Skocz do zawartości
IGNORED

Mikrofony studyjne i Reporterskie

Korwin

Rekomendowane odpowiedzi

Mikrofony można dzielić na stacjonarne studyjne i reporterskie, wokalowe i instrumentalne, o charakterystyce kołowej, ósemkowej kierunkowej i super kierunkowej oraz ze względu na zastosowany przetwornik piezoelektrycznej dynamicznej i pojemnościowej. Polecam literaturę specjalistyczną, katalogi firm produkujących sprzęt oraz własne doświadczenia Ubung Macht den Meister ćwiczenie czyni mistrza

Na dobry początek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Zbyszek

Uprzejmie proszę o wlepywanie namiarów na inne firmy takie np: jak Behringer, Shure Brothers, AOI, Tesla , Tonsil, AKG i inne

Podawanie informacji na temat nagrań stereo A B i stereo XY metod tłumienia i uplastyczniania sygnału , nagrań

stereo symetrycznych mikrofon R = mikrofon L (parka), a symetrycznycn mikrofon R jest mikrofonem o charakterystyce dookólnej mikrofon L o charakterystyce kierunkowej [ R i L jeden nad drugim skierowane do przodu R i L jeden nad drugim R skierowany do tyłu L do przodu stosunek mocy sygnału R/L = 1/1, 0.5/1 i 0.25/1

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/40227-mikrofony-studyjne-i-reporterskie/

Większość z uczestników forum 99.99999*% nagrywa z płyt winylowych, CD, taśm, kaset czy z radia, ale czasem znajdzie się pośród nas zawodowy muzyk, lub jakiś szaleniec z zajobem dziennikarskim, to dla nich otwieram ten wątek bo chodzi o minimum z minimum techniki nagrywania prawda jest taka, że można na mikrofonie za 30 PLN dokonać lepszego zapisu niż na gadżecie za złotych polskich kilkaset kawałek kurtki tak zwanym misiem do góry ciepnięty na krzesło lub kołdra przyszpilona do szafy potrafią czynić cuda.

Pozdrawiam

Zbyszek

• 1 miesiąc później...

Witam!

Niedawno nagrywałem siebie przy pomocy MDU 24 na magnetofon szpulowy, miksując jednocześnie sygnały z organów elektronowych i automatu perkusyjnego. Jest to wersja o impedancji 700 Ohm z jedną wtyczką DIN 545. Wejścia mikrofonowe w magnetofonie dostosowane są do mikrofonów średnioimpedancyjych. Korzystałem tylko z jednego "członu" i przyznam, że nagranie wykonało się w przyzwoitej jakości, jednakże musiałem śpiewać do mikrofonu z wyjątkowo bliskiej odległości (rzędu 4 - 5 cm), co nie było łatwe, gdyż trudno było uniknąć podmuchów, przesterowań i innych nieporządanych odgłosów. Nagrywanie z dużej odległości wychodzi słabo - nawet przy wysokim ustawieniu poziomu zapisu, wskaźniki nie przekraczają poziomu -7 dB. Czym to jest spowodowane? Tym, że korzystałem z tylko jednego mikrofonu, a masa dla obu była wspólna, więc obciążenie było zbyt duże i elektryczna efektywność zapisu zmalała? Może miksowanie aż trzech sygnałów bezpośrednio na magnetofonie jest przyczyną spadku dynamiki nagrań z każdego z urządzeń?

Pozdrawiam.

Aby to miało ręce głowę i nogi musiałby być podłączony mikser z prawdziwego zdarzenia a to jest naprawdę dość droga zabawka.Obecnie bawię się słuchawkami HMA 509 [500 Ohm] z ich dynamicznym mikrofonem przedryjnym 200 Ohm i mikrofonem dynamicznym Sennheiser MD211N [charakterystyka dookólna] głos własny nagrywam na lewym kanale głos interlocutora na prawym, łatwo można idealnie ustawić stosunek sygnału L/R przy wysprzęglonych potencjometrach [ w UHER-ze CR-240] a potem je znów połączyć tak aby w trakcie kręcenia jednym kręcił się z nim synchronicznie drugi [przyczyna dla której olałem Marantze - bo one tego nie mają]

Pozdrawiam

Zbyszek

Tego się obawiałem. Ze sprzętów, które posiadam, zdecydowanie najlepszą dynamikę nagrań uzyskuję, zestawiając Nagrę III z z niskoimpedancyjnym MDU-39, jednakże dysponując wyłączenie samym magnetofonem mogę miksować sygnały z maksymalnie dwóch źródeł (w tym z mikrofonu). W opisanym wyżej przypadku zmuszony byłem użyć sprzętu mniej ciekawego, ale przynajmniej wielowejściowego.

Pozdrawiam.

Wczoraj osobiście sam poleciłem zrobienie własnoręczne tak zwanego mikrofonu interferencyjnego, pomyłkowo nadałem namiary na jeszcze jeden mikrofon kierunkowy tak zwany piszczałkowy, którego konstrukcja opisana jest w książće Janusza Wojciechowskiego Nowoczesne Zabawki Elektronika.

Pozdrawiam

Zbyszek

I odwieczne pytamie, Ktokolwiek coś wie.

Korwin .Wszystkiego najlepszego w swieta i oczywiscie pózniej także.Oby ci wszystko działało idealnie i abyś miał siłe to wszystko nosić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do ^ Marka

Dziękuję serdecznie i oby Twoje klocki lego mialy regały na kółkach i oby magnetofon z drugim magnetofonem miał trzeci magnetofon i nastąpiło cudowne dobra rozmnożenie

Tego Ci życzę

Zbyszek

• 2 lata później...

Założyłem na AS n+1 tematów informacja jaką otrzymuję po wpisaniu Korwin jest naprawdę żałosna <udział w 116 w tym w większości cudzych. A jednocześnie pojawiają się jako w pełni aktualne zwłoki z 2008 popatrzcie na temat o magnetowidzie zapisującym sygnał audio. W takich warunkach nie da się pracować obrzydliwe <kompozycja i kolorystyka> reklamy i cały pasek informacji zachodzących na godzinę i nazwisko ostatnio odwiedzającego wątek.Mam pytania do zajmujących się mikrofonami sprzętowców, I] czy jeśli natnę z boku obudowy MDO IX szczeliny lub nawiercę otwory tak że przetwornik typowo ciśnieniowy zamieni się chociaż częściowo w gradientowy <uwaga na tylnej stronie magnesu znajduje się otwór z rurką dokładnie na środku tylnej ściany membrany> II] Prawie wszystkie mikrofony dookólne reporterskie stosowane w magnetofonach nie posiadają transformatorów czy usunięcie trafa w MDO IX poprawi jego parametry

Pozdrawiam

Zbyszek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.