Skocz do zawartości
IGNORED

Music Server za ok. 5000zł.

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

wtedy zamiast ekranu telewizora, czy komputera, wszystkie okładki i płyty możesz mieć dostępne z poziomu ipod touch - oszczędność energii elektrycznej i wygoda są zdecydowanymi plusami takiego rozwiązania

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja mam cuś takiego:

Ukryta Zawartość

Co prawda urządzenie skonstruowane z głównie z myślą o video HD, ale i z dźwiękiem sobie radzi nieźle (pod warunkiem zastosowania zewnętrznego dac'a, tylko po optycznym). Jest FLAC, wspiera 24 bity. Playlisty są dość szczątkowe. Całość oparta na linuksie. Potrafi odtwarzać mulitimedia z innych komputerów w sieci domowej. Za ta cenę uważam że i tak dość dużo może.

post-1032-100001064 1227036673_thumb.jpg

post-1032-100001065 1227036673_thumb.jpg

post-1032-100001066 1227036673_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

ten "procek" to układ Sigma dedykowany do obsługi video wysokiej rozdzielczości. Ostatnio pojawiły się i tańsze urządzenia oparte na tej kości, ale też z bardziej skąpym oprogramowaniem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Gość rochu

(Konto usunięte)

Czy Ktoś z Was robił porównania serwerów do Squeezeboxa pod wzgledem ich ewentualnego wpływu na dźwięk?

Mnie się zdarzyło mieć Squeezecenter na Vista, XP, Ubuntu, Clarconnect i FreeNAS. Mam pewne podejrzenia że serwer wpływa jednak na brzmienie.

Ciekaw jestem Waszych opinii.

Druga sprawa.

Wiekszość z użytkowniików uzywa do SB prostej sieci składajacej się z NAS, routera i dwóch kabli.

Czy Waszym zdaniem nieco bardziej skomplikowana sieć (2 routery, 3 switche, NAS, 8 gniazdek sieciowych, sumarycznie ok. 100 m kabla w sieci) w której działa SB, będzie niosła jakiś pierwiasetk degradacji dla dźwięku?

czytał ktoś może i najlepiej mógłby wrzucić recenzję Linn Majika z hi-fi news? urządzenie jest jak najbardziej warte uwagi, potrafi streamować muzykę w jakości DVD-A i SACD, tylko niestety cena trochę przekracza 5kzł ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audioholik=>

Cena faktycznie zaporowa jak na technikę komputerową ;-) Nie chodzi o te tytułowe 5000zł,

ale klocek z zawartością PC- towych rozwiązań - to lekko mówiąc niepoważne ;-)

gutekbull,

ja dlatego czekam na pierwsze odtwarzacze sieciowe Japończyków, w szczególności Pioneera i JVC-Victor (odtwarzacz sieciowy z kością K2 24bit extended dla 16 bitów, oraz odtwarzający 24/96)...mam nadzieję że ceny będą mieli niższe, a jakością nie będzie to odbiegać od przykładowego Linn'a. Co do Linn Majika, to chociaż trudno powiedzieć co dokładnie ma pod maską (jaki DAC itd), to i tak uważam że powinien być tańszy...

PS słyszałeś może apple TV? w powyższej recenzji recenzent porównywał go z transportem CEC'a, a przecież urządzenie apple'a kosztuje tylko 229$ :))

audioholik, 20 Lis 2008, 15:3

>ja dlatego czekam na pierwsze odtwarzacze sieciowe Japończyków, w szczególności Pioneera i

>JVC-Victor (odtwarzacz sieciowy z kością K2 24bit extended dla 16 bitów, oraz odtwarzający

>24/96)...

To jakaś ślepa uliczka te dedykowane media serwery.

Cichy komputer+DAC z USB albo z FireWire, RAID w mirroringu i pozamiatane.

System otwarty pozwalajcy korzystać z wielu rozwiązań a nie tylko ograniczony do aktualizacji programowych oferowanych przez jednego producenta. No chyba , że komuś zależy na naklejce Linn lub Naim, bo naklejki K2, JVC i Pioneer zupełnie mnie nie podniecają.

Innych zalet niż naklejki w wypadku firmowych media serwerów w porównaniu do systemu, który opisałem nie widzę. :-)

>PS słyszałeś może apple TV? w powyższej recenzji recenzent porównywał go z transportem CEC'a, a

>przecież urządzenie apple'a kosztuje tylko 229$ :))

Korzystam od dawna. Nie jest zły ale ma tylko wyjście optyczne i bardzo mały, jak na moje potrzeby, HDD.

