Skocz do zawartości
IGNORED

Myth 9/AA Paganini/AVM CD2 - co począć?!

ArtiQ

Rekomendowane odpowiedzi

mam problem - zbyt pochopnie pozbyłem się fajnego źródełka (MF A3) i szybko muszę znaleźć coś sensownego do mojego systemu (szczegóły w 'o mnie'), bo z dvd muzyki nie da się słuchać!

Cairn Fog nie spełnił moich wymagań (z pozamuzycznych powodów), a myślę przede wszystkim o trzech klockach;

- Sphinx Myth 9,

- Audio Analogue Paganini,

- AVM CD2 Evolution,

gigantycznych pieniędzy nie chcę wydawać i moje poszukiwania muszą zamknąć się kwotą max(!!!) 3k,

dodam, że każdy z wymienionych kosztować mnie będzie sporo mniej, a najmocniej skłaniam się ku AVM,

czy ktoś zna te źródełka i jak mogą zgrać się z moim Sonneteer'em i Zoller'ami? (gram głównie jazzik, trochę poważnej, ale chaciałbym, żeby i rock mógł zagościć czasem w moim odtwarzaczu),

pozdro,

ArtiQ, 7 Mar 2008, 16:01

>- Sphinx Myth 9,

>- Audio Analogue Paganini,

>- AVM CD2 Evolution,

Znam tylko ale za to bardzo dobrze serie Paganini. Zdecydowanie wyroznia sie na plus wersja 24/192, ktora jest znacznie lepsza od przejsciowki 24/96, ktora takze mialem. Jezeli masz na uwadze paganiniego w starym wydaniu to bedzie bardzo slodko, kolorowo ale bez dbania o detale,

pzdrw

soso

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie znam żadnego z wymienionych przez Ciebie CD. Znam natomiast z autopsji Pioneera PD-D9-J.

Do kupienia poniżej 2,5 tys zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak, o słodkości AA przekonałem się sam, ale cały czas się zastanawiam, czy w mojej nowej konfiguracji nie potrzebuję czegoś muzykalnego,

z drugiej strony 'ostrzę sobie ząbki' na AVM, który jest ponoć bardzo przejrzysty i szczegółowy...no i jest z W-wy, więc będę mógł go odsłuchać (czego nie mogę powiedzieć o Myth 9),

widziałem też w ogłoszeniach np. Kralla 250 cd

(dodam, że interesuje mnie sprzęt używany)

Myth - bedzie chyba za szczupło i technicznie.

Paganini - by tu pasował chyba najlepiej (minus jak dla mnie - to kłopot z czytaniem płyt - niepamietam w której wersji)

AVM - jesli to ten z napędem od Pioniera to lasery nie sa tanie raczej.

Jesli Krell to chyba raczej 300-ka.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

troy, 7 Mar 2008, 16:59

>

Ukryta Zawartość

>

>

>

Ukryta Zawartość

>

>Nie znam żadnego z wymienionych przez Ciebie CD. Znam natomiast z autopsji Pioneera PD-D9-J.

>Do kupienia poniżej 2,5 tys zł.

WoW, ja cię kręce, no, no!

Mr. Troy, a jak to gra ?

parę słów!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

xniwax, 7 Mar 2008, 20:04

>soso

>

>co takiego? :)

Mialem 2 rozne AA Paganiani: 24/96 i 24/192 - i zadnych problemow z czytaniem plyt. Stad niewiem o czym mowisz. No chyba, ze pierwsze wersje .. ??

pzdrw

soso

• 3 tygodnie później...

Odświeżę nieco wątek... Czy ktoś miał kiedyś okazję porównywać primare d20 i aa paganiniego - z opisów w necie można wywnioskować, że oba grają raczej miękką, 'analogową' sygnaturą... Klasa/cena wyjściowa podobna - jakie różnice w dzwięku, który 'lepszy'?

>Xniwax

Mówisz o 277 czy następcy 266? Jaki to 'numer'... Na forum krążą opinie, że jednak dzwięk 266 chirurgiczny i zimnawy (co oczywiście przy tej klasie sprzętu nie musi oznaczać cięcia po uszach wysokimi tonami), ale detaliczny. Czy w zetawieniu z ciepławym AA wyjdzie naturalny, żywy dzwięk? (docelowo chcę poszukać wzmaka w wersji SE lub może do kompletu Coplanda csa 8)...

ja porównywałem Primara 21 i AA Paganiniego...Włoch zdecydowanie góruje muzykalnością...i mimo, iż oba nie grzeszą zbytnią szczegółowością, czy przejrzystością, to jednak AA jest lepszy we wszystkich tych aspektach...co do słodkości...hmmm, albo nie wiem w czym rzecz, albo nie zaobserwowałem...mimo, iż w końcu nie wybrałem Paganiniego, to uważam, że za 2k to przyzwoita oferta, ale za tą kwotę zdecydowanie bardziej polecam MF A3...mam duży sentyment do tedo cedeka...

ostatnio było ogloszenie A3 za 2k (wyjściowa cena), więc pewnie można było coś z tego uszczknąć...można więc upolować i sądzę, że warto...zresztą po sprzedaży tego Musicala, znów zdecydowałem się na cedeka tej firmy, bo brzmią świetnie...mój czołg A308CR to bajka :-), a może nawet bym go nie wypróbował, gdybym wcześniej nie znał A3

ganzz_gut

porównywałem oczywiście z Primare 20 mkII, a nie 21...nie zmiania to faktu, że faktycznie ciężko dostać coś naprawdę dobrego za 2k...ale polowanie czasem przynosi dobre efekty...tak więc udanych łowów...

• 3 tygodnie później...

Zdam szybkie sprawozdanie - od kilku dni gra w systemie primare d20 mkII. Generalnie pełna klasa i kultura, choc może niekiedy brak pazura w muzyce. Poprzednik CA500SE z modyfikacją był zdecydowanie ostrzejszy, ale miał też mniej barwy, przestrzeni i przy ostrzejszej muzyce (gdzie pojawia się mocny, gitarowy riff) dawał nieprzyjemne wrażenie metalicznego jazgotu - taki troche 'cham' lub jak ktoś woli zwolennik wojskowego drylu. Wokale na przód, a sekcje rytmiczna na tło, krótko i dosłownie: jak perkusista bił w talerz to z impetem, jak w bęben - to taki mocno naciągnięty.

Primare choć nie daje takiego wrażenia dosłowności, nie ma problemu z lokalizowaniem źródeł dzwięku. Wokale są subtelniejsze, zróżnicowane i detaliczniejsze, takoż wysokie tony. Bas przyjemnie niski i lekko rozciągnięty. Na pewno na razie zostanie, ale chętnie porównam go osobiście z AA Paganini czy MF 3... Może trafi się jakiś na sprzedaż. Gdyby ktoś miał powyższe modele i reflektował na odsłuch to zapraszam ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.