Skocz do zawartości
IGNORED

Epson EMP-TW2000 - recenzja

Meloman

Rekomendowane odpowiedzi

Jednak stało się! Po 9 miesiącach użytkowania przyszła pora na podmianę (dziękuje Cinematic za profesjonalną kalibrację!).

Wrażenia świeże, po niespełna 3 godzinnym testowaniu.

Różnice w stosunku do TW1000:

- ostrość - wyraźnie lepsza. I to nie tylko na środku ekranu, ale i po bokach. Naprawdę nie ma się specjalnie do czego przyczepić. Oczywiście nadal troszkę brakuje do najlepszych rozwiązań DLP, ale to najostrzej świecący projektor jaki użytkowałem.

- poziom czerni - imponujący. Ale aby naprawdę docenić ten parametr trzeba posiadać dedykowane pomieszczenie z czarnymi ścianami i sufitem. Pomimo to najlepsza czerń jaką widziałem na projektorze.

- kontrast - różnicę widać już po włączeniu. Praktycznie każda scena na TW2000 wygląda lepiej. Największe jednak różnice można dostrzec w dynamicznych scenach. Świetnym przykładem może być tutaj "300" - wyjazd zza wzgórza na koniach posłów perskich czy zrzucanie żołnierzy perskich z klifu. W pierwszej scenie słońce wyłaniające się zza wzgórza świeci intensywnie, a ciemne detale pozostają ciemne. A przy tym projektor nie gubi szczegółów.

- kolory - głębia i plastyka.

- hałas - nieznacznie cichszy w obu trybach.

Reasumując - najlepszy projektor jaki miałem. Wyraźnie lepszy od TW1000. Obecnie najlepszy projektor LCD na rynku.

Absolutnie nie zgodzę się z americano, że to zły projektor. LCD wyleczyła się z chorób wieku młodzieńczego.

Pomiary wykonane po kalibracji:

Jasność

(przesłona włączona, niski tryb lampy) 404 lumeny

(przesłona włączona, wysoka moc lampy) - 518 lumenów

Kontrast

on/ofz (z przesłoną) 17 625:1

on/off (bez przesłony) - 2 908 :1 - znakomity wynik!!

on/off (bez przesłony, przed kalibracją) - 2 658:1

ANSI 351:1

W załączniku zdjęcia:

1) CIE Chart - czyli jak oryginalnie wygląda przestrzeń kolorów

2) Epson TW2000 RGB Levels Histogram.jpg - skala szarości po kalibracji,

praktycznie idealny kształt, bez przesłony maksymalne odchylenie było dE=2

3) Epson TW2000 Temperature Histogram.jpg - przebieg jak wyglądała

temperatura kolorów po kalibracji

Wg Cinematica 0-20 IRE jest za niska jasność, aby miernik mógł to rzetelnie zbadać,

dlatego nie analizuje się tych wartości.

W kolejnych dniach szerzej!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-321-100008445 1204499398_thumb.jpg

post-321-100008446 1204499395_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/40641-epson-emp-tw2000-recenzja/

Meloman

przesadzasz z tym przypisywaniem mi takiej oceny epsona, wkładasz w moje usta jakieś słowa jak "zły projektor"...

A tak na marginesie, to co Ty oglądasz na tych epsonach jak w tym kraju nie ma prawie co oglądać? Discovery channel HD czy może płyty blu-ray po 120zł z allegro? Masz motywację chłopie, gratuluję...

Ja przyznam się, że oglądam czasem DVD gazetowe i czasem DiVx z netu, w wypożyczalniach DVD nie ma nic (tragedia), w bibliotekach publicznych nie ma nic (dosłownie) i pewnie tak już zostanie, bo takie mamy prawo. W Stanach oglądałem kilkanaście filmów tygodniowo, z tego większość za darmo z biblioteki publicznej (filmy w różnych zakątków świata, przyrodnicze, dokumentalne, naukowe, edukacyjne, historyczne a nawet sit-comy czy seriale jak x-files). Mając darmową kartę biblioteczną można było wypożyczać jednorazowo dowolną ilość filmów, audiobooków, książek, płyt audio CD, kserować na kilku ogólnie dostępnych kopiarkach (za darmo) książki, które nie były możliwe do wypożyczania a dostępne na miejscu. Tutaj nawet w bibliotece uniwersyteckiej nie mogę NA CHWILĘ wziąć książki do np. skopiowania potrzebnego mi rozdziału czy fragmentu ...

