Skocz do zawartości
IGNORED

Luxman L-405 a L-410 - czym się różnią??

crimson1

Rekomendowane odpowiedzi

Spróbuję wyciągnąć trupa z szafy... Właśnie kupiłem Luxmana L-405. Był produkowany w latach 1984 - 85.

Oto parametry:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jakbyś potrzebował to mam serwisówkę do L-405.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Wzmak brzmi "Luxmanowsko", czyli dynamicznie, ale też ciepła, muzykalna średnica, itd.

Da się jednak (albo oczywiście) wyczuć pewne braki w brzmieniu. Prawie na pewno wynika to z wysuszonych kondków, których zamienniki są już w drodze do mnie. Prawie wszystkie to ELNA i udało mi się dostać dokładne ich odpowiedniki (tyle że Silmic II). Moim zdaniem po wymianie powinno być lepiej, niż jak Lux zajechał, po raz pierwszy do sklepu... :)

Kilka Fotek:

Ukryta Zawartość

post-27150-100007186 1271319184_thumb.jpg

post-27150-100007187 1271319184_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gelson - dzięki wielkie za serwisówkę. Też mam.. :)

Słuchał ktoś może tego wzmaka w porównaniu z innymi serii 400 ?

Są jakieś szczególne różnice?

L-405 i L-435 to bliźniacze konstrukcje różniące sie prawdopodobnie transformatorem.

A L410 i L-430 to tek samo bliźniaki z podobnymi róznicami, ale zupełnie inne od 405/410.

Rożnice w mocy, a w brzmieniu pewnie też.

viatraco - pewnie że napiszę... Mam nadzieję że będę piał z zachwytu, ale czas pokaże co dadzą zmiany.

Zastanawiam się nad tym w jaki sposób podejść do podmiany tych kondensatorów. Najpierw chciałem zmienić wszystkie jak leci (udało mi się je dostać, jak już pisałem). Teraz zaczynam myśleć aby wymieniać partiami po 2 szt. Zacznę od tych przy końcówce mocy o największej pojemności. Potem wygrzanie - odsłuchy i tak dalej. W tej opcji wymiana będzie trwała raczej dłuuugo.

Będę informował o efektach, jeśli Koledzy wykażą zainteresowanie :)

BTW: w sprawie tego wygrzania - czy chodzi o normalną eksploatację sprzętu, czy też wzmak powinien być włączony bez przerwy przez np.2 tygle..?

Największe kondy, to te:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

crimson1

Zanim zaczniesz wymieniać kondy koniecznie przeczytaj cały ten wątek

Ukryta Zawartość

Zacytuję Piotrka608 15 Lis 2009, 14:09 odnośnie wymiany kondów (tu był L-190)w tym wątku:

"W koncówce mocy siedzą po trzy kondensatorki typowo ELNA protoplaści obecniej najzwyklejszej seri RE2.

100/10V...100/50V...3u3/50V...pomiar na mierniku dał właściwe rezultaty pojemności mimo upływu ponad 28 lat nadal są prawidłowe nawet nieco wieksze miernik wykazał mi typowo 104,103 i 4,2uF..kondensatorki wlutowałem spowrotem zastąpywanie ich na siłe czymś obecnie "lepszym" mija się z celem.

Kondensatory główne to 2x4700uF/35V Elna..również mają prawidłowe pojemności a nawet ciut wyższe 4750uF..no generalnie lepiej być nie może."

Czyli niekoniecznie musiały się zestarzeć również w Twoim :) Pomiar jak najbardziej wskazany

Ukryta Zawartość

Czytałem, czytałem... :] Miernika nie mam, ale jakoś to załatwię. Kupiłem już co prawda te kondy, ale jak pomiar pokaże że nic się ze starymi nie stało, nie będę na siłę wciskać nowych. Będą w zapasie... :)

Może są jakieś inne punkty, które mogą ulec zużyciu? Wiem że np. utlenia się miedź w kabelkach itd, ale to już chyba sobie odpuszczę.

• 1 miesiąc później...

Witam,

jak się posuwają prace nad L-405 ?

Czy byłbyś uprzejmy zamieścić więcej fotek "rozbieranych" wnętrza?

Z góry dziękuję.

Właśnie porównuję L-405 z moim starym Marantzem PM-64...

