Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel DVI-A na 5 x BNC

szczesiu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kupiłem monitor Sony GDM-FW900. Póki co podłączam go do komputera przez analogowe wyjście VGA. Planuję jednak zmianę sprzętu komputerowego na nowszy, a w zasadzie wszystkie nowe karty graficzne nie mają wyjścia VGA D-Sub, a jednynie DVI.

Na zagranicznych forach wyczytałem, że podłączenie monitora wyposażonego w wejścia BNC (a ten szczęśliwie jest) kablem DVI - BNC daje nieco lepszą jakość obrazu niż korzystanie z przejściówki DVI - D-Sub. Niestety, w żadnym z polskich sklepów nie widziałem takich kabli, jedynie w "hamerykańskich" sklepach online z osprzętem audio-video. Ceny od $5 za "heavy shielded cable" do $30.

Czy ktoś z czytających forum natknął się może na podobne kable i czy mogą się one faktycznie różnić jakością, czy też ceny w ww. sklepach brane są "z czapki", a kable są w zasadzie identyczne?

Pozdrawiam i dzięki za wyrozumiałość dla mojej niewiedzy ;)

Szczesiu

https://www.audiostereo.pl/topic/41266-kabel-dvi-a-na-5-x-bnc/

Polepszenie jakości nie wynika głównie z zastosowania lub nie przejściówki a wynika przede wszystkim z rozdzielenia podstawowych składowych R G B podczas transmisji do monitora. Przy dobrze ekranowanym kablu nie będzie "białych cieni" itp. negatywnych zjawisk. Jeśli podłączysz do DVI-I wtyczkę DVI-A która będzie mieć rozdzielenie do 5xBNC faktycznie uzyskasz nieco lepszą jakość obrazu. Pamiętaj jednak że w dzisiejszych kartach graf. wyjścia analogowe są traktowane nieco po macoszemu więc na cuda nie licz a jedynie na wyeliminowanie pewnych zniekształceń po zastosowaniu kabla DVI-A -- 5x BNC

W kablu VGA składowe są również rozdzielone, chyba że chodzi o rozdzielenie fizyczne rozumiane jako zwiększenie odległości między przewodami. Z mojej praktyki wynika, że poprawę jakości przy zastosowaniu 5xBNC widać w przypadku kart do niszowych zastosowań (Matrox, 3DLabs). W mainstreamie to co sknocono aplikując wyjściowe filtry już na pcb nie poprawi żaden kabel. Na karty typu nvidia czy ATI szkoda zachodu z 5xBNC.

Mimo wszystko nawet w takich przypadkach znaczenie ma, i tu uwaga, jakość przelotki DVI->VGA. Badziew potrafi produkować eleganckie cienie wynikające z niedopasowania falowego i niewytłumionych wielokrotnych odbić.

Acha... no i oczywiście wszystko zależy od odległości... przy 5m i więcej 5xBNC zaczyna być zauważalnie lepsze i na niespecjalistycznym sprzęcie.

Dobre przejściówki DVI-I -> DSUB mają często logo producenta kart grafiki (np.: eVGA wkłada do pudełek takie firmowe przelotki) lecz ogólnej metody na to nie ma. Pozostaje sprawdzić metodą prób.

Piotrek_PP, 23 Mar 2008, 16:15

>W kablu VGA składowe są również rozdzielone, chyba że chodzi o rozdzielenie fizyczne rozumiane jako

>zwiększenie odległości między przewodami.

Tak - chodziło mi o zwiększenie "dystansu" + jednak lepsze ekranowanie każdej linii = zmniejszenie wpływu R na G i B itd. itd.

ps. dla hardcore'owców - filtry można wylutować ... przynajmniej dało się to zrobić w starszych karciochach :P - efekt możze być bardzo pozytywny (o niebo lepsza ostrość)

Kiedyś wylutowałem filtry na Geforce 2 Ultra, która miała wręcz tragicznie skopane wyjście. Nie wiem jak ktoś mógł takiego gniota na rynek wypuścić. Oczywiście po operacji obraz żyleta ale... no właśnie ale... wzdłuż krawędzi obrazu i wszelkich linii zaczęły biegać drobne ząbki. Ewidentnie jakaś tam wyższa śmieciowa częstotliwość modulowała sygnał użyteczny. Pewnie zależy to też od samego RAMDACA i otoczenia EMI ale niestety nic nie zastąpi filtrów o dobrej topologii i komponentach odpowiedniej jakości. Tu niestety nie tylko chodzi o normy kompatybilności elektromagnetycznej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.