Skocz do zawartości
IGNORED

ekran projekcyjny - problem

Meloman

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

zamówiłem ekran ścienny Sopar Spring o wym. 2,40x2,10cm... po zamontowaniu jakież było moje rozczarowanie kiedy po rozwinięciu okazało się że płótno układa się w fale (nie jest idealnie płaskie). Czy to normalna przypadłość nowych ekranów? Ekran jest raczej poziomo zamontowany, ale dla pewności jutro jadę po poziomicę... Na razie rozwinąłem ekran i pozostawiam w pozycji "ready".... Może zawilgotniał po drodze? jak ewentualnie skorygować tą uciążliwość?

https://www.audiostereo.pl/topic/4055-ekran-projekcyjny-problem/
  • 4 tygodnie później...

Dlatego właśnie wybierając ekran do projektora zwracałem uwagę aby przy tak dużym rozmiarze (też mam 240-tkę ale innego producenta) , po pierwsze materiał z któego ekran jest wykonany był maksymalnie gruby (dlatego wybrałem najgrubszy model z danej linii, grub.:=1mm) oraz aby ekran był sterowany elektrycznie. Moje doświadczenia z ekranami zwijanymi ręcznie, to nieuchronne zwichrowania powstałe pod wpływem nierównomiernego nacisku siły na krawędź podczas rozwijania ekranu. Dlatego polecam ekrany grube i to elektryczne.

Gość Fred_Standart

(Konto usunięte)

Ja mam w domu projektor HP 6120 i oglądam filmy na scianie. Jest naprawde fajnie. Właściwie to ekran nie jest mi potrzebny. Jedyne co chce potrawić to zaciemnienie sciany dookoła obrazu yj. kiedy oglądam to wokół obrazu jest dużo swiatła. Jak jakaś kotara pochłaniałaby swiatło wokół obrazu to nawet kontrast stałby sie duzo lepszy

Fred_Standard>>

Skoro piszesz, że masz ścianę w kolorze beż, to skąd możesz wiedzieć "że nie ma różnicy" w porównaniu ze ścianą neutralnie białą nie mówiąc o porządnym ekranie projekcyjnym ? Czy miałeś okazję dokonać porównania samodzielnie (ściana biała, beżowa, ekran) czy jest to tylko twoje zdanie, czy może opinia kogoś znajomego lub sprzedawcy sprzętu ? Możesz rozwinąć myśl ?

Pytam, bo też miałem beżową ścianę (moja żona mówi na to kolor "ekri") i przyznam że dokonując bezpośredniego porównania w ekranem projekcyjnym w połowie rozwiniętym, wyraźnie zauważalna stała się różnica zarówno z projektorem który obecnie posiadam (PT-AE300) jak i wypozyczonym InFocusem 4800.

Mysle ze absolutna biel powierzchni projekcyjnej wcale nie jest az tak krytyczna, gdyz w wiekszosci przypadkow ostateczne odwzorowanie kolorow mozna dopasowac poprzez korekcje nastawien poszczegolnych kolorow w projektorze.

BTW. Jeden z najlepszych ekranow firmy Steward jest jak juz sama nazwa wskazuje "GrayHawk" nie bialy a szary.

xajas

www.jaschiks.com

"...BTW. Jeden z najlepszych ekranow firmy Steward jest jak juz sama nazwa wskazuje "GrayHawk" nie bialy a szary."

Zdawało mi się zawsze, że "szary" po angielsku to "grey" a nie "gray".

Toteż nazwa jednej z linii ekranów "Stewarda" nie ma z szarym nic wspólnego.

Bliżej zainteresowanym polecam:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Mysle ze absolutna biel powierzchni projekcyjnej wcale nie jest az tak krytyczna, gdyz w wiekszosci przypadkow ostateczne odwzorowanie kolorow mozna dopasowac poprzez korekcje nastawien poszczegolnych kolorow w projektorze.[...]"

Żeby prawidłowo wykonać sugerowane "dopasowanie" trzeba by znać dość dokadną charakterystykę barwną takiego nietypowego ekranu. Bez tego po omacku możemy co najwyżej "dopasować" swoje "preferencje" a nie ekran do projektora. Warto zauważyć też to że nie każdy projektor i to nie we wszystkich trybach ma możliwośc regulacji składowych koloru czy korekcji gamma. Projektowanie kina domowego z prawdziwego zdarzenia i związane z tym nawet "budżetowe" (nie mówię o high-end) wydatki nie są warte poniesienia jeśli z góry założy się że jeden z najwazniejszych elementów kina (ekran) wykonany będzie "byle-jak", np z "bawełnianej ceraty" niewiadomego pochodzenia.

"obie pisownie słowa 'szary' są poprawne - jedna jest brytyjska(gray), druga amerykańska(grey)..."

Faktycznie, jednak jeśli już to odwrotnie: (Br.) grey; (Am.) gray;

Zwracam honor przedmówcy.

