Skocz do zawartości
IGNORED

Potrzebny tani jasny kabel głośnikowy

IGNAC

Rekomendowane odpowiedzi

no i powstrzymalem sie jak na razie z kupnem, zmiana decyzji.. kupie uzywany takze panowie dzialajcie macie kupca - warunek przyzwoita cena;p

no i polecajcie cos - tym razem w cenie ok 40-50 zl - gdyz uzywki szukam...

futu- wyslalem Ci maila na priva tylko nie wiem czy 30-40 zl to za metr czy calego? Za 350zl moge Ci sprzedac kabel ktory prawdopodobnie pokochasz:) Nordost Solar Wind, mam tez QED Silver Anniversary XT za 200zl. Czemu sprzedalem? Bo w polaczeniu z moim systemem sie nie sprawdzily. Za jasny byl:) Ale moj system jest b. naturalny wiec z przyciemnionym wzmakiem powinny sie sprawdzic. Polecam Ci zwlaszcza Solar Wind, bogata gora, niezly bas, przestrzenny dzwiek. Lepszy od SA ale tez ten kabel swego czasy byl naprawde drogi.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

sprzedaje nie sprzedalem:)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

bo ma Baldura...i tez sprzedaje:) Bo chce kupic Heimdall'a:)

mikson - co tak nie lubisz tych jasnych kabli?

pewnie nie ten typ brzmienia - no ale coz kazdy ma inne gusta, ja lubie jasne, ale lubie tez wysokiej jakosci z dobrym kazdym aspektem, takze qedy itp juz porzucilem bo kazdy z nich ma "niezadowalajacy poziom dolu przedewszystkim - a wiec ciagle ta zasada dac jasnosc kosztem dolu, musialbym biwiring robic a to dodatkowe koszty, ...obserwuje uzywki, jak dorwe cos ok i tanio to wezme

czy ja powiedziałem że nie lubię jasnych kabli?>

uważam że carnival którego posiadam jest jasny ma jasną koszulkę ;) jest minimalnie rozjaśniającym kablem brzmienie

ja tylko powiedziałem że nie lubię wyostrzających kabli które podkreślają często sybilanty

o to różnica :)

Focal + Naim

Futu-SilverWindy i QED maja bas i to nawet calkiem niezly, ale jezeli podepniesz je pod niewlasciwy system to bedzie on brzmial za jasno i rowniez bas Ci ucieknie. Dla przykladu QED jest za jasny dla mojego zestawu Hegel +Audio Physic, ale juz w polaczeniu ze starym zestawem Pioneer A6 + Heco jest wszystko na miejscu, symbianty nie sa wyostrzone a bas jest potezny. Podobnie sytuacja sie ma z Solar Wind, z tym, ze ten kabel jest lepszy od QED w kazdym aspekcie, rowniez w basie ale rowniez ma tendencje do rozjasniania. Nawet kable z wyzszej polki jak wspomniany przez SA Red Dawn potrafi rozjasnic system ale przy odpowiednim zestawie swietnie sie sprawdza, i wcale nie musi czynic systemu jasnym, moze go rozjasnic tak ze bedzie w porzadku. Wiec na Twoim miejscu skupil bym sie raczej na dopasowaniu kabli do swoich potrzeb i sprzetu poniewaz tani kabel i tak dobry jak Ty bys tego chcial chyba nie istnieje. Jezeli ma to byc kabel bardzo dobrze zrownowazony, neutralny to obawiam sie, ze bedziesz musial zaplacic znacznie powyzej 1000zl za uzywke.

ja uważam że trzeba najpierw sprawdzić kilka różnych kabli w danym przedziale niż celować na oślep, ja przewaliłem naście kabli z przedziału do 100pln i wiem jedno że różnice są wyczuwalne i potrafią jak kolega napisał wpasować się w dany system lub odwrotnie,, ale wcale najdroższy nie musi być najlepszy może się okazać że taki za 30pln z metra będzie pasował najlepiej, trzeba kilka przetestować i mieć jakieś już określone preferencje, wiadomo że kablem nie poprawi nic ale możemy starać się nim popsuć jak najmniej tak aby nam to pasowało.