Ale narzekam, co?

Meloman,

Widzę, że zrobiono kalibrację balansu szarości (bardzo fajnie wyszło) ale czy można w wypadku tego projektora połączyć to ze zmianą gamutu i kalibracją składowych R,G,B do wartości "około PALowskich" ? Widać, z wykresu chromatyczności, że barwy (szczególnie zieleń) TW2000 ma przesaturowane.

Już kiedyś pisałem, że w EPSON-ach można skalibrować albo balans szarości albo gamut (R,G,B,C,M,Y) ale nigdy jedno i drugie. Ciekaw jestem czy tutaj się coś zmieniło.

>>electro

Jak najbardziej warto! Różnice w stosunku do TW1000 widać na pierwszy rzut oka. A przecież TW1000 był jeszcze rok temu wyróżniającym się projektorem w swojej klasie!

>>KOpyt25

Kalibracja poprawiła nie tylko kolory, szczegóły, ale również kontrast. Kolor skóry nie ma odcienia zielonkowatości. A ciemnych scenach, skóra nie nabiera zbyt purporowego zabarwienia. Szarości są szare, nie mają absolutnie naleciałości niebieskiego.

Przy okazji kolory są głębokie, ale nie pstrokate.

Po kalibracji obraz charakterem przypomina poczciwe CRT. Jest niebywale krystaliczny, ale nie sztuczny.

Profesjonalna kalibracja kosztuje chyba ponad 1000 zeta, ale teraz przekonałem się, że od pewnego poziomu sprzętu - naprawdę warto.

>>mispaf

Wierz mi - naprawdę warto się podniecać. Nie mam statywu. Nie robiłem nigdy fotek z prezentacji TW1000 (no może jedną, czy dwie). Nie jestem zwolennikiem tego typu testów. Musisz mi po prostu wierzyć na słowo, albo obejrzeć samemu TW2000.

>>americano

To była mała prowokacja :-) Nie widziałem AE2000, ale znam kilka osób, które miały możliwość porównania do Epsona i wszyscy, wyraźnie wskazywali na Epsona.

>>Gustaw

Twoje pytanko zadam do Cinematica.

Wyjaśnienie - zdjęcie załączone przez Melomana dotyczy "przed" a nie "po" kalibracji.

TW2000 posiada CMS (system zarządzania kolorami), przy pomocy którego można skorygować RGBCMY. W przypadku RBCMY udało się bez większych problemów idealnie dopasować do standaru PAL. G pozostał minimalnie za bardzo nasycony, ale powtarzam tylko minimalnie (jeśli byśmy się czepiali).

Jak macie jakieś pytania dotyczące TW2000 - postaram się odpowiedzieć w miarę możliwości.

uuu 1000zł kalibracja.

Wolałbym dołożyć jeszcze trochę i kupić Optome 800x

Americano> Co do bibliotek to akurat w moim miescie znajduje sie jedna. Można pożyczać filmy DVD. Dosc duzo nowosci, dokumentalne również są. Cena 50zł za pół roku. 3filmy DVD do wypożyczenia na raz na 3dni.

Juz z niej nie korzystam. Oglądam filmy 720p/1080p ściągane z sieci. Zajmują od4-12GB

>>americano

Zgodzę się, że rynek filmów HD jest w Polsce lekceważony. Nie mam n-ki, ani C+. Ja w ogóle rzadko oglądam telewizję.

Myślisz jednak, że napalałbym się na projektory FullHD, gdybym nie miał jakiegoś źródełka :-)

Ostatmio nawet American gangster dało się obejrzeć.

No, wiem, że ściągałeś jakieś HD z netu onegdaj, teraz wypada już myśleć o Blu-ray Denona + oryginały płyt :)))

Wygląda na to, że faktycznie ten epson jest najlepszym LCD na rynku.

Ale są jeszcze projektory LCoS (SXRD) w tym zbliżony cenowo Sony VW60, cichszy i podobno po skalibrowaniu kolorów obraz prawie nie ustępuje JVC RS2 !!! (bardzo niewielkie różnice potwierdzone w realnym teście A/B).

