Skocz do zawartości
IGNORED

Music Server za ok. 5000zł.

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Dysk sieciowy, o który nam chodzi to zubożony komputer (procesor, układy we-wy, pamięć, itp.) - tylko na taki dysk da się wgrać oprogramowanie serwera medialnego (np. SqueezeCenter dla Squeezeboxa). Tylko wtedy nie musimy mieć cały czas włączonego kompa z oprogramowaniem SqueezeCenter (czy innym) - po prostu dysk sieciowy jest tu serwerem.

Ma to pewne ciekawe skutki uboczne - mianowicie taki Qnap potrafi być serwerem wydruku również dla drukarek GDI (czyli tanich laserówek po 300 PLN typu HP 1018). Możemy mieć sieciową drukarkę laserową za 300 PLN ! Podłączamy ją przez USB do Qnap'a.

Jeżeli nasz dysk sieciowy może stać poza strefą odsłuchu to jego cicha praca przestaje być priorytetem i wtedy mamy opcję np. na urządzenie z dwoma dyskami (np. Qnap TS-209 II), gdzie drugi dysk jest skonfigurowany w RAID (automatyczny backup) - wtedy się to już grzeje i musi mieć wentylator - ale za to producent może wpakować lepszy procesor (czytaj: taki co się bardzie grzeje) i taki serwer chodzi jeszcze lepiej niż jednodyskowy.

Minusem rozwiązania typu dysk sieciowy + SqueezeBox jest konieczność posiadania podstawowej wiedzy informatycznej. Co prawda da się wszystko skonfigurować w interfejsie WWW - ale gdy coś zacznie się kaszanić to trzeba się znać jak zrestartować serwer, wyczyścić cache, itp.

Pewnie niedługo pojawią się rozwiązania zintegrowane dla klasycznych audiofili, którzy mają alergię na komputery.

Ty kolego powinienes (jak tego nie robisz) pracowac w edukacji - jak krowie na rowie normalnie :)

Ja nie moge sie juz doczekac na Transporter z USA (+darmowy pilot od dueta)... troche w ciemno, ale z tego co gadalem z kotlesiem to gra na poziomie porownywalnym to SB+DAC1 benchmarka a unikamy kabli i innych takich. Z tego co slyszalem - jak ustawiac z zewnetrznym DACiem to tylko wyrabiscie zarabistym.

• 3 tygodnie później...

Po analogu dałem radę usłyszeć różnicę pomiędzy zasilaczem seryjnym, a kupionym na alledrogo za ok. 100 PLN porządnym zasilaczem impulsowym. Liniowych nie próbowałem, ale ludzie twierdzą, że różnica jest jeszcze większa.

Natomiast po cyfrze nie udało mi się stwierdzić żadnych różnic w dźwięku.

McIntosh

To bardzo przesadzony cenowo, średniej klasy wypiek.

Nie ma rozdzielczości - instrumenty nie mają powietrza, gra dużymi prostymi planami. Jest mięcho, jest "drajw", nie ma powietrza. Sorry, ale takie coś za te pieniażki to przegięcie. Accu wcina go pałeczkami. Powaga. A teraz proszę rzucać kamieniami...

Wij=>

Miałem kilka Maców i integr ę i końcówkę - przez kilka lat i sporo innych Maców słyszałem .

Od niedawana mam końcówkę mocy Accu i nie powiem złego słowa na MACA - wspaniale - genialne klocki tylko wcale nie łatwe w zestawieniu,

trzeba bardzo starannie dobrać resztę systemu co nie jest łatwe !!!

Accu gra praktycznie ze wszystkim ;-)

gutekbull

Accu gra praktycznie ze wszystkim ;-)

Zgadza się! Leben (lampiak)gra ze wszystkim, Luxman gra ze wszystkim!

Wyciągnij rozdzielczość z McIntosha. Nie da się! To jest gniotek za duzą kasę... Sorry, mnie do Maca nikt nie skusi... Nie mój typ. Może źle się wyraziłem. Może komuś taki dźwięk zwyczajnie leży. Dla mnie jest... przecietny.

