Skocz do zawartości
IGNORED

Kable Głośnikowe do ~500zł

wovo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Na początku powiem że skożystałem z wyszukiwarki i nie znalazłem podobnego tematu :P

Teraz do sedna... powoli przymierzam się do kupna kabli głośnikowych. Moje ER-14 powoli mnie wkurzają przez swoją długosć 1,25m na strone przez co jestem ograniczony. Czego chcę ... Przedewszystkim kabel nei może mulić, ma mieć czystą wyraźną góre, nie zapiaszczoną, nie szorstką i nie za kocem. Może miec tendencje nawet do lekkiego ochładzania, ale nie chce żeby odchudzał dzwięki. Do tego scena, jest dla mnei ważna, fajnie gdyby ją miał i to dobrą. Słuchałem Kimbera 4TC - kupa. Słuchałem AQ Midnight+ scena super, ale dzwięk jakby się do takerem do ściany przybiło i zostawiło latający bas. Cena 500 zł nie jest ostateczna, ale chciałbym wokół niej się obracać. Interesują mnie minimum odcinki po 2,5m nie koniecznie z konfekcją. Mogą być używki. Z góry dziękuje za wszelkie propozycje i prosiłbym o pisanie jak dany kabel gra i w jakim systemie. Pozdrawiam :)

I od razu mówie - nie chce widzieć tu ludzie który powiedza "kable nie grają". Skoro kable nie grają to proponuje wywalić wszystkie kable z systemu i milego słuchania życze. Pozdrawiam

Witam.

Nie jestem specjalistą w temacie przewódów głośnikowych, ale... zawsze jest to "ale"...

Kiedyś robiłem eksperymenty z kablami głośnikowymi i sygnałowymi (do 20 zł/m), na stareńkim systemie nr 1 z opisu. Głośniki podłaczałem wszystkim (zwykłym sieciowym, zwykłym głośnikowym, głośnikowym OFC, antenowym, ekranowanym interkonektem), źródło tym samym poza "zwykłym sieciowym". Wyniki mówią wiele w tym przedziale cenowym (0-20 zł/m). Wyniki:

Głośnikowe: Najlepszy był "głośnikowy OFC"

Interkonekt: Najlepszy był "ekranowany interkonekt"

Oczywiście to TYLKO moje zdanie. KAŻDY może się nie zgodzić...

Na twoim miejscu kierowałbym sie odsłuchem poszczególnych kabli, w Twoim systemie. np. kupić po metrze z każdego i odsłuchiwać...

wovo, 24 Mar 2008, 12:48

>I od razu mówie - nie chce widzieć tu ludzie który powiedza "kable nie grają". Skoro kable nie

>grają to proponuje wywalić wszystkie kable z systemu i milego słuchania życze. Pozdrawiam

No fajnie by się słuchało bez... kabli...

Pozdrawiam...

AWS dzięki ale etap OFC mam jużza sobą :) A kupowanie po metrze to nie tyle strata kasy co ... 2,5m zagra inaczej niż 1m, a co potem zrobie z 1m ?? Czekam na Wasze propozycje, gdybym miał jakieś 3 typy to mógłbym jużsię pomawiać na jakieś odsłuchy tych drutków.

Co do kabli AWS - to był żart. Przecież bez kabli zagra najlepiej :D

> kupić po metrze z każdego i odsłuchiwać...

tak to nie działa. Kabel 1-metrowy nie gra tak samo jak kabel 3-metrowy, nawet jeśli są ucięte z tej samej szpuli.

Może postaraj się napisać jak graja kolumny i wzmacniacz to kolegom będzie łatwiej co zaproponować.

Osobiście myślę że na odległość trudno będzie dobrze doradzić, no chyba że ktoś ma system identyczny do Twojego i ma sprawdzone rozwiązanie.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

mlb, 24 Mar 2008, 13:09

>> kupić po metrze z każdego i odsłuchiwać...

