Skocz do zawartości
IGNORED

Fornir, frezy, lakierowanie - kolejność?

Rotor

Rekomendowane odpowiedzi

->marko3T

Jak wielkie koncerny światowe które produkują duże ilości skrzynek zabezpieczają się przed klawiszowaniem czy wszystkie ich skrzynki są oklejane HDF, może są specjalnie impregnowane, a może to jakość MDF ma znaczenie, co z kolumnami które mają zaokrąglone krawędzie.

Czym impregnujesz MDF i HDF przed położeniem forniru jakim klejem kleisz HDF do MDF?

Dużo pytań ale właśnie stoję przed takim problemem.

Wielkie koncerny najczęściej sobie ułatwiają składając skrzynki na 45stopni (zaokrąglenie to nie kłopot), ale np. wielokrotnie wspominany Avalon , okleja swoje kolumny hdf/mdf(?) forniruje i następnie wycina otwory na kosze.

Jakość mdf'u nie ma tutaj znaczenia , nie znam tez żadnych impregnatów zapobiegających klawiszowaniu.

Skrzynki przed oklejaniem i po oklejaniu hdf'em impregnuje wodą klejową , ale ta technika wymaga pewnego "obycia z materią". Do oklejania używam tego samego rodzaju kleju co do skrzynki.

Obecnie Rakollu używam sporadycznie. To dobry klej i mozna go uzyć przy budowaniu kolumny od A do Z, tzn. oklejanie, fornirowanie , wyklejanie wytłumienia.

Szeroko stosuje teraz inny klej , ale wymagał innej techniki przy fornirowaniu i dlatego, musiałem przeprowadzić sporo prób żeby osiągnąć wymagany rezultat .

shark700, 4 Mar 2008, 18:04

>marko3T

>Jak które produkują duże ilości skrzynek zabezpieczają się przed

>klawiszowaniem czy wszystkie ich skrzynki są oklejane HDF, może są specjalnie impregnowane, a może

>to jakość MDF ma znaczenie, co z kolumnami które mają zaokrąglone krawędzie.

Tak min. wielkie koncerny światowe sobie radzą-Peak Consult

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4056-100008218 1204750066_thumb.jpg

post-4056-100008219 1204750062_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A taki jest finał tego wszystkiego.

Ukryta Zawartość

post-4056-100008216 1204750580_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

->henrykpiątek

W tym przypadku do standardowych obudów są jakby doklejane zarówno boki jak góra i dół więc nawet jeżeli klawiszowanie wystąpi będzie niewidoczne taki trik (gdzie podziały się wzmocnienia wewnętrzne z tych modułów basowych), a jak wygląda sprawa z normalnymi prostopadłościennymi skrzynkami lub malowanymi w ten sposób jak Usher.

Ukryta Zawartość

post-5874-100008208 1204756627_thumb.jpg

post-5874-100008209 1204756627_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uwzględniacie przy frezowaniu grubość forniru oraz uszczelki? W zasadzie jedno z drugim powinno się znosić. Fornir to proste - 0,5mm ale uszczelka? Bo rozumiem że warto byłoby uszczelkę dać. Obróbka będzie dokładna bo na cnc więc może można przyjąć że kosz będzie dobrze przylegał i uszczelki nie trzeba?

A jeśli dawać uszczelkę to czy pod wysokotonowy równieć?

• 4 tygodnie później...

O wreszcie zadziałało.

U mnie? prace? przez Święta postój aż do tej pory. Porządki, kulinaria, koncert naszego zespołu, jazdy z dzieckiem po lekarzach i tak ogólnie się zeszło. Do Wielkanocy udało się zrobić zwrotnice a przednich ściankach mam już otwory i frezowanie zrobione na cnc w firmie Technica Michał Kurzela ul.Gen. Dąbrowskiego 25, 05-800 Pruszków, tel. 503632084. Cena 100zł. Dałem deski luzem bo skrzynki nie zmieściłyby się.

marko3T czytam o "waszych" problemach z "klawiszowaniem" zrobiłem kilka par kolumn ogólnie w porównaniu do twoich projektów to budżetówka ale nigdy nie zaobserwowałem efekty klawiszowania.

Myśle ze sa dwa powody nigdy nie maiłem własnych kolumn dłużej jak 1,5 roku. Drugim powodem może być fakt że zawsze zanim paczki trafiły w fornir grały 1-3 miesięcy bez niego:)

Klawiszowanie występuje w różnym stopniu i ujawnia się bardziej lub mniej , a największy wpływ ma tutaj zmiana wilgotności powietrza i różnice temperatur.