Révéler=>

płyta CD jest zapisem cyfrowym dźwięku i w tym przypadku zgrywamy ją cyfrowo na dysk twardy komputera czy servera - ten dysk twardy to taki zespół wirujących talerzy ,któren przyjmuje i zapisuje obraz cyfrowy płyty CD najlepiej nic nie zmieniając choć można użyć oprogramowania i bezstratnie skompresować ( tego za bardzo nie pojmuje ,ale ponoć tak jest i trza wierzyć mądralom na słowo,ze tak jest )

I teraz najciekawsze , mam na dysku cyfrowy zapis płyty CD (kopię) ,potrzebny nam przetwornik - procesor , któren to przerobi ten obraz cyfrowy na analogowy , chyba mniej więcej tak by to było ......

Wiec teoretycznie play station 3 + dac sie nada

palmtop zastapi mi ekran telewizyjny

play lista w oprogramowaniu czy to mozliwe??

i jak to dziala potrzebne jest specjalne oprogramowanie

czy poprostu wystarczy zgrac plyte cd na twardziela

przemielic ja przez konventer i dzwiek wyszedlby jak

z serwera??

prosze o opinie madrzejszych od siebie

Ja miałem super rozdzielczość z MACA !!! ;-)

Aż do bólu ,kwestia tylko z czym i jakie kable.Pod tym względem Accu nie pokazał nic więcej ,

Trzeba wziąć pod uwagę ,ze nie można porównywać klocków które się różnią ,cena i to ponad dwu krotnie -

tak jest w moim przypadku ,bo to jest po prostu niesprawiedliwe.

Prawdopodobnie nie słyszałeś wysokich modeli MACA w odpowiedniej konfiguracji ,

miałem okazję słuchać końcówek McIntosh MC501 w Warszawie w dwóch zestawieniach i w każdym wypadły bardzo analitycznie ,choć przyznam nie to było najważniejsze-najlepsze w dźwięku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

gutekbull

Spierał się nie będę, wysokich modeli Maca nie słyszałem. Nie ustosunkuję się więc do Twojej wypowiedzi. Może i tak...choć Mac ma przecież swój charakter... Dobra, nie oceniam tego, czego nie słyszałem. Koniec tematu z mojej strony.

Witam!

Przeczytalem twoja oprzerna opinie

na temat serwera muzycznego i pozwolilem sobie napisac

i poprosic o jeszcze dodatkowych pare zdan.

Posiadam play station3 i jak wiesz,posiada w sobie

chyba wszystko to o czym pisales.

Moje pytanie czy

teoretycznie mogloby posluzyc za serwer muzyczny przy podlaczonym zewnetrznym dacu?

Czy potrzebne jest jakies specjalne oprogramowanie bez ktorego serwer nie zadziala?

Czy poprostu jest to kwestja zgrania plyty cd na twardy dysk i odtwarzanie

muzyki nie jako z twardziela? Zgrywana plyta na dysk to kopia zapisana w dalszym ciagu cyfrowo ,wiec

czy naprawde jest roznica skad plynie ten sygnal ?tak jak na Cd tak i na twardym dysku to zapis cyfrowy dopiero konverter go przerabia na Analog.Czy roznica w odbiorze dzwieku jest znaczna i czy moglbys wyjasnic dlaczego nosnik cyfrowy Cd jest gorszy od twardego dysku na czym to polega?

Bardzo dziekuje za cierpliwosc i przepraszam za moja chaotyczna wypowiedz ale niewiele z tego rozumiem.

Wielkie dzieki

Pozdrawiam

Witam

Pozwolilem sobie do ciebie bo mam pytanko natury technicznej?

Jesli nada sie (Komputer w piwnicy) to moze czysto teoretycznie

nadalo by sie cichutkie play station 3.

Posiada wyjscie cyfrowe czyli jest mozliwosc podlaczenia daca zew.