>

>tak to nie działa. Kabel 1-metrowy nie gra tak samo jak kabel 3-metrowy, nawet jeśli są ucięte z tej

>samej szpuli.

No fakt. Chociaż... może w sklepie będą mieć identyczny system, chociaż jest to mało prawdopodobne...

Jaki mam system ... cieżko Wam będzie to określić bo nie znacie moich kolumn i transportu które są DIY. Co z tego że napisze że mam DAC Thety i Alchemist Krakena jak z Thetą Kraken nie gra jak Kraken :) Lubie kulturalne granie, ale nie lubie ciepłych klusek. Otwartość, ale nie kanciate instrumenty. Wszystko ma być takie jak powinno, ale ani analogowe, ani techniczne. Mam ER-14 i fra to ok... w swojej klasie dobry kabel, nie muli, nie jest szorstki, scena moze być choć Midnight scene miał super, troche za duża ale poza tym baaardzo ok. Co z tego jak reszta była kupą ...

Co to jest Bartek1 ?? jakiśDIY ?? może być cośukręcił ?? ;p

Kolumny DIY... no tak... Nikt nie będzie miał identycznych... W takich DIY wystarczy malutka różnica, jak np. inne terminale, i już gra inaczej... Pozostają odsłuchy na własym systemie, lub zrób coś sam. Zawsze jest ta satysfakcja, że zrobisz samemu, do tego przeważnie jest taniej...

Annawroc już z pliniusem. Szorstkości mi tam nie brakuje, tak jak pisałem, potężniejszy dół, żeby stopa byłą stopą a nie pierdnieciem, w końcu tam ma 4x18cm tlyko pokój bleee.

AWS - jasne, moge iść do jubilera i zamówić paredziesiąt metrów srebra, do tego jakiejś miedzi, skręcić, wsadzićw teflony, ładne otuliny tylko - jak to zagra ... po co próbować podrabiać Velluma :) I tak się nie uda :P

Annawroc - ja o tym wiem, bo nawet gdybym kupił transparenty to i tak dzwięku u marka nie dostane bo kable to nie wszystko, chodziło mi raczej o charakter i taką baaaaardzo ogólną idee tego jak lubie.

annawroc cholera przeczytałem szerokosci a napisałem szorstkości myśląc o szorstkości :P No ok, ale zauważ to że to potężne kolumny a stoją 2,5m od siebie. Pokój i tylko pokój.... tylko że marek to rozsądny gosć i nie zrobi demolki w mieszkaniu bo żyć trzeba :)

słuchałem już wygrzanego. Co do stopy to sorry ale z pracy jestem przyzwyczajony do tego że jak na scenie pałker walnie w centrala to z mojej strony ościecająsiędiody i docierajądo mnie kilowaty z 18" głośników. Poprostu ma być szybko, ale też ma cofać i klate łamać potęgą.Tak nie gra u Marka. U marka jest szybko, ale nie ma potęgi. Chyba że zaś jakieś "sznurówki" kupił :P

aż tak głośno u niego nie słuchałem, ale potęgi nie brakowało przy cichszym słuchaniu(ciekawe jak teraz gra u mnie w porównaniu do tego co u Marka- trzeba będzie porównać;)). wracając do tematu- Bartki1 polecam z czystym sercem i chętnie bym Ci je pożyczył na próbę ale mnie z nich ograbili ;)

wovo, 24 Mar 2008, 13:31

>słuchałem już wygrzanego. Co do stopy to sorry ale z pracy jestem przyzwyczajony do tego że jak na

>scenie pałker walnie w centrala to z mojej strony ościecająsiędiody i docierajądo mnie kilowaty z

>18" głośników. Poprostu ma być szybko, ale też ma cofać i klate łamać potęgą.Tak nie gra u Marka. U

>marka jest szybko, ale nie ma potęgi. Chyba że zaś jakieś "sznurówki" kupił :P

Głośnik 18"? Tylko trochę mniejszy od mojego telewizora (21" do 15 m kw. wystarczy)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.