Wygląda na to, że trzeba będzie wrócić do Sony. LCoS-y nowej generacji dają wierniejsze nasycenie barwowe w ciemnych scenach od najlepszych LCD, krok w kierunku 3-chipowych DLP.

epson:

Ukryta Zawartość

sony:

Ukryta Zawartość

Wszystko wskazuje na to, że przeproszę się z tą firmą sony, trzeci soniak jest chyba nieunikniony ;) zwłaszcza, że koncern już podobno szykuje nowy model na panelach SXRD VPL-HW10 w cenie MSRP $2500 czyli do kupienia za ok. $2000 spokojnie. Postęp jest ogromny w panelach LCoS, VW60 rozwala jakością starszy model VW100 (MSRP $9000)

Imponujące screenshoty z VPL-HW10:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>americano

Technologia SXRD lub I-DLA na razie w moim przypadku odpada. Modele Sony czy JVC/Victor są za duże i za ciężkie. Niestety nie mam póki co salki dedykowanej tylko do KD.

Trzeba sobie będzie dać na wstrzymanie na jakieś 1,5-2 latka, bo inaczej człowie pójdzie z torbami :-(

Nie wiem czy wiesz, ale na pytanie gdzie można obejrzeć jakikolwiek projektor Sony, odpowiedź polskiej centrali brzmi - "Trzeba go kupić". Ciekawe podejście do klienta.

Ci co widzieli VW60, wcale nie stawiają go wyżej od Epsona TW2000. Wręcz przeciwnie...

Meloman

Sony Poland mnie generalnie nie interesuje, cwaniaczki o mentalności "derektorów" Pewex-ów czy CHZ-ów za komuny (szkoda, że prawdziwe Sony nie robi z tym porządku wreszcie).

Duży i ciężki? E tam, za taki można uznać sony qualia 004, zresztą nie wiadomo jak będzie wyglądać HW10...

Jeśli chodzi o jakość obrazu to raczej jest to ten sam poziom co TW2000. Wszystko na to wskazuje, że ta matryca SXRD jest realnie konkurencyjna do epsonowskiej D7. W końcu JVC RS2 stosuje to samo. Nawet w pomiarach wychodzi podobnie do D7. Cena za VPL-HW10 (przy aktualnym kursie $) ma być szokująco niska < 5000zł, dodatkowo można się spodziewać tylko 22dB szumu pracy (chyba, że faktycznie zmniejszą obudową wg Twoich preferencji, wtedy pewnie nie przekroczy 24dB).

Nie przesądzam jednak niczego, bo może wcale nie odejdę od DLP (wolałbym nie odchodzić), w końcu już teraz kontrast ANSI ponad 500:1 to standard dla 1080p, a na DC4 będzie jeszcze lepiej. Dodatkowo 1-chipowce są ostrzejsze w obrazie bo nie ma problemu idealnego złożenia (paneli LCD czy chipów DLP) czy nawet minimalnego starzenia się (wypalania) paneli co daje pewien komfort psychiczny. Nie przekreślam technologii DLP, zauważając postęp LCD/SXRD. Ale obóz DLP nie stoi w miejscu jeśli chodzi o konkurencyjność ofert, przecież taka Optoma HD800x 1080p niezależnie od tego czy chip ma w niej nazwę handlową DC2 czy DC3 to i tak jak za niecałe 6000 zł jest to przebój teraz.

Pozazdrościć. Ja zyję w przeświadczeniu, że za 3 lata kiedy przyjdzie pora na mojego nowego sanyo, podobnej lub lepszej klasy projektor kupie za 3-4 tysiące.

Nie rozumiem próźb o zdjęcia robione aparatem. Przeciez z takich fotek nie mozna wiele wywnioskować. Wiele zalezy od samego aparatu, oraz ustawienia czasu naświetlania i przesłony.

Ej, to nie będzie zdjęć, no jak to? Tylko te hardcorowe wykresy, co to za recenzja projektora bez zdjęć obrazu? ;)

Ale faktycznie zdjęcia są dość słabym kryterium co działa w dwie strony, widziałem na żywo pj który okazał się gorszy niż wynikało to ze zdjęć w recenzjach (nie będę wymieniać modelu, bo na tym forum to popularny pj).

Meloman, jako leader w dziedzinie top nowości projekcyjnych rzuć ludowi parę fotek! he... he... Epson w końcu jest leaderem w LCD i wyznacza pewien wzorzec aktualnie. TW2000 bardzo podnosi poprzeczkę i za to należy się uznanie firmie. Teraz inni muszą gonić. Naturalnym wydaję się pytanie, co będzie następne, jaki będzie panel D8 skoro D7 jest już bardzo dobry. Spekulacje na temat TW3000 wymieniają np. kontrast rzędu 200.000:1. Jasny gwint, jeśli to się potwierdzi, to faktycznie obóz DLP może być zepchnięty z rynku ew. zmuszony do urealnienia cen na 3-chipowce DLP.

