Skocz do zawartości
IGNORED

Balans w NAD C315 przy cichym graniu

krzychu-

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kupiłem wczoraj NAD C315 BEE. Pod względem brzmieniowym jest dla mnie idealny jednak ma wg. mnie wadę. Przy cichym słuchaniu na początku gra tylko lewy kanał, potem w miarę podgłaśniania prawy go dogania poziomem głośności.

Dokładniej, w miarę zwiększania głośności:

1. Na początku jest cisza- OK

2. Potem pojawia się lewy kanał

3. Następnie lewy gra normalnie, prawy przyduszony

4. Balans wyrównuje się przy graniu głośnym, tak że w nocy ciężko nie przeszkadzać innym domownikom. ( poziom głośności swobodnej rozmowy )

Sprzedawca twierdzi, że to norma przy potencjometrach analogowych. Jednak miałem już wiele klocków ( żadnego NAD'a ) i nie było takiego efektu. Owszem przy naprawdę cichym graniu można było dosłuchać się zakłóceń balansu, ale nie było to aż tak mocne, aby wykluczyć nocne ciche słuchanie radia z tunera...

Jakie są Wasze doświadczenia w tej sprawie? Może mój egzemplarz jest po prostu uszkodzony?

https://www.audiostereo.pl/topic/40350-balans-w-nad-c315-przy-cichym-graniu/

Typowe dla tanich potencjometrów. Trudno będzie udowodnić, że to usterka. Wymiana na inny NIE MUSI pomóc - możesz trafić na lepszy egzemplarz, ale to kwestia szczęścia. A słuchasz rzeczywiście na tych najniższych poziomach? Ja to świetnie znam - kupuje się NOWY sprzęt, to ma być wszystko super. Ale to mit :-) Jeżeli nie przeszkadza w codziennym użytkowaniu, to najlepiej zapomnieć :-)

zwolennik łagodności

U mnie w c352 do godz. "7:30" gra prawy kanal wyraznie glosniej niz lewy. Gdzies od godz. 8 , moze pzred juz graja rowno. tez sie zastanawiam czy ten typ tak ma, czy to usterka, wzm. ma jakies 4 msc. Pomijam skokowa regulacje glosnosci z pilota, dramat. Albo bardzo cicho , albo glosno w nocy dosc uciazliwe.

Często mam podobne problemy z analogowymi potencjometrami. Miałem DAC za ponad 1K - te same problemy; mam monitory aktywne za ponad 1K ... też mam problemy (słucham zwykle cicho). Co jak co ale potencjometry cyfrowe są o niebo lepsze.

Witaj. Z czymś takim spotkałem się ale w nadzie z 20 na karku. W 3225 był zwykły potek alpsa i sam nie wiem czy była to wina jego konstrukcji czy wieku.. Wymiana na alpsa niebieskiego nie dość, że dała równe granie obu kanałów od najniższego poziomu głośności to jeszcze nadzik zaczął bardzo przyjemnie (tzn. równo w całym paśmie przy cichym słuchaniu) grać. Może istnieje możliwość wymiany tego potencjometru w serwisie na lepszy model tak aby zachować gwarancję ... chociaż było by to zbyt piękne. Pozdrawiam

A co myślicie o takim rozwiązaniu:

W kanał tape monitor'a wpiąć interkonekt z wlutowanym w środek rezystorem. Do cichego nocnego słuchania po prostu załączać tape monitor, tak aby regulacja głównym potencjometrem była precyzyjniejsza.

Jaki ewentualny wpływ na brzmienie może to mieć?

Forumowiczów, którzy znają się na elektronice proszę o radę jakie ewentualnie rezystory zastosować.

krzychu-:

>W kanał tape monitor'a wpiąć interkonekt z wlutowanym w środek rezystorem.

Nie kombinuj, tylko reklamuj wzmacniacz. Brak zrównoważenia kanałów jest ewidentną wadą, podpadającą pod "niezgodność towaru z umową". Tłumaczenie sprzedawcy, że ten typ tak ma, to typowa próba wysłania cię na drzewo. Masz prawo do naprawy, wymiany lub zwrotu wzmacniacza. Jeśli usunięcie problemu nie będzie możliwe, oddaj wzmacniacz i kup coś, co z fabryki wychodzi sprawne.

BTW, miałem kiedyś podobny problem we wzmacniaczu z niebieskim Alpsem. Serwis także stwierdził, że wymiana potencjometru nie gwarantuje poprawy (bo taka jest prawda, nawet dobre potencjometry mogą być niezrównoważone przy maksymalnym tłumieniu), ale bez gadania wziął się do roboty. Wymiana pomogła, nowy potencjometr dał idealne zrównoważenie w całym zakresie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kupiłem u niej kiedyś dwa takie potki- wszystko idealne

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No fakt, mam taki w słuchawkowcu i jest dobrze. Ale przecież Kolega nie będzie tuningował nowego sprzętu! Ciekaw jestem natomiast, czy gdyby sam zakupił porządny potek i dogadał się serwisem, założyli by mu w ramach naprawy gwarancyjnej ;-)

zwolennik łagodności

>krzychu

Dokładnie tak , jak mówi Teo !!!