Seba78, 20 Lis 2008, 16:05

>zasadniczą wada jest brak wyjścia elektrycznego w tym applu i niemożność dekodowania flac, ape czy

>choćby vawepack.

Jeżeli mówisz o AppleTV to brak FLAC lub ape nie jest jakimś specjalnym problemem. Zawsze można przekonwertować na jabłkowy format bezstratny. Przy ATV jest innego typu problem. To co na dysku ATV musi być na dysku kompa. Dla mnie średnio ciekawe.

Kacperek, 20 Lis 2008, 15:59

>To jakaś ślepa uliczka te dedykowane media serwery.

nie sądzę żeby była to ślepa uliczka, wręcz przeciwnie, jest szansa że rozwiązania tego typu przyjmą się na rynku

>Cichy komputer+DAC z USB albo z FireWire, RAID w mirroringu i pozamiatane.

nie wiem dlaczego komptuter + DAC miałby być lepszy niż Linn Majik? osobiście chcę wyeliminować włączanie komputera przy słuchaniu muzyki

>System otwarty pozwalający korzystać z wielu rozwiązań a nie tylko ograniczony do aktualizacji

>programowych oferowanych przez jednego producenta. No chyba , że komuś zależy na naklejce Linn lub

>Naim, bo naklejki K2, JVC i Pioneer zupełnie mnie nie podniecają.

hehe jeśli podniecają Cię naklejki PC to buduj system w oparciu o PC, nie chcesz mieć po prostu jednego klocka dostawionego do systemu hi-fi to OK, ja jednak widzę przewagę dedykowanego odtwarzacza sieciowego

>Innych zalet niż naklejki w wypadku firmowych media serwerów w porównaniu do systemu, który opisałem

>nie widzę. :-)

marka i design urządzenia na pewno przemawiają na korzyść dedykowanych odtwarzaczy sieciowych, a jak z jakością dźwięku, trzeba by porównać, wykonywałeś może takie porównanie z Linn Majikiem? skoro żadnych korzyści nie widzisz oprócz "naklejki"?

>Korzystam od dawna. Nie jest zły ale ma tylko wyjście optyczne i bardzo mały, jak na moje potrzeby,

>HDD.

racja dysk to tylko 160GB, trochę płyt wejdzie, jakieś heavy rotation można tam zgrać, ale chyba urządzenie to może współpracować z dodatkowymi dyskami? sam się zastanawiam nad tym apple TV bo docelowo podpiąłbym go pod wzmacniacz JVC-Victor z K2 właśnie po wejściu optycznym

Kacperek, 20 Lis 2008, 16:10

>To co na dysku

>ATV musi być na dysku kompa. Dla mnie średnio ciekawe.

rzeczywiście brzmi kiepsko, czy mógłbyś powiedzieć coś więcej na ten temat?

audioholik, 20 Lis 2008, 16:19

>nie wiem dlaczego komptuter + DAC miałby być lepszy niż Linn Majik? osobiście chcę wyeliminować

>włączanie komputera przy słuchaniu muzyki

A co w tym Linn Majiku siedzi jak nie specjalizowany komputer z Linnowski softem ?

A filmy HD to odtwarza ? ;-) Nie ? A mój komputerek oprócz muzyki, filmy HD to i owszem, bez problemu. ;-)

>hehe jeśli podniecają Cię naklejki PC to buduj system w oparciu o PC, nie chcesz mieć po prostu

>jednego klocka dostawionego do systemu hi-fi to OK, ja jednak widzę przewagę dedykowanego

>odtwarzacza sieciowego

Że niby jedno pudełko i design ? Jakiś argument to jest ale do mnie zupełnie nie przemawia.

>marka i design urządzenia na pewno przemawiają na korzyść dedykowanych odtwarzaczy sieciowych, a jak

>z jakością dźwięku, trzeba by porównać, wykonywałeś może takie porównanie z Linn Majikiem? skoro

>żadnych korzyści nie widzisz oprócz "naklejki"?

Nie robiłem jeszcze takich bezpośrednich porównań swojego systemu z Linem lub Naimem.

Ciekawe czy ty robiłeś takie porównanie skoro widzisz więcej korzyści niż naklejki ? ;-)

Kacperek, 20 Lis 2008, 16:45

>Nie robiłem jeszcze takich bezpośrednich porównań swojego systemu z Linem lub Naimem.

>Ciekawe czy ty robiłeś takie porównanie skoro widzisz więcej korzyści niż naklejki ? ;-)

korzyści jakie widzę wskazałem wcześniej, o dźwiękowe tylko pytałem :)

audioholik, 20 Lis 2008, 16:22

>>To co na dysku

>>ATV musi być na dysku kompa. Dla mnie średnio ciekawe.