Ale spekulacje to tylko spekulacje, współcześnie firmy raczej starają się trzymać tajemnicę do ostatniej chwili, przecież nikt nie chce robić konkurencji samemu sobie i jego aktualnym produktom. O panelach D8 narazie cisza, totalne tabu i zero przecieków :)

Nie mam statywu, ale postaram się coś skroić przez weekend.

Nie znam się kompletnie na fotografii. Mam Lumixa i Powershota. Jak któryś z nich ustawić, aby zrobić dobre zdjęcia z seansu?

Meloman>

Wiele dobrego "słyszałem" o TW-2000 - gratuluję zatem udanego zakupu! Niestety nie mogłem go osobiscie oceni, ponieważ na wstępie w firmie "Cinematic" Wrocław (Pozdrawiam Andrzeja ;- ) zostałem poinformowany, iż spóźniłem się ponieważ, w/w projektor "został zakupiony" przez Ciebie :-)

Mimo wszystko z wizyty jestem bardzo zadowolony, bowiem po raz pierwszy miałem okazje nie tylko zobaczy technologie DLP (SIM2 D10) "w ruchu", ale i porównac do LCD (EPSON TW-1000).

TW-1000 to już bardzo ciekawy projektor - trudno mu coś zarzucic... jeśli więc TW-2000 został jeszcze bardziej dopieszczony (czerń, ostrośc, itp.) to jest na pewno wart swojej ceny.

Ja osobiście zauroczony zostałem DLP.. SIM2 D10 (choc podstawowy model SIM2 i "tylko" 720p) to muszę przyznac, iż zostałem chyba "zahipnotyzowany" przez barwne koło :-) albowiem D10 oczarował mnie od samego początku. Im dłużej oglądałem/porównywałem obie technologie ((na przykładzie projektorów SIM2 D10 (DLP) i TW-1000 (LCD) tez sam przedział cenowy) w bezpośrednim starciu - tym bardziej byłem przekonany do technologii DLP.. a to za sprawą sposobu w jaki ukazuje obraz.. Moje subiektywne spojrzenie pozwoliło mi określic obraz następująco: sprawia wrażenie.. czystego.. klarownego.. bardzo wyrazistego (nie mylic z ostrością).. niezwykle barwnego (bajki typu "SHREK" po prostu olśniewają).. po prostu tak bardzo namacalny żywy, energiczny obraz... jednym słowem inaczej niż LCD. Teraz przynajmniej "czuję" różnice technologii. Oczywiście, są zarówno zwolennicy jak i przeciwnicy obrazu kreowanego przez obie technologie.. jedna i druga ma swoje wady i zalety. Odnosze jednak wrażenie, ze to kwestia przyzwyczajenia..

Może to zabrzmi jak reklama, ale jeśli nawet, to zgodzisz sie ze mną MELOMAN, że firma jest jej warta.

Otóż drodzy forum'owicze.. uważam, że warto się wybrac do firmy typu "Cienematic", ba! nawet każdy - myslący o zakupie projektora - entuzjasta "Kina Domowego"powinien.. zobaczyc chociażby to o czym napisałem ja, czy Meloman.. projektory są tego warte :-)

A tak poważnie.. Każdy kto myśli o projektorze, budowie własnej sali dedykowanej do Kina domowego, itp. powinien "umówic sie" na wizytę w firmie typu "Cienematic". Dysponują niemal wszystkim co mnie interesuje.. bogatym zasobem wiedzy.. odpowiednim sprzętem.. mozliwością bezpośredniego porównania kilku projektorów na różnych ekranach.. no i cennikiem :-) A wszystko to opakowane w sympatyczną obsługą z logo certyfikowanym chociażby przez skromną fimę "SIM2".

P.s. Mnie przekonali do siebie i chyba skuszę się na SIM2 D10, ale jeszcze porównam z TW-2000 i innymi :-)

Meloman, jeszcze raz gratuluję i życzę przyjemnego obrazu! - Mam nadzieję, ze nie masz mi za złe, że zamiast wychwalac Twój projektor (w Twoim wątku) podzieliłem się wrażeniami o D10 - coś mnie tak naszło. Niestety o TW-2000 na razie nie napiszę ponieważ jeszcze nie widziałem, a dzielę się tym co widziałem :-)

Pozdrawiam

Pixeel

Zawsze uważałem, że Sim2 robi świetne projektory.