Focal + Naim

Jezeli mamy ciemny system to jasny kabel moze go uczynic mniej ciemnym wiec jest to jakas tam poprawa dla kogos kto czyni taki zabieg. To samo odwrotnie przyciemnic jasny system. W przypadku neutralnych systemow trzeba niestety szukac neutralnych kabli, ktore jak najmniej dodaja od siebie jezeli chcemy zachowac neutralny dzwiek a ktore tez sa najbardziej w cenie niestety.

Futu, najlepiej kup troche srebra, drogie nie jest i cos zmajstruj sobie a nie zawracasz gitare. Dostales wiadomosc na priv odnosnie kabli nawet nie raczyles odpisac a tylko popelniasz kolejne malo jasne wpisy.

Wojtek76 - no ok odpisze teraz - nie odpisywalem gdyz nie zamierzalem kupic z powodow:

qed - 2x3 m chciales 200zl wiec to wydalo mi sie troche drogo (wiem ze sa z zakonczeniami - ale ja zwracajac uwage na cena-jakosc bede bral bez zakonczen bedzie taniej po prostu - i bez zakonczen nowy moge miec taniej i dlatego nie odpisywalem odnosnie qed

no po 2 qeda nie biore bo moze sie okazac za jasny po wymianie wzmacniacza

a ten 2- kabel byc moze i dobry ale za duza cena - do 200zl szukam max 2x3m

ze wzsgledu na odpowiedz nie na temat ponawiam pytanie, tylko chcialbym powazne odpowiedzi, posty bezsensowne prosze w bocznicy pisac!!!

a co sadzicie o tym kablu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

IGNAC, 4 Mar 2008, 08:30

>witam. potrzebuje kabla głosnikowego w cenie do około 30 zł za metr (moze byc uzywka długość 2 x

>2,5m), który pokaże więcej "góry", czyli coś jasnego. teraz mam kabel Jamo i wysokie tony się

>schowały. prosze o poradę.

Zbocznikuj szeregowy rezystor w filtrze tweetera kondensatorem MKT/MKP 1 - 2,2uF. Wydatek ze jedno piwo.

futu, 31 Mar 2010, 09:49

>ze wzsgledu na odpowiedz nie na temat ponawiam pytanie, tylko chcialbym powazne odpowiedzi, posty

>bezsensowne prosze w bocznicy pisac!!!

>

>a co sadzicie o tym kablu:

>

Ukryta Zawartość

Za tani jak na hi-end. Kable grają od 2tys.zł. Na tym forum się tego dowiedziałem.

A na poważnie, to poważnie za tani, biorąc pod uwagę jakiś tam nakład pracy i materiały (bliżej niezidentyfikowane).

Ukryta Zawartość

Gość czubsi

(Konto usunięte)

kable nie grają a jedynie tłumią. Wiekszość indywidualne cechy danego kabla odbiera jako granie tymczasem jest nic innego jak jego braki w danyej części pasma. najlepsze kable jakie dotąd słyszałem to srebro kryte złotem. Jeśli komus to gra ostro to nie wina kabla a spzrętu. Załatwianie upośledzeń lub złego doboru sprzętu kablem to takie wróżenie z fusów i oszukiwanie zmysłów. Kabel powinien być maksymalnie przeźroczysty i wtedy mamy szanse usłyszeć faktycznie swój sprzęt i ocenić czy nam to odpowiada czy nie. Temperowanie kablami to półśrodek i zawsze prowadzi do pewnych wypaczeń w dźwięku. Rozumieją to ludzie, którzy grają na czystym srebrze i cieszą się każdym oddechem wokalisty ....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.