego takie coś:

Ukryta Zawartość

czy takie coś:http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=311623814

Ukryta Zawartość

saczek

Nie ma na świecie takich wkrętów , które zapopbiegną pracy drewna , nawet przy składaniu na wpust (obce pióro) może pokazać się klawiszowanie. Miałem swego czasu podłogówke , która rzeczywiscie się nie sklawiszowała może dlatego , że ta skrzynka suszyła sie dwa lata:-)

Kiedyś oglądałem kolumny ESA , niby wszystko ładnie , ale na górze piękne uskoki widocznej pracy bocznych ścianek.

Jak juz pisałem problem dotyczy głównie podłogówek. Oklejać jednak trzeba , bo szkoda całej pracy i tych nerwów, gdy piękna skrzynka zaczyna pokazywac z czasem uskoki na górnej ściance.

yolaos

Ja używam trzech szlifierek , taśmowej , mimośrodowej i oscylacyjnej. Do dużej surowej powierzchni tasmowa z ramką , do szybkiego, ale nie ekstremalnego usuwania z grubsza np. forniru, mimośrodowej , do dokładnego oscylacyjnej z twardą płytą , no i czasem papier na klocku.

Josef, widziałeś gdzieś flaszki po 8 zł? Jeśli tak to weż dla mnie 4 skrzynki :) No ale to była cena nie za całe skrzynki tylko za pocięty materiał, jeszcze parę wkrętów, fornirowanie, frezowanie, lakierowanie itp.

czyli mam rozumieć, że nic, zupełnie nic się z tym nie da zrobić..? Nie tłumaczy to jednak dlaczego u mnie skrzynka wygląda OK (na wysokość 950mm ma tylko 2 wieńce, z czego jeden 10cm od dolnej ścianki, więc praktycznie do pominięcia..)

Ta

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) buda ok 30x40x60 MDF40mm była sklejana na obce pióro, po 2 miesiącach szlifowałem ,po nastepnych 2 dało sie wyczuć pod reką "klawiszowanie" , i w takim stanie z różnych względów leży u m,nie w pokoju w szafie już 2 lata myślę że już sie chyba dobrze wysezonowała:):):)

Ja mam ją oklejać skórą i boje sie że na froncie bedzie widać połączenia w zależności od zmiany wilgotności itp a co dopiero jakbym miał dać fornir.

Ukryta Zawartość

saczek , ależ oczywiście że się da. Wystarczy okleić jeżeli nie całą skrzynkę , to na pewno górna ściankę...

To naprawdę niewielki kłopot , a ma się pewność że nie będzie później(na 90%) niespodzianki.

Gorzej jeżeli masz już np. położony fornir na przedniej ściance , którą dopiero później planujesz dokleić, ale na to tez są sposoby.

Jakie sposoby? Cóż już na etapie planowania skrzynki trzeba uwzględnić inny wymiar frontu dłuższy o np. 3mm , bo to najczęściej stosowana grubość płyty do oklejania. Można zrobić doklejkę do frontu i wtedy fornirować , ale tej metody nie polecam , ale można.. .

Jednak to podejście od złej strony , bo i tak wystąpi klawisz frontu. Byłem w sytuacjach , ze inaczej sie jednak nie dało.

>czemu przy oklejeniu HDFem ma to zjawisko

>niby nie wystąpić?

Bo niejako zamykasz różne powierzchnie elementów pracujących. Krawędzie boków(frontu , tyłu) i płaszczyznę górnej ścianki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.