D10 ma na pewno porównywalny, a może nawet ciut lepszy obraz od TW2000. Niestety z braku pełnego Lens shiftu na razie muszę sobie odpuścić technologię DLP.

Pomiędzy LCD, a DLP Sim2 jest duuuża różnica. Pierwszy do nich zbliża się właśnie nowy Epson.

Sim2 D10 to projektorek na chipie DC2 o kontraście 2000:1 i niestety wydaje mi się, że w cenie ponad 11 tys. zł można mieć znacznie lepszy projektor, ba w tej chwili mitsubishi HC3100 oparte na DC3 4500:1 kontrast można kupić za 4900 zł i idę o zakład, że mitsubishi daje lepszy obraz od Sim2 D10 (choćby nie wiem jaka była w nim optyka itd., przypuszczam, że ten "taniutki" jak na markę SIM model, jest przygarniętym urządzeniem jakiegoś popularnego producenta projektorów, ładny design w ciemnej obudowie). Ale bez przesady, jest to tylko DC2 768p...

więc Meloman może bądź ostrożniejszy w pogrążaniu swojego TW2000 stwierdzeniami o porównywalności bądź nawet przewadze D10 nad nim... To trochę jakby powiedzieć, że mitsubishi HC1100 jest klasy TW2000 (też jest to bardzo udany pj na DC2 i kontraście 3000:1, kosztuje ok. 3100 zł)

Przyznam, że nie widziałem Sim2 D10 w akcji. W tym przypadku opieram się po prostu na stwierdzeniach tych co widzieli ten projektor w akcji. Nie mam americano kompleksów. Staram się być obiektywny i nie przekraślać innych produktów, których nie posiadam.

Kupując TW1000 dokładnie obejrzałem Optomę H79, HC73 oraz Infocusa IN78 (ostatniego miałem nawet przez kilkanaście dni w domu). Wszystkie oparte są o podobno tak chwalony przez Ciebie DC3. Przy czym H79 oraz IN78 mają jego najlepszą wersję HD2+. I wg mojej opinii żaden nie generował lepszego obrazu niż TW1000.

Z kolei TW2000 JEST WYRAŹNIE lepszy od TW1000 więc konkluzja nasuwa się sama.

Nie ukrywam, że lubię obraz z Sim2, choć rzeczywiście ich polityka cenowa to jawne przegięcie.

Przypomnę, że nie kto inny jeszcze niedawno krytycznie odnosił się do projektorów DLP opartych na DC2. Potem nagle zmieniłeś zdanie odnośnie Optomy HD800x, z kolei ten sam argument przywołujesz odnośnie D10. Zdecyduj się i proszę Cię - miej własne zdanie, a nie te przeczytane z projectorreviews (AE2000 nie jest lepszym wyborem).

Pozdrawiam!

Meloman

czasem lepiej przyznać się do walniętej głupoty niż brnąć w absurd, jak to właśnie zrobiłeś ;)

Tak "strasznie" chcesz uchodzić za obiektywnego (??), że zrównujesz z TW2000 projektorek na starym DC2 opierając się na opiniach "tych co widzieli", na marce SIM2 a na końcu wymagasz od innych aby "mieli swoje zdanie, a nie przeczytane z ....". Rozumiem, że "zasłyszane od..." czy wynikające w prestiżu marki już Cie tak nie razi...

Ponadto myli Ci się chip DC2 starej generacji z DC2 1080p (wg Ciebie to to samo i projektujesz tą złą wiedzę na moją osobę już po raz kolejny). Kiedy niby zmieniałem zdanie o optomie HD800x? Jaki argument niby przywołuję ad. D10? Że siedzi w nim DC2 taki sam jak w HD800x? Pisałem nawet, że nie jest istotne dla mnie czy tam siedzi chip o nazwie handlowej DC2 czy DC3, bo nawet DC2 1080p to jest INNA jakość (rozdzielczość i też kontrast) niż stary DarkChip2. Sim2 w D10 ewidentnie stosuje stary chip i DLATEGO wprowadziłem porównanie do mitsubishi (których nie krytykowałem, coś sobie sam dopowiadasz do cudzych wypowiedzi wyrwanych z kontekstu).

