Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe do Marantza PM6010ose

clo2

Rekomendowane odpowiedzi

>mariuszdab

prosiłeś mnie w innym wątku o pomoc bo mam 103-ki

josef napisał o tym marantzu:

miałem kiedyś tego Marantza i moje uwagi:

>brzmienie ze sporym, pełnym basem ale nie lejącym i w miarę punktualnym,

basu to on raczej nie miał, nie chodził nisko, odchudzony, ale w miarę szybki

>NADowski środek

suchotnik jak cholera - na pewno nie ciepły jak NAD

>z dobitnymi i "żywymi" wokalami,

to akurat miał

>czysta, nienarzucająca się góra.

góra jak żyletka

tak więc kolumny powinny być przebasowione, troszkę rozlałe i ciemne - wtedy może zagra to tak jak oczekujesz

Jeśli Josef ma rację bo nie słuchałem tego Marantza to:

Co do basu - te woofery Elaca dają mocny, szybki i dobrze kontrolowany bas. Taki w każdym razie jest w dwudrożnych 103-kach. Ale Marantz ponoć basu ma mało więc pewnie nie wykorzystasz potencjału kolumn. Trudno mi tu w sprawie basu wyrokować jaki będzie ostateczny rezultat.

Kolejna rzecz - jeśli Marantz to suchotnik to myślę, że może lepszym wyborem byłyby jakieś kolumny ocieplające brzmienie. Monitory Elaka tego nie robią. Jeśli tak samo jest ze 109-tkami to może wyjść męczący dźwięk.

Co do góry - jeśli Marantz ma górę "jak żyletka" i dobitne wokale to biorąc pod uwagę jeszcze średnicę o której było wyżej może wyjść masakra. Elaki nie sieją bynajmniej górą, ale także raczej też nie będą "temperowały" tego co będzie pompował w nie wzmacniacz. Dźwięk naprawdę może być męczący, tym bardziej że Elaki są dość szczegółowe.

NApisałem to wnioskując z modelu 103 który posiadam. Nie wiem do końca jak będzie w przypadku 109. Charakter brzmienia będzie podobny ale jakby nie było w 109 są4 głośniki i to kolumny 3 drożne. Cale pasmo nie musi wyglądać w nich dokładnie tak samo jak w 103. Najlepiej i tak byłoby posłuchać. W świetle powyższego co było napisane o brzmieniu tego Marantza, to "w ciemno" bez dłuższego odsłuchu ja Elaców bym do niego nie kupował. To może być po prostu mezalians.

Jest jeszcze uwaga kolegi McGyvera. Jeśli ten Marantz to "prądowo" takie chuchro, to potencjalne niedopasowanie brzmień urządzeń może potęgować to, że Marantz nie wydoli. Nie wierz deklaracjom podawanym przez Elaca, że kolumny pracują ze wzmacniaczami od 20W/kanał (dla 103 podawano też20W jako min). Może i pracują, tzn coś tam popierdują. Ale żeby prawidłowo zagrały, rozwinęły skrzydła pokazując pełnię swoich możliwości potrzebują wydolnego wzmacniacza. Inaczej będą grały "na pół gwizdka" i tyle.

Jeśli to co napisałem pomoże ci w czymś to się cieszę. Jeśli chodzi o próbę pożenienia powyższych elementów, to polecam jednak koniecznie odsłuch.

>mariuszdab

Producent podaje dla 109 minimum na impedancji 3 omy przy 140Hz. Nominalnie to kolumny 4 omowe. Czy ten Marantz ma wogóle teoretyczną (bo praktyczna to inny temat;)) możliwość ciągnięcia kolumn 4 omowych które w dodatku schodzą w minimum do 3om? Nie śledziłem szczegółowo Marantzów, ale wpadało mi jakoś tak w oko jak oglądałem fotki różnych nowszych, że na tylnych ściankach często widywałem podawaną minimalną impedancję kolumn 8 om. Nawet mnie to zastanowiło, że taka zacna marka;) a wybór w doborze kolumn mocno ograniczony.

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.