Skocz do zawartości
IGNORED

jak poprawić brzeminie?

hydron

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

mam taki mały problem, otóż w moim systemie: yamaha ax-550 + b&w602s2 + kable klotza twinmaxy + karta prodigy hd2 (narazie wciąż na standardowych OPA'ach) - dźwięk niestety bywa męczący, szczególnie chodzi o wysokie tony, ktore bywają zbyt natarczywe i metaliczne. Całość sceny jest jednak ciekawie budowana, spora przestrzeń, bas fajnie, niziutko schodzi, no ale jednak te wysokie...

Zamierzam do moich płytek dokupić jakiegoś niedrogiego zewnętrznego plajerka, jednak nie wiem co wybrać.

Chciałbym zeby systemik trochę się "uspokoił" z tym górnymi rejestrami. Przeglądałem już różne modele na tym forum jednak nikogo z takim systemem jeszcze nie znalazłem. Mam swoje typy jednak nie mam możliwości odsłuchowych - wydaje mi się, ze dźwięk do "porządku" mogłyby doprowadzić pioneer'y z wyższej półki (pd 9700, pd75), bądź też marantze (nie tuningowane 63se/67se). Pod uwagę brałem jeszcze cd'ki yamahy które nie wyostrzają tak wysokich - podpinałem dvd s661 i trochę było lepiej, jednak to jeszcze nie to (ale biorąc pod uwagę że to zdecydowanie niska klasa dźwięku to nie dyskalifikuję yamahy, można by sprawdzić te wyższe modele - serie 9xx oraz 1xxx. Na ich niekorzyść przemawiaja jednak niedostępne lasery, albo dostępne ale za grubą kasę.

No i tutaj mam niemały problem - trochę mętlik mi się zrobił i nie wiem w jakim kierunku iść. Może ktoś ma podobny konfig i byłby w stanie mi nieco pomoc...

https://www.audiostereo.pl/topic/41340-jak-poprawi%C4%87-brzeminie/

McGyver, 25 Mar 2008, 13:09

>Na początek wymień Klotze na ProCab LS25. Koszt groszowy, a poprawa wyraźna.

a tak...ja zmieniłem Jamo Flat na Procab LS25. Szok ! Wyraźna poprawa nie tylko wysokich tonów, ale sceny, stereofoni itd. Bas może ciut mniejszy ale akurat tego oczekiwałem. U mnie na kablu JAMO basior był taki że aż momentami za duzy. Teraz jest miodzio.

Owszem, lepsze źródło to świetny pomysł, ale posłuchaj mojej rady i kup te ProCaby LS25. Jak Ci sie nie spodobają, to je od Ciebie odkupię. A jak Ci się spodobają, to wisisz mi piwo, OK? ;-)))

jasne, jak się sprawdzi to browarek jak najbardziej zasłużony ;)

kabelek niedrogi więc moze jeszcze dzisiaj wyskoczę i poszukam - ciekaw jestem rezultatu.

A jak bym miał do tego jeszcze cd'ka kupić to uważacie że typy które podałem to dobry tor poszukiwań?

Dobry trop, aczkolwiek do Twojego wzmacniacza PD75 to lekki przerost formy nad treścią. PD9700 lub PD-S901 będą w sam raz. Z Marantzów to albo CD52, albo CD63 lub 67. Można też kupić tani model CD53 lub CD57 i poddać go tuningowi.

pd75 to by była swoista inwestycja - dobre źródło, to po prostu dobre źródło :) yamaha wiecznie u mnie siedzieć w systemie nie będzie, a jak by się udało taniej wylapać, to czemu nie ?:)

jak kupie te kable to napiszę co się z dźwiękiem porobiło ;)

>PD75 to piękny i swietnie zbudowany odtwarzacz, aczkolwiek kosztuje tyle, że za podobne pieniądze

>da się spokojnie kupić coś wyraźnie lepiej grającego.

będę miał tą uwagę na względzie.

>w stosunku do Jamo, Procab ma więcej wysokich tonów ale są one zdecydowanie gładsze, delikatne ale

>czytelne.

>mi wlasnie zależało na tym abym miał wiecej góry

liczę na tą gładkość - b&w to jednak czasami do bólu precyzyjne głośniki - w tej chwili to po dłuższym odsłuchu to muszę przycinać wysokie, czego robić nie lubię...

lecę po kable - znalazłem sklep we wrocku, gdzie mają te kabelki (tylko 4zł za mb) :)

ja tez we wrocku kupiłem te kable. ale co do B&W to czytałem że są bardzo czytelne w górze, to już taki ich charakter. kabel napewno złagodzi ale czy spełni twoje oczekiwania w 100% tego nie wiem.