Ad. panasonica AE2000 - dla mnie jest lepszym wyborem wśród LCD-ów od epsona (nie zamierzam się wycofywać z tego zdania. Panasonic posiada pewne zalety dla mnie ważne i nie obchodzi mnie opinia "rynku" czy sprzedawców typu cinematic. Wg moich (subiektywnych) kryteriów panasonic wygrywa ponieważ:

1. jest znacznie cichszy, nawet w trybie jasnym jest cichy podczas gdy epson nadaje się do oglądania tylko w trybie ciemniejszym,

2. panasonic jest lepiej skalibrowany fabrycznie, nie potrzeba robić żadnych "specjalistycznych" kalibracji, ma lepiej dopracowane menu, ma vertical strech do formatu 2.35:1 - można np. dokupić anamorficzny obiektyw,

3. obraz jest porównywalny, choć mniej "podrasowany" w panasonicu (dynamiczna przesłona mniej agresywna), bardziej filmowy w panasonicu ponadto można oglądać w trybie normal kiedy nawet dynamiką przewyższa epsona w jego ciemniejszym trybie (jedynie akceptowalnym jak dla mnie z uwagi na głośność pracy).

Czyli "obiektywnie" TW2000 daje możliwość uzyskania bardziej imponującego, dynamicznego obrazu (zwłaszcza w testach i w popisowych wywodach "specjalistów od projektorów) ale w praktyce, wg moich kryteriów "subiektywnych" panasonic za całokształt i przemyślany dogłębnie produkt wygrywa, niewielką ale zawsze przewagą. No i pilot w panasonicu jest znacznie lepszy (uczący się, z wyświetlaczem, więc może zastąpić parę pilotów). Może drobiazg, ale świadczy o czymś. Nie lubię używać analogii, ponieważ nie jest to żaden logiczny argument, ale panasonic kojarzy mi się w toyotą celicą (dokładnie zaprojektowany od podstaw i przemyślany w detalach wózek) a epson to taki podrasowany opel calibra (jakaś tam hybrydowa koncepcja z mocnym silnikiem turbo coby lepiej wypaść w testach gazetowych).

Nie chciałem tego pisać, ale mnie sprowokowałeś swoją nieco bezmyślną interpretacją moich wpisów. W sumie nie musisz się specjalnie przejmować tym co piszę, ale przynajmniej staraj się rozumieć istotę wypowiedzi umiejscowioną w jakimś kontekście i w jakimś czasie. Kiedyś coś pisałem o X (domyślnie względem Y, Z) a dzisiaj piszę coś WZGLĘDNIE innego o X ponieważ zmieniła się relacja, pojawiło się X2 i Z2 których kiedyś nie było, zmieniły się relacje cenowe itd.... Przecież to oczywiste.

Pozdrawiam!

Cóż - jak to mówią, błądzić jest rzeczą ludzką.

Niemniej charakter obrazu z Sim2 zawsze podobał mi się dużo bardziej niż Optomy. Żaden model brytyjskiego producenta, który widziałem nie zachwycał. Choć przyznam szczerze - nie widziałem HD81 czy HD800x.

Oczywiście argumenty, które przytaczasz dla AE2000 są ważne, ale nie decydują o jakości obrazu. A przecież to w tym wątku miało być wyróżnikiem dobrego projektora.

Ja też idę na kompromis. Jeżeli miałbym salkę dedykowaną li wyłącznie do KD, to już dawno skusiłbym się, na coś pokroju Sim2 D80 Evo (tylko proszę nie pisz, że to zły projektor!). Też uważam, że dobre DLP, a już na pewno trójchipowce potrafią generować referencyjny obraz.

TW2000 to jednak pierwszy projektor LCD, który nie świeci płasko. Który świetnie rozdziela pierwszy i drugi plan. Który kusi dobrą dynamiką. To nie to LCD co widziałeś jeszcze 1-2 lata temu.

Co do Cinematica... Prawdopodbnie nie miałeś z nimi kontaktu, ale powiem Ci, że preferuję zakupu u nich, niż u handlarza, który wskaże jako lepszy wybór Sanyo Z5 (powiedzmy od Epsona TW700) tylko dlatego, że ma mechaniczny zamykany obiektyw.

• 2 tygodnie później...

Najnowszy ranking projektorów:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.