Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w odpaleniu Thorensa w Warszawie

Azorsky

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem. Zanabyłem Thorensa TD 160 Super ze SME 3009. Przyszło toto. No i trzeba odpalić, pewnie wyważyć etc, doradzić. Ponieważ wstyd przyznać jestem zielony, szukam osoby która przeszkoli mnie w tym u mnie w domu (Białołęka) osobiście. Odwdzięczę się finansowo albo jakimiś vinylami ze zbioru. Z góry dziękuję i proszę o kontakt na PW

https://www.audiostereo.pl/topic/40581-pomoc-w-odpaleniu-thorensa-w-warszawie/

1. Stolik (postument) musi być wypoziomowany, sprawdź to przy pomocy piłeczki ping-pongowej albo poziomicy.

2. Pierwotne wyważenie - zdejmij gumę z talerza, połóż na niego jakąś zdartą płytę, wyważ tak, aby igła z ramieniem, stykając się z płytą, ważyła 0 g, czyli nic. Potem nałóż gumę z powrotem i dokonaj ostatecznego wyważenia.

3. Ostateczne wyważenie zależy od rodzaju igły, nie polecam MC do SME, raczej MM. Jeśli SME ma odkręcaną końcówkę, można ostaecznie stosować MC, ponieważ ma wtedy większą masę i bezwładność. Antyskating ustaw zgodnie z ciężarem, na jaki nastwiwłeś igłę (na ogół 1-1,5 g)

4. Jeśli nie masz specjalnego przyrządu SME do centrowania, zrób sobie sam 10 cm pasek papieru z dziurką pośrodku, poliniuj go kreskami i nałóż na płytę. Końcówka SME powinna być rownoległa do pasków leżących pośrodku rowków płyty, a nie tylko na początku pierwszego utworu.

5. Ramię SME powinno biec równolegle do płyty. Uklęknij przed gramofonem i uważnie się przyjrzyj.

6. Pukanie w stolik nie powinno sie przenosić przez talerz do igły itd. Jeśli tak się dzieje, należy poluźnić śruby mocujące wewnątrz obudowy.

7. Kapnij jedną kroplę oleju silnikowego w głąb otworu, w którym siedzi ośka. Nadmiar może zaszkodzić!

8. Gumowy pasek należy od czasu do czasu umyś alkoholem technicznym. Strzeż go przed tłuszczem i olejem.

9. Jeśli będzie brumiło z niewiadomego powodu, spróbuj włożyć wtyczkę do sieci odwrotnie, czasami pomaga.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.