Posiada twardy dysk muzyczne menu .play lista itp.lacze inter.

menu na telewizorze lcd?

czy to mozliwe?

Moglbys wyjasnic dlaczego dzwiek zapisany na cd jest gorszy

od zapisu przeciez tez cyfrowego na twardym dysku?Wszystko potem i tak przechodzi przez konventer

moglbys to wyjasnic prosze?

Czy jest potrzebne specjalne oprogramowanie ktore jakos przetworzy i zapisze

ten dzwiek na twardym dysku?Czy jest to zwykla prosta operacja ktora wykonujemy

setki razy z czyli cd na twardy dysk? i juz??

Wielkie dzieki

pozdrawiam

>ponk

Na CD są co prawda zapisane zera i jedynki, i wystarczy je przegrać na HDD - niestety nie jest to takie proste. Muzyka odtwarzana z CD nie może się przerwać z powodu byle rysy na płycie. Błędu odczytu jednego sektora (1/75 sekundy) możesz nie usłyszeć - byłoby głupio gdyby player z tego powodu przestawał grać i wyświetlał "read error". Gdy płyta jest porysowana lub ma jakieś paprochy przyklejone to CD player może odczytać co innego niż było oryginalnie zapisane.

Przy prędkości "1x" CD Player nie ma szans i gra "trzask". Jeżeli odczytuje szybciej niż "1x" dane do bufora to ma szansę kilka razy odczytać błędny fragment - ale też dopóki muzyka go nie "dogoni" i nie będzie musiał puścić to co ma. To buforowanie powoduje, że klawisz ">>" nie przewija płynnie muzyki w CD playerze.

Jeżeli zgrywamy audio do pliku to już nie ma presji czasu i można błędny fragment odczytywać nawet 500 razy. Na tym polega tzw. Secure Ripping. Taki np. EAC odczytuje w trybie "Secure" kazdy sektor po kilka razy i gdy wszystkie próby są takie same to jest OK. Gdy 10 na 11 prób daje ten sam wynik - to też jest OK. Ale co gdy 7 na 12 prób jest identyczne? Albo 251 na 500 odczytów?

Jeżeli już się odczyta cały utwór z CD to można obliczyć jego sumę kontrolną (coś w stylu cyfr kontrolnych numeru rachunku bankowego) i porównać z innymi osobami czy mają to samo. Do tego służy serwis AccurateRip. EAC ma możliwość porównania twojej kopii z rezultatami innych osób.

Ja jednak polecam program dBpoweramp. Odczytuje on utwór za pierwszym razem z dużą prędkością - założenie jest takie, że masz nieporysowane CD. To co odczytał porównuje z AccurateRip - jeżeli ten kawałek tam jest i masz tą samą sumę kontrolną - to koniec operacji. Jeżeli nie to odczytywany jest ten utwór ponownie (Pass 2) i porównywany z pierwszym przebiegiem. Kolejnym krokiem jest odczytywanie tylko fragmentów, które się różnią.

Im więcej razy czytasz ten sam utwór tym bardziej jest to "Secure" ale też jest wolniej.

W efekcie masz na HDD plik, który ma zawartość taką jak ścieżka audio na płycie.

EAC ci ściągnie z bazy freedb również nazwy utworów, a jak go dobrze skonfigurujesz to spakuje to do FLAC'a.

dBpoweramp ściąga nazwy z 4 różnych baz jednocześnie i również pakuje do FLAC. Dodatkowo może ci ściągnąć okładke płyty.

Oba programy trzeba wcześniej skonfigurować dla twojego czytnika w kompie. Są odpowiednie wizardy.

Ja chciałem kupić ostatnio PlayStation3 z SACD. Chciałem wywalić Blu-ray i wielokanałowe SACD do PS3, a do SACD stereo kupić jakiegoś Denona DCD1500 czy Yamahę S1000. Niestety PS3 60Gb już nie produkują, a był to jedyny model PAL z SACD (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Podejrzewam, że dla większości ludzi puszczenie plików z dowolnego źródła (np. PS3) będzie wystarczające.