;-)

Swoją drogą, czytając informacje na stronie producenta tych ekranów doszedłem do wniosku iż technologia materiału z wykorzystaniem "szarego" podkładu ma na celu podniesienie poziomu czerni a tym samym zwiększenie kontrastu. Zastanawia mnie czy "BetaTesty" ktorymi chwali się producent wykonywane są na tych słabszych projektorach czy na sprzęcie > 1000lm. chętnie zapoznałby się z listą referencyjną projektorów (szczególnie LCD) na których opierały się wspomniane próby.

Hi,

"... wydatki nie są warte poniesienia jeśli z góry założy się że jeden z najwazniejszych elementów kina (ekran) wykonany będzie byle-jak..."

to prawda ale:

"..., np z "bawełnianej ceraty" niewiadomego pochodzenia...."

z tym sie nie zgodze, gdyz:

- primo: pochodzenie jest znane -> OBI

- sekundo: moj ekran z "ceraty" wcale nie jest wykonany byle-jak, czyli inni tez sa w stanie tanio w wlasnym zakresie zmajstrowac cos podobnego rownie dobrze (a nie byle-jak), a jak to znajdziesz na stronie

Ukryta Zawartość

i gwarantuje ze oferuje lepszy obraz niz 90% profesjonalnych rolowanych ekranow

- tertio: wspomniana konstrukcja ramowa z samej zasady oferuje lepszy bo absolutnie plaski, bez fald obraz. Jesli ktos nie wierzy w cerate moze kupic lepsze pokrycie

BTW. Jak mozesz krytykowac moja cerate, skoro jej nigdy nie widziales?

xajas

Ukryta Zawartość

xajas >>

Przepraszam ale nie miałem zamiaru krytykować akurat "twojej" instalacji ekranu. Po prostu słowo "cerata" skojarzyło mi się bardziej z nakryciem kuchennego stołu niż z podstawą do zbudowania ekranu dla projekcji.

A jeśli chodzi o twoje BTW, to miałem przyjemność obejrzeć galerię zdjęć twojej instalacji i przyznaję że konstrukcja ekranu jest bardzo pomysłowa i robie wrażenie. Szczególnie świetnie rozwiązałeś sprawę maskowania. Także co do wyższości płachty "rozpiętej" na ramie nad zwisającą nie ma wątpliwości. Pragnę tylko nadmienić że tak jak wspomniałem wczesniej nie wszystkie "gotowe" ekrany w tym zwijalne (jak np. taki ktory posiadam) są wykonane z "ceratopodobnego materiału" a jeśli już to ze sporo grubszego dzięki czemu efekt "zwijania" się boków zanika po ok. minucie od rozwinięcia ekranu.

Pzdr i gratuluje pomysłu.

Gość Fred_Standart

(Konto usunięte)

Witam

jak wcześniej mówiłem filmy wyswietlam na beżowej scianie (ekri :) )

To oczywiste, ze na białej kolory będa lepsze. Jednak chodziło mi o to, że jezeli musimy ogladać filmy na ekri to wcale nie ma tragedi. Jak sie nie ma bezpośrednigo porównania to naprawde jest super. Ciężko dojęrzec jakiekolwiek przebarwienie.

Chiałbym miec bialą scianę ale niestety pomaluje ją dopiwero przy następnym remoncie. Może niedłuugo:)

Hi,

wczesniej pisalem ze "..moj ekran jest z ceraty". Zrobilem zdjecie by wam pokazac, jak taka cerata wyglada (oczywiscie dolna strona ceraty) i zachecic do konstruowania prostych ale skutecznych powierzchni projekcyjnych:

Ukryta Zawartość

jak widac w porownaniu z linijka faktura jest bardzo rownomierna, drobna, biala i matowa -> bez hot-spots.

Wielkosc pixeli przy rozdzielczosci 800x600 (ekran ok 2,1m szerokosci) wynosi ok. 3mm

xajas

www.jaschiks.com

Ukryta Zawartość

"...w moim ekranie faktura jest bardzo rownomierna namiast to na co ja nazekam to delikatne pofaldowanie powierzchi ekranu. NA to t o moze jedynie pomoc przyklejenie keranu do jakiejs plyty..."

Przyklejanie nie funkcjonuje. Najlepsze jest napiecie na rame drewniana i albo elastyczne umocowanie gumkami (tak ja zrobilem -> stale napiecie) ale napiecie i umocowanie "tackerem" (nie jestem pewny polskiej nazwy -> taki elektryczny spinacz biorowy wbijajcy klamry).

Ukryta Zawartość

Najpopularniejsze i najtansze rozwiazanie w Niemczech w kregach fanow KD to uzycie ramy do obrazow olejowych

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

albo z listw

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

xajas

www.jaschiks.com

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tacker to jak najbardziej polskie okreslenie :))) ale ja swoj ekran ostatnio naciagnalem guma (nie pytajcie jaka) do dolu i to poprawilo troche powierzchnie.

p.s Xajas jestem zainteresowany Twoimi bazgrajami :))) mozemy sie jakos umowic??

Zasadniczo to wszystekie Twoje kopie mi sie podoboja a rozmiar to jest''spacerowy'' Szukam dobrych ''malunkow'' doi nniebieskiego wnetrza a powarzniej to taka linia mi sie bardazo podoba (staruszek ma cos takiego na shodach) ja szukam natomieast ''oryginalow'' ktore psaowaly by u mnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.