Podobne a jednak inne brzmienie.

Marantz został u mnie na długo, porównywałem z kilkoma różnymi wzmacniaczami ale on zawsze miał to coś :) i zostawał u mnie.

Teraz starcie z legendarnym Luxmanem.

Wg. papierowych danych Marantz jest mocniejszy... ale pomieszczenie nie wymaga mocy, a ja wymagam tego czegoś.

Pozdrawiam

Luxman gra od kilku dni i nie mogę się oderwać od niego. Za kilka dni podłączę znowu Marantza dla porównania.

Miał ktoś z was może możliwość porównywania tych dwóch dziadków?

>> crimson1

A nie narzekasz na gniazda pod kable głośnikowe? Ja mam L-210 gdzie są takie same i uważam, że to porażka. Wkładam gołe kable 2,5mm2 i muszę uważać, żeby nie musnąć kabla bo bardzo łatwo wypada.

Chciałbym je zmienić na jakieś przyzwoite zakręcane albo pod widełki albo banany tylko nie bardzo wiem jak się za to zabrać :) Czy to jakaś skomplikowana operacja? Troche już lutowałem.

U mnie też siedzą mocno.Skrzypią zaciski przy zakręcaniu,ale trzymają zaskakująco mocno.Kabel 2,5 mm.Wsadź głębiej.Też na początku szybko zakręcałem,a potem się okazało że można go wsadzić o wiele głębiej.

Tak jak napisał viatraco: naprawdę wchodzą głęboko i wtedy trzymają super.

Wracając do tematu: Czym się różnią l405 i l410?

Z tego co znalazłem:

- L405 produkowany w latach 1984-1985

L410 lata 1982-1985

- moc L405, jedne źródła podają 70W inne 80W

L410 - 75W

- wizualne różnice dość znaczne, przede wszystkim front,

- po zdjęciach środka znalezionych w sieci wnioskuje, że też się różnią trochę konstrukcją

na pierwszy rzut oka radiatory zupełnie inne itp

Co więcej? Mało informacji na temat L405 w sieci. Jeśli ktoś z was ma więcej info proszę się podzielić.

Pozdrawiam

• 3 miesiące później...

Zaobserwowałem od pewnego czasu pewne zjawisko na allegro....o to przykład:

Ludzie 500zł płacą za L-410 i L-405

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a za A-384 też dają max 500zł

Ukryta Zawartość

Taką wartość dla ludzi mają powyższe modele....dlaczego?

Czy A-384 nie jest wart więcej od L-405 i 410?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

coś kiepsko czytasz - za 405 chcieliby wziąć 500zł ale du..pa - nie zapłacą

za a-384 dawali 500zł ale za tyle mogą sobie kupić 410

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

mamel

>coś kiepsko czytasz - za 405 chcieliby wziąć 500zł ale du..pa - nie zapłacą

>za a-384 dawali 500zł ale za tyle mogą sobie kupić 410

Ja dobrze czytam tylko nie rozumiesz o co mi chodzi...chodzi mi o to ile ludzie proponują (są gotowi zapłacić) za poszczególne modele a nie o ceny minimalne sprzedawców

<<Ja dobrze czytam tylko nie rozumiesz o co mi chodzi...chodzi mi o to ile ludzie proponują (są gotowi zapłacić) za poszczególne modele a nie o ceny minimalne sprzedawców>>

na Alle to kupujący chcieli by raczej dopłaty od sprzedającego i dożywotnią gwarancję

jak woda tylko wystawka się sprzedaje więc z twojego zestawienia niewiele wynika

Alle to żadna wykładnia dla cen bo porządny sprzęt i tak idzie głównie po za aukcją

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

mamel

>na Alle to kupujący chcieli by raczej dopłaty od sprzedającego i dożywotnią gwarancję

>jak woda tylko wystawka się sprzedaje więc z twojego zestawienia niewiele wynika

>Alle to żadna wykładnia dla cen bo porządny sprzęt i tak idzie głównie po za aukcją

bla bla bla....no ok, mnie chodzi o to, że ludzie za stare luxmany L-XXX (chodzi o budżetówke)są gotowi więcej zapłacić niż za znacznie nowsze modele...te luxy L-XXX to jakieś magiczne są:-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.