Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze słuchawki do rocka/metalu ?

markslav

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

przeglądałem forum pod tym kątem i conieco informacji już zebarałem jednak, każdy ma swoje indywidualne warunki a wydatek na porządne słuchawki jest niemały więc:

Posiadam Denona PMA 860 i oczekuje na CD yamaha 1030 - czyli sprzęt w miarę, ale żadna tam wysoka półka. Warunki domowe zmuszają mnie do kupna słuchawek, słucham generalnie metalu i rocka - czytałem, że Grado są dobre, Bayerdynamic 990 też, ale proszę o radę. Chciałbym kupić po prostu najlpesze słuchawki pod ten sprzęt nie muszą być do 500zł czy do 1000zł tylko nie chce kupić na wyrost, tzn wydać 1500 a i tak sprzet bedzie za słaby i bedą grały jak te za 500zł. Obecnie mam Philips HP 890, chciałbym poczuć skok jakościowy i kupić coś co na prawde będzie dobre jednocześnie niekoniecznie wydając na nie 2 razy tyle co na reszte sprzętu - bo to chyba bez sensu. Będe wdzięczny za każdą opinię.

To ja polece Grado sr-60 lub prawie 2x drozsze Beyerdynamic 990pro

Miałem obydwa modele, do rocka i metalu chyba najlepsze modele w rozsądnej kategorii cenowej.

Najlepeiej pozycz ze sklepu i porównaj. Z jednych czy drugich bedziesz zadowolony a potem zdecydujesz czy chcesz wydac mniej czy wiecej.

Skreśl z listy grado sr-60 - dają radę ale można dużo lepiej

Skreśl też dt-150 - jeśli nawet uda się opanować bas to są mało wygodne, męczą głowę, pocą sie uszy i nie jest to szczyt prawidłowego oddania metalu, chodź są całkiem dobre.

Pomyśl nad sennheiser 595, beyerdynamic dt 880

:)...bez kitu...nie slyszlem fajniejszych sluchawek do mlocki od Grado SR60 i Beyerdynamic DT150...

Szwagiero, moim zdaniem mimo impedancji DT150 napedzi je ''byle co'', co jest zajebista zaleta...ale rzeczywiscie z dobrym wzmakiem pokaza naprawde na co je stac:)

PS. wlasnie w tej chwili testuje Sony MDR SA 1000...zupelnie nie rozumiem ochow i achow..stosunek cena-jakosc-zenada

Dziękuje za wasze sugestie, myślalem o Bayerdynamic DT 990 pro, ale np. Folab podaje model 880, że moze bylby lepszy, sprawdzilem ceny i 880 jest drozszy od 990 (a myslałem ze 990 to wyższy model) , czy rzeczczywiscie będą lepsze?

Piszecie tez o Hd595, a co z HD 600 - 650 - jak się będą miały do Bayerów? Dodam, ze w Szczecinie w którym mieszkam, nie ma za bardzo jak posłuchac wszystkich tych słuchawek.

Znalazłem na allegro DT 990 Pro za 450 zl - jestem juz prawie zdecydowany, ale moze jest lepszy wybór?

>proplayer, 1 Mar 2008, 20:11

>Skreśl też dt-150 - jeśli nawet uda się opanować bas to są mało wygodne, męczą głowę, pocą sie uszy

>i nie jest to szczyt prawidłowego oddania metalu, chodź są całkiem dobre.

Mówiąc szczerze nie są szczytem wygody z Beyerów (770,880,990 są wygodniejsze), natomiast mnie osobiście nic nie męczyło w głowę ani nie pociły się uszy (już chyba bardziej mi się pociły w 770 Pro mimo, że mają welurowe nauszniki).

Sprocket czy to nie od Ciebie miałem DT-150? :)

Mam hd600,bd990pro(2003r) i brata 880 pro? (1300ZŁ) Słuchawki graja jak im wzmacniacz pozwoli,do Beyerów mam dydykowany im Q-AUDIO ,990 mają kopa na basie i są raczej ciemne można ich długo słuchac chociaż dla mnie za durzo basu,880 są nie tyle jaśniejsze(chociaż janiesze są) co inaczej maja rozlożone akcenty,fajny nie za gróby bas i doświetlona wyrzsza średnica,jeżeli odpowiednio dobierzesz wzmacniacz do metalu będzie idealnie,senki to kultura,dystans dźwieki swobodne nie kumulują sie w srodku głowy , pasuja do karzdego gatunku muzycznego, ale do nich też inny wzmacniacz potrzebny. To sa moje spostrzeżenia,nie zdziwiłbym sie gdyby ktos miał inne.