Ja mam dwa połączenia do wzmaka:

1. Squeezebox Duet --> kabel Stereovox XV2 --> Benchmark DAC1 --> kabel Qed --> Denon 1500

2. Squeezebox Duet --> interkonekt analogowy za 2,50 PLN (sznurówka) --> Denon 1500

Gdy przełączam źródła we wzmaku nie słyszę wyraźnej różnicy. Tzn. słyszę, ale na kolana mnie nie powala.

Z drugiej strony testy u znajomego pokazują różnicę wyraźną, nawet bardzo - na moich kolumnach!

Okazuje się, że akustyka pomieszczenia ma tak duży wpływ na brzmienie, że jak jest kiepska to nic nie pomoże. Po drugie na muzyce pop, która jest zrealizowana na ogół fatalnie (kompresja do tzw. "rury") nie usłyszysz zbyt wielu niuansów. Jak kiedyś próbowałem na siłę muzyki poważnej, ale wymiękłem. Słucham ostatnio jakiegoś "lounge" z samplami ze zdartych płyt :)

Z ciekawostek - u kolegi Eposy M22i grały słabym basem. Po przekręceniu kolumn o 15 stopni basu zrobiło się za dużo. Po odkręceniu ich z powrotem o 5 stopni basu jest w sam raz.

Z całej zabawy z serwerem plików najwięcej zachodu mam z przegrywaniem kolekcji. Ja jestem tu porąbany bo szukam w internecie autorów utworów i lepszych wersji skanów okładek niż ściąga mi dBpoweramp. Szczególnie do polskich płyt. W efekcie przerabiam 2 płyty dziennie - ale nigdzie mi się nie spieszy. Przy okazji odkrywam nowe utwory, których nigdy wcześniej nie słuchałem bo płyta była kupiona dla jednego kawałka, który się już znudził :)

Ukryta Zawartość

"1. Squeezebox Duet --> kabel Stereovox XV2 --> Benchmark DAC1 --> kabel Qed --> Denon 1500

2. Squeezebox Duet --> interkonekt analogowy za 2,50 PLN (sznurówka) --> Denon 1500

Gdy przełączam źródła we wzmaku nie słyszę wyraźnej różnicy. Tzn. słyszę, ale na kolana mnie nie powala."

To coś nowego - nowa teoria ;-)

Akustyka pomieszczenia jest bardzo ważna, ale w tym konkretnym przypadku chodzi o przetwornik ,

daj bardzo dobry przetwornik ,a kapcie ci spadną z wrażenia - nawet nie wiesz co masz ;-) ;-)

>gutekbull

Benchmark DAC1 to - z tego co się oczytałem zanim go kupiłem - dobry przetwornik.

Znacznie lepszy niż ten wbudowany w Squeezeboxa. Docelowo będzie mi napędzał słuchawki w sypialni.

Nie wierzę, że mi kapcie spadną po dokupieniu jeszcze lepszego DAC'a.

Natomiast kapcie mi spadły gdy cały mój sprzęt zatachałem do sąsiada. Okazuje się, że u mnie jest pokój otwarty na przedpokój. Takie wielkie L. I tu ten sam sprzęt tak nie gra jak u niego. Tak więc trzymam się swojej teorii o akustyce pomieszczenia. Co więcej tam wyraźnie było słychać zmianę kabla sieciowego z 3PLN na 300PLN. Przyznam, że w temacie kabli byłem dotychczas sceptyczny.

Zobaczymy jak zagra sprzęt sąsiada u mnie. Wtedy będę wiedział coś więcej. Na razie jest u mnie jakiś problem.

Pytanie do znawców:

Czy kombinujecie coś z zasilaniem do Squeezebox Playera?

Np.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Karoluch, 17 Paź 2008, 20:19

>Nie wierzę, że mi kapcie spadną po dokupieniu jeszcze lepszego DAC'a.

