Skocz do zawartości
IGNORED

www.audiohobby.pl

lancaster

Rekomendowane odpowiedzi

zhornik,

masz - zażyj profesora: :))

"Jedną z najbardziej intrygujących konsekwencji modelu Barabasiego-Alberta-Jeonga jest to, że ze względu na rozkład linków do i od dokumentów w internecie (węzłów sieci), „średnica” Internetu wynosi jedynie 19 kliknięć. Rozumieją oni przez to, że „podróż” od jednej dowolnej strony internetowej do drugiej trwa średnio 19 kliknięć – o wiele mniej niż wcześniej domniemywano. Z drugiej strony rozmiar tej „średnicy” może wydawać nam się zastanawiający, kiedy porównamy liczbę 19 z o wiele mniejszą liczbą połączeń pomiędzy dowolnie wybranymi osobami. Odpowiedź jest taka, że przeciętna strona internetowa zawiera tylko siedem linków, podczas gdy przeciętna osoba zna setki ludzi."

"Barabasi, Albert i Jeong wykazali, że prawdopodobieństwo, iż jakiś dokument posiada k linków jest niemalże proporcjonalne do 1/k3 (k do potęgi 3) – lub też odwrotnie proporcjonalne do trzeciej potęgi liczby k (zaokrągliłem tę liczbę trochę – model w rzeczywistosci zakłada potęgę 2,0). Oznacza to na przykład, że dokumentów z dwudziestoma linkami jest około jedna ósma liczby dokumentów z dziesięcioma linkami, ponieważ 1/203 to jedna ósma 1/103. Tak więc liczba dokumentów posiadających k linków zmniejsza się tak szybko, jak szybko rośnie k, a więc dużo wolniej niż normalna krzywa dzwonowa. Dlatego właśnie rozkład prawa potęgowego ma grubszy ogon (więcej przypadków bardzo dużej wartości k), niż ma rozkład normalny."

Jako, że praktyczna ze mnie bestyja, to pytanie, które zadałem do nowych adminów audiostereo.pl kieruję do audiohobbystów:

Mam konkretne pytanie/propozycję: czy nowy system będzie miał możliwość subskrybowania wybranych wątków (inforamcja na e-mail o nowym wpisie w wątku)?

I drugie, ściśle powiązane z pierwszym, czy przewidujecie uruchomienie wątków RSS? Chociażby dla "nowych wątków", idealnie byłoby gdyby każdy wątek na forum miał też swój RSS "nowe wpisy w temacie"...

namelessclub, 5 Mar 2008, 14:36

>maciek_m, 5 Mar 2008, 14:26

>co to jest krzywa dzwonowa

>

>rozkład normalny?

to jest to co nas spotkalo na as.pl ;)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

dowoszek, ze swojej strony nie mam absolutnie nic przeciwko....nie odpowiem natomiast w tej chwili jak to wyglada od strony technicznej.

Przypomnij się proszę za jakis czas. wszystko sprawdzę.

Pozdrawiam

Jeden obraz wart jest tysiąca słów :

"bell-shaped curve"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Audiostereo to - MY !

A ja lubię ludzi...

...zjadać ! (popijając chianti...)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

maciek_m, 5 Mar 2008, 16:15

>O PIWO?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!

>

>Vielki Lucyfer Absolutnej Dezintegracji założył się o szklankę płynu moczopędnego?!?!

>

>Upadek AS zapoczątkował koniec świata...... :(((((

Dla przypomnienia...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zapowiada się fantastycznie:-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.