Wymień go na inny egzemplarz. Wzmacniacz ma fabryczną usterkę. Płacąc za nowy

masz dostać nowy , sprawnie działający, a nie z usterką na "dzień dobry".

Moja żona jeździ fordem, a ja mercedesem :-) Zawsze po trasie w moim aucie stwierdza, że jednak jej oferuje mniejszy komfort i w ogóle... Muszę jej poradzić, żeby pojechała zareklamować - niech jej dadzą forda z komfortem itd. merca ;-))

zwolennik łagodności

lenam, 21 Lut 2008, 20:51

>Moja żona jeździ fordem, a ja mercedesem :-) Zawsze po trasie w moim aucie stwierdza, że jednak jej

>oferuje mniejszy komfort i w ogóle... Muszę jej poradzić, żeby pojechała zareklamować - niech jej

>dadzą forda z komfortem itd. merca ;-))

... - nie mający nic do rzeczy głupi wpis.

ps. Ten ford przy małych prędkościach sam skręca w np. lewo? ... chyba tak ... więc "masz rację" - w takim wypadku trzeba wymagać wymiany od firmy ford na model z np. równie wygodnymi siedzeniami jak w mercedesie i tak samo mocnym silnikiem ... LOL

Witam

Sprawa prawie powszechna przy wzmakach NADa. Jestem bezpośrednio dotkniety tą przypadłoscia NADów.

Posiadałem wzm. NAD304, gdzie naipierw grał lewy kanał a wraz z podkręcaniem mocy łapał prawy, obecnie użytkuję

amplituner 701, gdzie też tego typu defekt występuje tylko w bardzo małym stopniu. Po prostu współbieżność w potencjometrze jest delikatnie rozjechana i nie robiłbym z tego problemu, NADy tak mają i proponuję sie do tego przyzwyczaić. Ja to traktuję jako normalność. Każdy inny może cierpieć na to samo. Pozdrawiam

Mam podobnie z NAD-em 373, tzn. przy naprawdę cichym słuchaniu, najpierw załącza się jeden z kanałów trochę głośniej, potem drugi. Na normalnych poziomach glośności nie ma różnicy. Mocno denerwuje mnie inne zjawisko: podczas regulacji głośności słychać mocne trzaski/szmery w głośniku :/ Tak ma być? To normalne, czy można reklamować? Wzmak jeszcze na gwarancji.

Panowie nie chcę sie powtarzać, tak dostałem w tyłek w tej kwestii, że uspokajam Was, że należy to traktować jako normalność albo sprzedać denerwujace Was urządzenie. Tu nie ma zadnego uszkodzenia, po prostu rozjeżdża sie potencjometr.

Pozostaja 4 możliwości

-wymienić potek o identycznej charakterystyce, w przypadku NADa nie ma zamienników- opinia Pana Kornela Mikołajca, jednego z najwiekszych fachowców w tej dziedzinie jak równiez w dziedzinie tuningu audio

-sprzedać sprzęt

-przyzwyczaić się do zaistniałej sytuacji

-korzystać z cd o regulowanym sygnale wyjściowym

Według mnie wyjscie 3 i 4 najbardziej korzystne.

Do Lenam'a Z tymi autami to zły przykład, to może na auto-forum:) :) :), rozmawiamy o usterce w NADzie i nie ma co dyskryminować NADa tylko ewentualnie cos doradzić,

kupic cos droższego i mniej awaryjnego to kazdy może, tylko trzeba miec kasę.

jasne, zacząłem o takiej rady, patrz początek wątku, anegdotka o autach była taką sobie analogią i trochę żartem, a nie próbą wymądrzania się, że trzeba sobie kupić lepszy sprzęt, sam gram na niedrogim sprzęcie, tyle że totalnie zmodyfikowanym, m.in. poprzez wymianę potków na np. Noble'a, który oczywiście nie jest 'mercedesem', ale przenosi przynajmniej równo

zwolennik łagodności

Przepraszam GT nie doczytalem o tym trzeszczeniu, gdyby chodziło o samą niewspółbieżność kanałów, to

jeszcze da sie przełknąć natomiast trzeszczenie będzie sie potęgować a następnie zacznie przerywać na tyle, że

stracisz kontrolę nad regulcją siły głosu. Jak jest na gwarancji to lepiej z niej skorzystać. Pogwarancyjnie każdy serwis był chętny do wymiany pod warunkiem, że przyniosę razem ze wzmacniaczem nowy potencjometr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.