Czasem to klawiszowanie jest bardzo słabo widoczne dużo zależy od lakieru i użytego forniru.

Nie odważyłbym się zrobić klientowi kolumn bez zabezpieczenia się przed tym zjawiskiem.

Chętnie bym zobaczył Twoje kolumny w różnym świetle i idę o zakład ,że w podłogowych znajdę miejsce łączenia płyt:-)

Ja nie twierdz ze nie znajdziesz pisze ze nigdy nie widziałem (nie latam z kluczem mikrometrycznym etc):]

Może jest to też spowodowane tym ze mówię większość kolumn powstawała w stanie surowym potem grała kilka miesięcy następnie szpachla i szlifowanie.

A co do samego efekty klawiszowania to jak okleisz wszystko HDFem to ten efekt nie powstanie na łączeniu HDFu?

PS nigdy nie robiłem kolumn pod klienta acz dla siebie i po jakimś czasie przychodził czas na następne:]

Przy oklejaniu hdfem materiał się jakby krzyżuje. Przyrost występuje głównie na najdłuższych ściankach wiec jeżeli najpierw okleisz boki , a później góre , to nie jako zamykasz drogę bocznym krawędzią.

A faktycznie to najczęściej okleja się góre , a później boki. I tu również nie ma problemu z klawiszowaniem.

To co piszesz o graniu na surowych kolumnach , to nic innego jak sezonowanie-suszenie , tak powinno się zawsze podchodzić do tematu , jednak jak robisz na zlecenie to nie ma na to czasu , bo wszyscy chcą mieć kolumny szybko w domu i nawet jak stolarz sie wyrabia , to lakiernik zaczyna je kisić u siebie i tak dalej... Taka mnie refleksja naszła po ostatnich perypetiach lakierniczych....

marko3T u mnie często sam etap powstawania surowych skrzynek trwa miesiąc dwa, nigdzie się nie spieszy. Wszystko doschnie.

Co do klawiszowania to zobaczę ostatnie kolumny co zrobiłem (niestety bardzo mi Si spieszyło) powstały w tydzień więc zobaczę czy klawiszowanie wystąpi.

Ja piernicze, cir rozwaliłeś mnie.

Zostaw sobie kawałek mdf na dwa-trzy tygodnie w ciepłym pomieszczeniu i powiedz nam czy zmienił kolor.

Możesz przeprowadzić jeszcze jeden eksperyment , weź dopiero co pocięty mdf i wyfrezuj w nim otwór , zrób to samo z tym sezonowanym i powiedz nam jaka była różnica.

Marko tak myśle czemu nie miałem klawiszowania, może dlatego że zawsze skręcam kolumny wkrętami czasem robie na kołeczki. wiem „lamerski" sposób ale jakoś tak się przyzwyczaiłem:)

Marko3T -reklama czy nie reklama, nie wiem. Zrobił chyba dobrze, cena mnie nie zabiła, miałem do niego wręcz nieprzyzwoicie blisko -same zalety. Jeśli ktoś z okolic Pruszkowa miałby szukać po Warszawie, Grójcu, czy innych wertepach to niech wali tam.

marko3T

czyli mdf wymaga sezonowania aby zniknęły naprązenia poprodukcyjne czy ustabilizowała sie wilgotnosc?bo juz nie wiem o co wam chodzi

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

dj_zibi

Lata temu zrobiłem kilka kolumn bez oklejania i klawiszowanie wystąpiło we wszystkich , przy czym w dwóch klawiszowanie było tak małe ,że trzeba było się wybitnie skupić żeby je znaleść.

Materiał na te kolumny leżał kilka miesięcy , później sklejone skrzynki kolejnych kilka miesiecy w temperaturach 20-35* (akurat wiosna-lato). Tylko że nikt nie będzie tyle czekał wiec się okleja dla pewnego efektu i już.

Kołkowanie na klawiszowanie nic nie pomoże , niestety.

Pzdr.

Pewnie masz racje: mówię nigdy nie maiłem dłużej kolumn jak około 6-18 miesięcy potem szły na allegro. Subbas stoi fornirowany już około 8-9 miesięcy i nie widać, albo źle się przyglądam. buda ma około 150l więc smok, dam foty na dniach to zobaczymy.

Przy budowie kolejnych skrzynek posłucham Ciebie i lepiej kupi cienki HDF.

• 7 miesięcy później...

Tu masz pokazane

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.