Skocz do zawartości
IGNORED

Czy ktoś kalibrował projektor płytą DVE?

Otli

Rekomendowane odpowiedzi

Prawdopodobnie niedługo będę posiadaczem projektora Epson TW 2000. Chcę go skalibrować możliwie najlepiej, ale samodzielnie, chociaż wiem, że najlepiej zrobiłby to fachowiec - niestety, sa drodzy. Leci do mnie płyta DVE Digital Video Essentials i jestem ciekaw, czy któryś z Was, posiadaczy projektorów, posługiwał się nią przy regulacji urzadzenia?

PS Melomanie, masz już swojego Epsona? Są różnice? (na plus)

Nie mam jeszcze nowego TW2000. Pierwsza dostawa dopiero na początku marca.

Cały opis kalibracji znajduje się na stronach Cinematica.

Do płyty nie jest załączony żaden opis (tylko kolorowe filtry do ustawienia kolorów). Z tego co pamiętam, na płycie DVD też nie było żadnego pliku z opisem.

Kalibracja podstawowa przy użyciu DVE (tj. jasność, kontrast oraz kolory) jest banalna.

Zasadniczo wykorzystujesz 3 plansze testowe.

A to szkoda. Mam płytę kalibracyjną, dołączoną do jakiegoś pisma, ale tam nie ma filtrów. Na stronie projector review znalazłem sporo przydatnych wiadomości. Ja też czekam na projektor, w dodatku to będzie mój pierwszy raz, więc sporo sobie obiecuję. Jaka jest właściwa procedura? Najpierw montujemy projektor, czy ekran?

Melomanie, jaki polecasz, bo jest już spory wybór? Projecta, Kauber, Suprema, Adeo, Vizart itd? Jaki najlepszy stosunek cena-jakość? Przymierzam się do 240x130, ale nie wiem, czy nie będzie za duży? Odległość oglądającego do ekranu to jakieś 4- 4,5 metrów. Czy gray będzie lepszy od matt white?

Najpierw ustawiamy projektor, potem montujemy ekran.

No chyba, że lubisz kilkakrotnie wiercić w ścianie :-)

Nie widziałem produktów Kaubera, Supremy czy Adeo...

Trudno wyrokować co wybrać - powierzchnię białą czy szarą...

Wszystko zależy od:

- osobistych preferencji,

- pomieszczenia (jasne, ciemne ściany, zaciemnienie itp),

- projektora (kontrast, poziom czerni, jasność),

- wielkość obrazu.

Generalnie przyjmuje się, że szary ekran należy stosować:

- do jasnych pomieszcznych,

- jeżeli pragniemy poprawić poziom czerni,

- jeżeli projektor jest jasny (mocno świeci).

Bardzo ważny aspektem jest, aby po rozwinięciu ekran nie falował (nie marszczył się).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.