Skocz do zawartości
IGNORED

a propos DVD 963SA Philipsa

Meloman

Rekomendowane odpowiedzi

tryb ten włącza się przełącznikiem znajdującym się na tylnej ściance.

w menu odtwarzacza w opcjach Progressive scan mam do wyboru:

- 480p

- Unprocessed

Co one oznaczają?

z góry dzięki za trafne podpowiedzi...

https://www.audiostereo.pl/topic/4097-a-propos-dvd-963sa-philipsa/
  • 3 tygodnie później...

Co ciekawe, "znakomity" (jak twierdzą niektórzy) 963 Philipsa z "Faroudją DCDi" na pokładzie NIE OBSŁUGUJE płyt w formacie PAL a jedynie NTSC, jesli chodzi o deincerlację (usuwanie przeplotu).

Sprawdziłem to samodzielniem testując w/w model w domowym zaciszu oraz potwierdzając potem ten fakt u dealera philipsa.

Szkoda że flagowy deincerlator - chip FLI2310 w tym modelu nie wykorzystuje swoich pełnych mozliwości, ale to "zasługa" konstruktorów z Philipsa którzy po prostu olali europejski rynek.

Na marginesie, ten sam chip Faroudji znajduje się w najnowszym flagowym Denonie DVD-A11 i tam obsługuje i PAL i NTSC z bardzo dobrym skutkiem.

tak się składa, że jak najbardziej obsługuje PAL progressive, i to lepiej, niż niejeden dużo droższy odtwarzacz, tylko trzeba tę funkcję aktywować (o czym w Philips Polska doskonale wiedzą, tylko nie powiedzą) za pomocą pilota (wbijasz 1, 5, 9) i kodu: 222 023 00

witaj Cortez >

Owszem obsługuje PAL, o czym poinformował mnie sprzedawca przy zakupie (a raczej wypożyczeniu) wręczywszy mi kartkę papieru z kodami które podajesz. Kody zadziałały także.

Niestety, pomimo ze generowany w PAL przez 963 obraz jest juz "bez przeplotu" to deincerlacja jest wykonywana tylko poprzez proste złożenie 2 półobrazów (co zreszta w materiale zapisanym w trybie "video", np. koncertach studyjnych daje okropne skutki) i opisywane w instrukcji obsługi funkcja DCDi (strona 137) po prostu nie działa (nie ma efektu przy jej aktywacji i materiale w PAL). Jeśli dalej masz wątpliwości polecam firmowy sklep Philipsa przy Świętokrzyskiej jego kierownik wie o czym mówi a o czym możesz się przekonac puszczając np. ostatni koncert Kylie w UK lub podobne na 963 z wykorzystaniem jakiegoś projektora.

pzdr

Cortez...

czy po wbiciu tych numerów zmieniły Ci się w opcje w menu?

bo kiedy ja wprowadziłem kod to odtwarzacz sam się zrestartował, ale w menu mam wciąż 480p (czyli dla NTSC) oraz unprocessed...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.