Piszecie często o dopasowaniu wzmacniacza, czy ten który mam Denon PMA 860 - będzie jakiś ułomny do dobrych słuchawek? Czy można ocenić, który model będzie lepiej na nim grał, czy to raczej nie ta półka sprzętu? Raczej nie chcę zmieniać sprzętu (brak funduszy), wole kupic dobre słuchawki pod to co mam...

• 5 miesięcy później...

Witam,

Chciałbym odswiezyć watek.

Postanowiłem zakupic zestaw: wzmak słuchawkowy + słuchawki. W tej chwili posiadam cd arcama 36 fmj. Na dniach mam dostac do testów wzmacniacz holdegron (podstawowa wersja) Jakie byście mi polecili słuchawki tak do 800 zł. Muzyka, której słucham jest taka jak w tytule watku (stad podczepienie).

pozdrawiam

zalezy czego oczekujesz od brzmienia, do 800zl - Grado sr225, Sennheiser HD595, HD580, Bayerdynamic DT990Pro., Ultrasone Proline 550, CAL!, no i wiele innych.

PS.990Pro nie sa ciemne, sa raczej wyraznie jasne.

Hej,

Arcam jest raczej jasny więc może coś dla przeciwagi?

Oczekuje w miare równowagi między wszystkimi pasmami. Góra wolałbym aby była trzymana w ryzach, tak samo samo jak dół pasma. Nie wiem czy w przypadku słuchawek mozna mówić o scenie, ale zależy mi na uporzadkowanej scenie szczególnie.

Beyerdynamic DT880 Pro w ciemno brać odradzam. Potrafią "wyśmiać" sprzęt, do którego się je podłączy, innymi słowy są raczej wymagające, także w kwestii źródła, a w ciemno to raczej do napędu lampowego bym je polecał, np. jakiegoś uczciwego OTLa. Zainteresowałbym się Beyerdynamic DT990 Pro, Sennheiser HD600, coś z Ultrasone albo Creative Aurvana Live! i wymiana kabla na dzień dobry, np. na ten od Sennheiserów HD650 po drobnej modyfikacji. Więcej o nich jest na forum mp3store i audiohobby. Tyle że to znowu słuchawki, które w nietrafionym torze zagrają mniej więcej tak jak kosztują, bo w topowych systemach można mieć dylemat, czy sobie zostawić DT880 Pro, czy Creative. Zostają jeszcze Grado - z tych wziąłbym najprędzej RS2, i polecam się rozglądnąć nawet za używkami, bo będą rozegrane. Świeże z pudełka mogą zniechęcić, muszą trochę pograć i dostać nieco łomotu na rozruszanie przetworników. RS1 są nieco lepsze, ale trzeba im dopieścić tor, RS2 więcej wybaczą i lekko osłodzą dźwięk. Takich kapel jak Limp Bizkit świetnie sie na nich słucha.

• 1 miesiąc później...

Odświeżam swój wątek, kupiłem Grado sr 125 ale oczekiwałem więcej. Nazbierałem więcej pieniędzy i chciałbym wymienić słuchawki i spasaować je ze wzmacniaczem. Sporo czytałem jednak generalnie testy słuchawek nie odbywają sie na mocniejszej muzyce rockowej (takiej najwięcej słucham). Przeczytałem bardzo obszerny wątek porównujący akg 701 z Hd 650 i w wielu opiniach AKG górowały ale zastanawiam się czy przy muzyce rockowej czy wręcz metalowej byłoby tak samo? Chciałbym "wskoczyć" na zdecydowanie wyższy poziom odbioru muzyki a ze względu na dzieci mogę jej słuchać praktycznie tylko z słuchawek. Bardzo proszę o radę, moim punktem wyjścia są słuchawki HD650 i wzmacniacz MF Xcan-v3 (nie słuchałem, ale czytając opisy doszedłem do wniosku, że to może być dobra opcja). Czy lepiej wybrać coś innego?

• 5 miesięcy później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.