Skocz do zawartości
IGNORED

Przebicie prądu na panelu przednim

dowoszek

Rekomendowane odpowiedzi

Mój budynek był budowany pod koniec lat 90-tych, także w każdym gniazdku mam bolec i wygląda na to, że spełnia on swoją rolę poprawnie (pomiary napięcia w gniazdkach dają wartość ok 227V).

Pomiary napięcia (na obudowie) są identyczne zarówno jeśli posłużę się tymi bolcami jak i dla instalacji wodociągowej, czyli rzędu 0.5V, natężenia niestety nie zmierzę, bo mój miernik ma możliwość sprawdzenia natężenia tylko dla prądu stałego.

Anteny zbiorczej nie mam podłączonej - miałem na myśli antenę dla fal długich zamontowaną z tyłu obudowy.

Dlatego zasadnicze pytanie na tą chwilę: czy napięcie 0.5V może być rzeczywiście odczuwalne w tak wyraźny sposób? Właściwie jest ono postawione trochę nie na miejscu, bo skoro tak odczuwam, to znaczy że jest to możliwe ;)

Żeby wszystko było jasne... napięcie na obudowie jest odczuwalne tylko gdy do amplitunera nie jest podłączone inne urządzenie posiadające wtyczkę z uziemieniem. Dlatego włąśnie przy podłączeniu komputera objawy znikają całkowicie. Ale np. jeśli podłączę do niego wyłącznie CD, które również nie ma uziemienia w kablu, to oczywiście napięcie to "przenosi się" i jest wyczuwalne głównie na obudowie tego CD.

No to jeszcze kwestia jaki typ miernika uzywasz. Jesli wsakazowkowiec to ma raczej imp. wejscia w kiloomach i jesli pomiar napiecia wykazuje taka mala wartosc tzn. ze wartosc pradu jest rowniez mala . Jesli jest to cyfrak to dziwne ze nie ma pomiaru pradu AC i mam nadzieje ze jest poza tym sprawny - 0,5V to wartosc podejzanie mala . Jest jeszcze inny sposob - wziasc neonowke w reke i dotknac obudowy , to tez cos moze powiedziec.Jeszcze zalezy czy pieszczoty odczuwasz w plastikowych izolujacych kapciach czy w skarpetach (posiadanie majtek bez znaczenia)

Tak czy innaczej sprawa podejzana i polecam udac sie do bystrego grzebacza dysponujacego dobrym sprzetem aby miec pewnosc co jest przyczyna. My tu dajemy Ci rady a jak cos sie faktycznie sypnie to za pomoca wpisow sztucznego oddychania Ci nie zrobimy! :)

Pozdrawiam

Miernik najprostszy z najprostszych, ale w gniazdku jak pisałem napięcie mierzy dobrze :) Cyfrowy, taki jak ten:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wskaźnik neonówki świeci w miarę jasno, no ale może wystarcza do tego 0.5V?

Efekt jest taki sam na boso i podczas stania na izolatorze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No to przykro mi ale kupiles "pol " miernik.Nie warto bylo szczedzic kilkanascie albo kilkadziesiat zlotych bo cos "normalnego"i nieco drozszego mozna kupic w pierwszym lepszym sklepie majacym mierniki na stanie.O jego zaawansowaniu technologicznym swiadcza "rozbudowane" mozliwosci pomiarowe :). Nie ufal bym temu urzadzeniu i mam nadzieje ze nie splonie Ci przelacznik zakresow podczas pomiaru napiecia w gniazdku.

Odnosnie neonowki - jesli swieci tzn ze na obudowie wystepuje napiecie powyzej 50V (strzelam bo zakladam ze powyzej takiego napiecia zaczyna swiecic ale zalezy to tez od typu samej "zarowki" neonowej ). Poniewaz neonowka pobiera znikomy prad to daje mozliwosc pewnej weryfikacji odnosnie zedu wartosci tego napiecia bez sprowadzania potencjalu obudowy do "ziemi" np przez czlowieka.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.