No i mam kabelki :)

wrażenia - no cóż po pierwszym odsłuchu prawie różnicy nie słyszałem :) - przestrzeń, bas średnie wszystko gra podobnie. Sprzęt, który mam nie jest jakis wsokich lotów więc może dlatego różnica nie jest taka wyraźna albo dlatego że poprostu między kablami generalnie wielkiej różnicy nie ma ;P

Jestem jednak już po kilkugodzinnym odsłuchu i muszę powiedzieć, że nie odczuwam tego bólu uszu co choćby wczoraj. Nie wiem tylko czy nie jest to autosugestia, czy faktycznie wysokie są mniej męczące. Fakt jest jednak taki, ze klotze będę sprzedawał :)

McGyver - winien jestem Ci browar, ale to nie tylko za obiecywaną poprawę brzmienia do której przekonany jeszcze nie jestem ale za to że za grosze mam kabel który jest nie gorszy od Klotz'a - ten to jednak jest kilkukrotnie droższy :)

pozostaje teraz tylko kwestia źródła - z chęcią podpiął bym jakiegoś cd pioneerka - nie ma ktoś może jakiegoś którego chcialby się już pozbyć? ;)

WOY, 25 Mar 2008, 21:09

>Moim skromnym zdaniem nic tak pięknie nie temperuje świszczącej góry jak Xindak. Posłuchaj go.

ten Xindak to chyba trochę przesada...kable droższe od całego mojego zestawu :)

Iceman, 25 Mar 2008, 21:25

>>pozostaje teraz tylko kwestia źródła

>

>Audionemesis DC-1 - od razu może posłużyć do innych źródeł cyfrowych np. komputera, tunera

>satelitarnego itp.

to jest ciekawa propozycja jednak mimo wszsytko czasem będę chciał posłuchać muzy z wyłączonym kompem a wtedy będzie problem - przepinać kable...? gdyby miał 2 wejścia cyfrowe to jeszcze luz, ale tak...

poza tym to cacko trochę kosztuje - podobnie jak z kablami ten DC będzie kosztował więcej niż mój cały system - ja dopiero poznaje co do "dobry dzwięk" wiec wolę poeksperymentować z czymś tańszym - jak moje doświadczenie i preferencję się rozwiną to wówczas się zobaczy :)

hydron, 25 Mar 2008, 21:52

W takim razie musisz zmienić kolumny, albo drastycznie wzmacniacz - np. jakiś Musical Fidelity. Możesz jeszcze spróbować kupić jakiś tani CD Denona - one zwykle mulą. Reasumując: największą zmianę zauważysz zmieniając kolumny, mniejszą zmieniając wzmacniacz, jeszcze mniejszą zmieniając CD a najmniejszą zmieniając kable. Jak dużej zmiany potrzebujesz musisz zdecydować sam.

Generalnie zgadzam się z wpisem przedmówcy.

Dodam jedynie, że istnieje jeszcze opcja tuningu kolumn. W przypadku B&W tuning może zapewnić dokładnie to czego oczekujesz, bo same głośniki w tych kolumnach są bardzo OK, tyle że firmowa aplikacja zmusza je do grania z bardzo wyraźnym charakterem który Ci nie pasuje.

hydron, 25 Mar 2008, 21:52

>ten Xindak to chyba trochę przesada...kable droższe od całego mojego zestawu :)

Kable mają niewielki wpływ w mojej ocenie na brzmienie zestawu. Moim zdaniem kable nie modyfikują brzmienia a jedynie co najwyżej podkreślają jego pewne aspekty. Ich wpływ określiłbym około 1% (góra 2% w przypadku kabli o wybitnie indywidualnym charakterze). Dlatego tez nie polecam żebyś kupował kable droższe od całego zestawu, bo i tak niewiele one zmienią.

Jeżeli mieszkasz gdzieś niedaleko to mogę Ci pożyczyć okablowania "droższego od całego Twojego zestawu". Sam się przekonasz.

Co do tuningu (to słowo może nie do końca tu pasuje) to możesz rzeczywiście spróbować odrobinę złagodzić górę jakimś odpowiedniem rezystorem. Chociaż ja osobiście jestem przeciwnikiem "poprawiania" firmowego brzmienia. A i sprzedać grzebane kolumny jest trudniej. To już lepiej je sprzedaj i kup coś innego.