>

>rzeczywiście brzmi kiepsko, czy mógłbyś powiedzieć coś więcej na ten temat?

Wyobraź sobie iPoda ale w wersji stacjonarnej, dodatkowo z wyjściem HDMI i Audio optycznym.

Sterujesz tym wszystkim z iTunes tak jak zwykłym iPodem. Przewalasz fotki, filmy i muzykę na zasadzie synchronizacji urządzeń.

Czyli wszystko to (foty, filmy, muzyka) musisz mieć na dysku twardym swojego komputera. Wywalisz coś z hdd dysku kompa i już (po synchronizacji) nie masz tego w ATV.

Jakimś rozwiązaniem jest trzymanie muzyki tylko na HDD kompa i przesyłanie muzy on-line za pomocą Wi-Fi lub kabla z kompa do ATV. Wszystko fajnie ale w tym przypadku musi być włączony zarówno ATV i komp.

ATV ma USB i niby można do niego podłączyć zewnętrzny hdd ale tylko po zhackowaniu firmware

Kacperek, 20 Lis 2008, 16:45

>>nie wiem dlaczego komptuter + DAC miałby być lepszy niż Linn Majik? osobiście chcę wyeliminować

>>włączanie komputera przy słuchaniu muzyki

>

>A co w tym Linn Majiku siedzi jak nie specjalizowany komputer z Linnowski softem ?

>A filmy HD to odtwarza ? ;-) Nie ? A mój komputerek oprócz muzyki, filmy HD to i owszem, bez

>problemu. ;-)

odtwarzanie filmów? do mnie ten argument nie przemawia, zresztą jeśli chciałbym odtwarzać filmy to nie szukałbym music servera, tylko media servera (np. coś od alienware) :)

Kacperek, 20 Lis 2008, 16:55

>audioholik, 20 Lis 2008, 16:22

>

>>>To co na dysku

>>>ATV musi być na dysku kompa. Dla mnie średnio ciekawe.

>>

>>rzeczywiście brzmi kiepsko, czy mógłbyś powiedzieć coś więcej na ten temat?

>

>

>Wyobraź sobie iPoda ale w wersji stacjonarnej, dodatkowo z wyjściem HDMI i Audio optycznym.

>Sterujesz tym wszystkim z iTunes tak jak zwykłym iPodem. Przewalasz fotki, filmy i muzykę na

>zasadzie synchronizacji urządzeń.

>Czyli wszystko to (foty, filmy, muzyka) musisz mieć na dysku twardym swojego komputera. Wywalisz coś

>z hdd dysku kompa i już (po synchronizacji) nie masz tego w ATV.

>

>Jakimś rozwiązaniem jest trzymanie muzyki tylko na HDD kompa i przesyłanie muzy on-line za pomocą

>Wi-Fi lub kabla z kompa do ATV. Wszystko fajnie ale w tym przypadku musi być włączony zarówno ATV i

>komp.

>ATV ma USB i niby można do niego podłączyć zewnętrzny hdd ale tylko po zhackowaniu firmware

to rzeczywiście kiepsko, na stronie apple'a pisali coś o tym że można sterować ATV za pomocą aplikacji wgranej na ipod touch (który służy w tym momencie jako hi-endowy pilot), jeśli mimo wszystko musi być włączony komputer, to odpada... chcę zbudować music server ale bez PC.

gutekbull,

klocek obecnie jest w fazie testów, prototyp co prawda był prezentowany na ostatnim Hi-end Tokyo Show w październiku bodajże, ale ostatecznie dostępny będzie dopiero w grudniu lub na początku przyszłego roku.

• 2 tygodnie później...

Czy ktoś testował Philipsa NP1100 cena ok.500zł !!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nowy serwer Netgear Elite... i pozamiatane

wsparcie FLAC, WAV... optyczne wyjście, możliwość podłączania wewnętrznego dysku (zewnętrznego również), streaming radia internetowego lub muzyki z komputera, dysku sieciowego, do tego jeśli ktoś potrzebuje możliwość streamingu video (wspiera divx, xvid, mkv...)

Ukryta Zawartość

Digital Entertainer Elite Model EVA9000 User Manual

Ukryta Zawartość

post-17470-100000148 1228064103_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak rynek się rozwinie w tym kierunku to znajdą się produkty lepsze/drosze i gorsze/tańsze a CD może nie umrze gdyż zbyt bardzo się rozpowszechniło lecz starci na popularności... jak kasety ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.