Skocz do zawartości
IGNORED

Czy Yam-rx v640 pociągnie B&W603+602

Krzych L

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie

Czy Yamaha rx v640 "pociągnie", na raz, B&W DM 603 s3 (jako fronty) + B&W DM 602 s3 (jako surround).

Podpowiedzcie proszę

KL

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

https://www.audiostereo.pl/topic/4113-czy-yam-rx-v640-poci%C4%85gnie-bw603602/

oczywiście że pociągnie. 39W na kanał to wcale nie jest mało, słyszałem gdzieś że całkiem głośno mozna słuchać już przy wzmocnieniu 5W. Kupuj śmiało b&w + yamaha to świetne połączenie, a mocą się specjanie nie przejmuj, nie ma aboslutnie żadnego zagrożenia.

pozdro

Moim zdaniem 602 S3 na tyły to zbyt duży wypas, chyba że kolega chce do SACD lub DVD-A. Do KD i DTS (i innych takich) w zupełności wystarcza 600 S3 (bo takie mam, a może jeszcze coś mnieszego??). Pozdrowienia...

zupełnie zapomniałem jeżeli 603 na przód to na tył 601! 602 ma inne przetworniki niż 603, membrana 602 jest większa co może spowodować nie spójny dzwięk, jeżeli już chcesz umieszczać 602 na tył to radze reszte kanałów uzbroić właśnie w ten głośnik. 600 z kolei jest za mała i nie da sobie rady przy podłogówkach.

Dzięki za tę ostatnią uwagę, ale czy jest tak na pewno. Mam właśnie zamiar bawić się w SACD i DVD-Audio i chciałbym mieć na tył "pełnowartościowe kolumny" No więc jak będzie z tą spójnością dźwieku (pokój będzie ok 30m.kw.)

KL

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

jeżeli chcesz się bawić przedewszystkim w dvd-audio to pamiętaj że zasady rozmieszczenia głośników są troche inne niż w przypadku formatów kinowych. Jeżeli masz możliwość to najlepiej jak byś kupił 603 na przód i tył. Jeżeli masz mniejsze fundusze to wszystkie 602, albo jeżeli chcesz mieć lepsze stereo to 603 na przód i 601 na tył. Pamiętaj żeby nie mieszać 603 z 602 te kolumny się na wzajem wykluczają.

pozdrawiam

-> Jesko,

No to mam klopsa pełną gębą bo już zamówiłem 602 i 603. Jesteś pewny tego co napisałeś?

KL

Ja mam 603 na przodzie a 601 jako surroundy. Grają świetnie w stereo i kinie. Co do amplitunera to moc yamahy jest bardzo przesadzona i od samego początku odradzali mi w sklepie ten amplituner do B&W proponując Denona lub Onkyo. Ostatecznie zdeceydowłem się na wybór H/K AVR 5550. Harman Kardon raczej zaniża power swoich amplitunerów a ten ma moc naprawdę ogromną. Proponuję przemyś Yamahę szczególnie do stereo, różne funkcje dźwiękowe typu kościół itd nie będziesz nigdy wykorzystywał ale to tylko moja opinia. pozdrawiam, Adam

Dzięki za to zdanie, ale Yamahe RX-V 640 już mam, choć zawsze mogę zmienić lub dodać wzmacniacz stereo do pre-outs na fronty.

A powiedz mi proszę jak z tymi Bowerrsami - jesteś zadowolony, czy też słyszysz to co o nich się czasem mówi, że to wyścigówki /ciężarówki pozbawione jakiejkolwiek finezii

Szczerze mówiąc długo na nie psioczyłem dopóki posiadałem stary amplituner Sony STRD 435. W tamtym czasie w tyłach ciągle słyszałem szumy jak nic nie szło tym kanałem a przody grały zbyt ostro i niewyraziście prawie sam bas. Dzisiaj kiedy amlituner jest o niebo lepszy to samo dotyczy kolumn. Ostatecznie nie mam powodów do narzekań ale nie próbuję już porównywać z B&W NT9 czy na przykład z Dali Grand bo to zupełnie inna półka cenowa. Jest jasne że nie można prównać czegoś za 3K PLN z 10K. pozdrawiam, Adam

Kanian,

Powiedz proszę jak z podpięciem tych 602 i 603 jednocześnie. Zagra ?