B&W 602 mają gniazda do biwiringu. Wystarczy zamiast jednej ze zworek założyć rezystor powiedzmy 1 ohm, a kable podłączyć do dolnych zacisków. Góry będzie mniej. Pożądany balans tonalny można sobie dobrać zmieniając wartość owego rezystora. Ingerencja w kolumny żadna, a skutek jest.

McGyver, 25 Mar 2008, 23:28

>B&W 602 mają gniazda do biwiringu. Wystarczy zamiast jednej ze zworek założyć rezystor powiedzmy 1

>ohm, a kable podłączyć do dolnych zacisków. Góry będzie mniej. Pożądany balans tonalny można sobie

>dobrać zmieniając wartość owego rezystora. Ingerencja w kolumny żadna, a skutek jest.

To całkiem sesnowne rozwiązanie.

McGyver, 25 Mar 2008, 23:28

>B&W 602 mają gniazda do biwiringu. Wystarczy zamiast jednej ze zworek założyć rezystor powiedzmy 1

>ohm, a kable podłączyć do dolnych zacisków. Góry będzie mniej. Pożądany balans tonalny można sobie

>dobrać zmieniając wartość owego rezystora. Ingerencja w kolumny żadna, a skutek jest.

to faktycznie brzmi sesnownie - zmieniać kolumn narazie nie chcę - niedawno je kupiłem wolałbym pobawić się z tym co mam a jak to nie wyjdzie to dopiero zacznę wymieniac poszczególne elementy. Chyba wkońcu tak najlepiej się uczyć. Nie chcę od samego początku dyskredytować jednego elementu tylko dlatego że z resztą która mam nie dokońca gra jak bym sobie tego życzył, tym bardziej że szczególowość tych kolumn bardzo mi się podoba (lubię słuchać wszsytkiego co jest elektroniczne, przyodziane różnymi fajnymi smaczkami które powinny być słyszalne), ale tak jak piszę chodzi w tym momencie tylko o tą górę. Pomysł z rezystorem bardzo mi się spodobał.

Powiedz mi McGyver czy probowałeś kiedyś tego myku na tych kolumnach?

Mam nadzieje, że brzmienie się nie spapra i że poza przycięciem góry reszta bedzie taka sama...

hydron, 26 Mar 2008, 00:25

>McGyver, 25 Mar 2008, 23:28

>

>>B&W 602 mają gniazda do biwiringu. Wystarczy zamiast jednej ze zworek założyć rezystor powiedzmy

>1

>>ohm, a kable podłączyć do dolnych zacisków. Góry będzie mniej. Pożądany balans tonalny można sobie

>>dobrać zmieniając wartość owego rezystora. Ingerencja w kolumny żadna, a skutek jest.

>

>

>to faktycznie brzmi sesnownie - zmieniać kolumn narazie nie chcę - niedawno je kupiłem wolałbym

>pobawić się z tym co mam a jak to nie wyjdzie to dopiero zacznę wymieniac poszczególne elementy.

>Chyba wkońcu tak najlepiej się uczyć. Nie chcę od samego początku dyskredytować jednego elementu

>tylko dlatego że z resztą która mam nie dokońca gra jak bym sobie tego życzył, tym bardziej że

>szczególowość tych kolumn bardzo mi się podoba (lubię słuchać wszsytkiego co jest elektroniczne,

>przyodziane różnymi fajnymi smaczkami które powinny być słyszalne), ale tak jak piszę chodzi w tym

>momencie tylko o tą górę. Pomysł z rezystorem bardzo mi się spodobał.

>Powiedz mi McGyver czy probowałeś kiedyś tego myku na tych kolumnach?

>Mam nadzieje, że brzmienie się nie spapra i że poza przycięciem góry reszta bedzie taka sama...

Akurat na tych kolumnach nie próbowałem, ale robiłem ich pełną modyfikację z nowymi zwrotnicami. W nowych zwrotnicach zwiększyłem tłumienie tweetera, i zaczęło grać bardzo fajnie.

Natomiast patent z rezystorem często stosuję testowo w innych kolumnach które trafiają do mnie na warsztat (np. w Paradigmach, które prawie zawsze mają zdecydowanie za dużo góry).

co do tego rezystora to takie dodatkowe pytanie, czy nie powinno się czasem dwóch rezystorów wpinać,

tak żeby stworzyć filtr?

jeden rezystor podpięty szeregowo może mi zmienić impedancję głośnika tylko, nie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.