Kup DAC klasy Thetha DSPro GenV, to Ci nie tylko kapcie spadna, ale i szczeka opadnie.

czy zastosowanie prostedo HDD takiego jak:

Ukryta Zawartość

plus DAC daje w efekcir dźwięk porównywalny z dobrym CD?

Ukryta Zawartość

fxx:

>czy zastosowanie prostedo HDD takiego jak:

>

Ukryta Zawartość

>plus DAC daje w efekcir dźwięk porównywalny z dobrym CD?

To zależy, jak dobry będzie DAC ;)

Dysk musiałby mieć dobrej jakości wyjście cyfrowe, wypuszczające sygnał bit-perfect. W praktyce może być z tym różnie, należałoby przetestować to dla konkretnego modelu. Nie wiadomo też, jak ustrojstwo radziłoby sobie z odtwarzaniem poszczególnych formatów, bądź z graniem gapless. Zauważ także, że wygodna obsługa wymaga podpięcia tej obudowy do tv - dla osób z rozdzielonymi systemami audio i tv to dość duża niedogodność.

Ukryta Zawartość

>Dysk musiałby mieć dobrej jakości wyjście cyfrowe, wypuszczające sygnał bit-perfect. W praktyce >może

>być z tym różnie, należałoby przetestować to dla konkretnego modelu. Nie wiadomo też, jak >ustrojstwo

>radziłoby sobie z odtwarzaniem poszczególnych formatów, bądź z graniem gapless

czy jest jakaś możliwość wywnioskowania z opisu odnośnie sygnału "bit-perfect" i co to własciwie oznacza?

dyski o których piszę mają wyjście koaxialne i optyczne

najprościej sprawdzić jak się już go ma - wgrywasz znany kawałek na taki dysk, wyjście cyfrowe łączysz z wejściem cyfrowym na karcie muzycznej i zgrywasz - jak oba pliki będą idento to jest OK

Ostatnio zgrałem obydwie (ehm...) płyty DVD-Audio z kolekcji.

Polecam lekturę wątku:

Ukryta Zawartość

Chłopaki poradzili sobie z CPPM i dekodowaniem MLP. Digital Watermark nadal jest w plikach - ale nikt przecież nie chce tego z powrotem nagrywać na DVD ?

1. Mike Oldfield - Tubular Bells 2003 - stereo - 24/48 --> można od razu odtwarzać SqueezeBoxem

2. Buena Vista Social Club - stereo - 24/96 --> trzeba skonwertować do 24/48.

Rewelacja! FLAC'e 24/96 multichannel - czekam na SqueezeBoxa 5.1 - toby dopiero było coś - fronty przez DAC'a zewnętrznego a centralny i tyły przez DACA wbudowanego w SB.

Mój Benchmark daje radę z 24/96 po USB dlatego trzymam wersję plików HD do puszczania z kompa i jednocześnie wersję przerobioną do 24/48 dla SB.

Problem w tym, że DVD-Audio się kończy - możliwość zgrywania pewnie dobije ostatecznie ten format.

Trzeba więc kupić co się jeszcze da.

Druga kwestia to czasem marna jakość ścieżek stereo ("cegła"). Polecam te wpisy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (posty #23, #30 i #31)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Konkurent QNAPA, na pewno sporo szybszy - procesor nowszy !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

niezła alternatywa dla natywnych SSD

Ukryta Zawartość

gutekbull, 30 Paź 2008, 21:46

>Konkurent QNAPA, na pewno sporo szybszy - procesor nowszy !

>

Ukryta Zawartość

Czy szybszy ?

Tylko 128M pamięci :(

Ukryta Zawartość

josef, 31 Paź 2008, 18:52

>

Ukryta Zawartość

>

>niezła alternatywa dla natywnych SSD

Na ostatnich targach HK Electronics i Asia World Expo (również w HK) kilka małych firemek pokazało takie rozwiązania. Ciekawe jak użycie kart SD(HC) w takim rozwiązaniu wpływa na ich trwałość ?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.