Szczerze mówiąc nie jestem jakimś audiofilem i nie znam się zbyt bardzo na szczegółach i sądzę że dopóki nie podłączysz i sprawdzisz sam to nikt nie da tobie ostatecznej odpowiedzi. Jak kupowałem swoje B&W w sklepie a nie imporcie to wcale nie odradzano mi konfiguracji 603 i 602 i wzajemnym wykluczaniu się takiego zestawu. Ja wybrałem 601 bo mam stosunkowo mały pokój 22 m2 a rostawienie jest w prostokącie i to małej szerokości dlatego 601. Sądzę iż będzie grało ok. :) Adam

to zestawienie (603 + 602) zagra, więc bez paniki. Chodzi o to że 602 ma większą membrane od 603 więc dzwięk będzie inny, choć dzięki temu że pokój jest dosyć duży może to być mniej słyszalne. Możesz napisać jaki masz center i subwoofer?

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Jesko co zasugerowałbyś dla kogoś kto słucha 602S3 i planuje dokupić 601S3 na tył? Pomieszczenie 11m2, a więc 602 wydaję się "zbyt" duże jako głośniki efektowe, czy ich zastosowanie nie spowodowałoby powstanie negatywnych znajwisk związanych z basem?

Nie mam jeszcze centrala ani sub (planuję centrala B&w clr60 i sub asw 650). O akustyce pomieszczenia też nie można mówić bo przeprowadzka planowana jest na połowe przyszłego roku (pokój nie będzie jednak mniejszy niż 30 m2). A propos czy te 1,5 cm różnicy w średnicy wooferów to taki problem, skoro głośnik centralny rekomendowany do 603 ma średnicę 13 cm.

Jesko, powiedz proszę skąd wywodzisz swoje zdania. Teoretycznie mógłbym jeszcze odwołać zmówienie 602 i zamówić 601 więc chciałbym wiedzieć czy warto.

".... co zasugerowałbyś dla kogoś kto słucha 602S3 i planuje dokupić 601S3 na tył? Pomieszczenie 11m2, a więc 602 wydaję się "zbyt" duże jako głośniki efektowe, czy ich zastosowanie nie spowodowałoby powstanie negatywnych znajwisk związanych z basem?..."

Jesli chodzi o efekty zastosowane do KD czy nie nalezalo by sie zastanowic nad tym, czy zamiast glosnikow z bezposrednia charkterystyka promieniowania czyli monopole (jak 601, 602...) nie lepiej wybrac dipole, ktore sa zalecane do aplikacji KD, przewidziane w normie THX i gwarantujace bardziej spojne odtwarzanie efektow filmowych (i wymagajace innego ustawienia niz glosniki "bezpo

Co innego jesli ktos sie nastawia na odsluchiwanie muzyki z systemow wielokanalowych (SACD/DVD-A), gdzie z kolei zalecane jest zastosowanie pieciu identycznych glosnikow monopoli (czyli np. 5 x 602 lepsze niz 2x603 + 2x 602 + center). Odnosze wrazenie, ze typ i wlasciwa lokacja glosnikow dla okreslonej aplikacji jest tutaj zupelnie ignorowana a rczej skupiacie sie na wielkosci monopoli.

xajas

www.jaschiks.com

przemski---->

do tak małego pokoju 602 rzeczywiście wydają się zbyt duże, myśle że 601 będą dużo lepsze. Do tego dochodzą gabaryty kolumny 602 to bardzo pokażne monitory, gdybyś wcisnął do pokoju 4 x 602 i (obowiązkowo odsunął je od ścian min. o 50cm), to zostanie ci naprawde mało miejsca. Pozostaje jeszcze kwestia ulokowania 602 jakieś 130cm nad ziemią. Tak więc myśle że wybór 601 będzie optymalny, choć w twoim przypadku można się wręcz zastanowić na 600.

Kszych L------>

1,5 cm to już pewna różnica, a to że central ma membrane 13cm to tylko zle o nim świadczy (ja bym go sobie darował). Ja do 603 wybrał bym albo 603 albo 601. Pamiętaj także że efekty trzeba zawiesić tak żeby wysokotonowy był jakieś 70-90cm nad twoimi uszami, w przypadku 602 jest to spory problem. No chyba że tak jak piszesz ma być to sprzęt do odsłuchu dvd-audio, wtedy (tak jak pisze xajas) potrzebne ci będą identyczne kolumny na każdy kanał, wszystkie umieszczone na wysokości twoich uszu.

"Jesko, powiedz proszę skąd wywodzisz swoje zdania"

Sam niedawno miałem podobny problem, mianowie chciałem kupić mniejsze kolumny do tyłu, konsultowałem się min. z firmą Kef wieloma dystrybutorami z firmą zajmującą się montowaniem kina domowego, doradzili mi że wszystkie kolumny powinny być możliwie jak najbardziej zbliżone do siebie, a optymalnym rozwiązaniem jest zastosowanie identycznych kolumn na każdy kanał. Oczywiście każdy format żądzi się troche innymi prawami, wiele także zależy od możliwości ustawienia, Kino Domowe to wbrew pozorom nie taka łatwa sprawa...:)

Pozdrowienia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.