Skocz do zawartości
IGNORED

Czemu niektórzy wolą umierać zamiast żyć

kalimorfa

Rekomendowane odpowiedzi

"Schizofrenia to niekoniecznie - choroba.

Jest to stan.."

I znów - na podstawie czego tak sądzisz? Źródła? Badania? Pracowałeś ze schizefrenikami? Jesteś terapeutą? Twoje wypowiedzi nie dają się weryfikować.

The odd get even.

>theli28

Swoją wątpliwość umieścileś bezpośrednio pod cytatem :

"Zapewniam Cię tez, ze ta wspomniana niemiecka rodzina, ktorą okresliles mianem "stada krolikow",

pod wzgledem Kultury, Inteligencji, Duchowosci, Otwartosci i czego tam jeszcze chcesz, zakasowalaby 95 % polskich rodzin !"

W jaki sposob proponowalbyś udowodnić tezę, ze np. - Jan Pawel II pod wzgledem Kultury, Inteligencji, Duchowosci, Otwartości,

zakasowałby - Ojca Dyrektora ? Jaka rzetelną statystyke i jakie badania socjologiczne byś zaproponował ?

Atopos - nie przeżucaj na mnie obowiązku dowodu Twoich tez. Ja nie przychodzę i nie mówię o wyższości niemieckiej rodziny nad 95% polskich. Nie napisałem o wyższości kogokolwiek nad kimkolwiek.

Ty piszesz, Ty twierdzisz - Ty udowadniaj.

The odd get even.

>theli28

Na początek zacznij od tej pozycji, to pózniej bardziej szczególowo porozmawiamy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10376-100006384 1206539084_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>theli28

To ze sa to "tezy" twierdzisz Ty.

Nie przerzucaj na mnie obowiązku dowodu Twoich z kolei "tez".

Ja nie przychodzę i nie poddaje w watpliwosc Twoich pogladow.

Ty piszesz, Ty twierdzisz - Ty udowadniaj ! :)

nie nie nie :)

Ty twierdzisz że np:

"Zapewniam Cię tez, ze ta wspomniana niemiecka rodzina, ktorą okresliles mianem "stada krolikow",

pod wzgledem Kultury, Inteligencji, Duchowosci, Otwartosc..."

Proszę o podanie sposobu (lub źródeł) w jaki sposób zmierzyłeś poziom (?) Kultury, Inteligencji, Duchowosci, Otwartosc tej niemieckiej rodziny a następnie 95% polskich.

Proszę o podanie sposobu pomiaru (lub źródeł) iż schizofrenia "to stan, ktoremu ulega czesto najinteligentniejsze i najwrazliwsze dziecko w Rodzinie".

The odd get even.

e tam.

Śmiem się nie zgodzić. Aby udowodnić korelację między szantażem emocjonalnym a rakiem złośliwym to trzeba przeprowadzić rzetelne badania.

The odd get even.

dwie pierwsze zostaw dla siebie, a intuicję przekaż kalimorfie

czy z cytowaną książką nie jest tak jak z książkami Benjamina Spocka, które w momencie przetłumaczenia na polski były już w Stanach w niemodne, tak właśnie nie-mod-ne; sam Spock był niezgorszą kreaturą

theli28, 26 Mar 2008, 15:15

>e tam.

>

>Śmiem się nie zgodzić. Aby udowodnić korelację między szantażem emocjonalnym a rakiem złośliwym to

>trzeba przeprowadzić rzetelne badania.

Wynika z tego, że zupełna sierota ma szansę zachorować na raka tylko wtedy jeśli będzie emocjonalnie szantażować sąsiada, dzielnicowego, panią z hipermaketu względnie w ostateczności Rzecznika Praw Dziecka.

właśnie schizofrenia jest to STAN w który dorosły człowiek pakuje się nie chcąc wychodzić do ludzi, nie chcąc iść do lekarza psychologa lub psychiatry,

w końcu nie chcąc nic zrobić z własnym życiem poza siedzeniem np. w internecie

tak według schizofrenika lepiej umrzeć psychicznie niż nadać sens swojemu istnieniu niż prawdziwie czuć rzeczywistość, niż kogoś kochać,

pytanie wciąż mnie nurtujące brzmi :

dlaczego jednak ktoś wybiera tą schizofrenię zamiast życia?

Dlaczego ktoś wybiera siedzenie w szambie zamiast czystego powietrza i zieleni?

Wyciągać siłą za fraki z szamba? Może lepiej nie bo samemu można tam wpaść i utopią się dwie osoby

stan a nie zaburzenie psychiczne? Myslisz że schizofrenik ma wolność wyboru i tak sobie postanowił - pstryk zostanę schizofrenikiem?

Osobiście sam się kiedyś zastanawiałem nad takim wyjściem - najpierw uciekałem w marzenia senne a potem myślałem żeby uciec w chorobę psychiczną. Dokładnie tylko po to aby uciec od odpowiedzialności. Tyle że to ja i tylko ja. I co to ma wspólnego z chorobą? Wg mnie to jedynie symulowanie.

The odd get even.

atopos, 26 Mar 2008, 11:58

>Bardzo wielu rodziców posługuje się w stosunku do swoich dzieci - szantarzem emocjonalnym.

>Bywają przypadki, ze zapadają na raka, by obwinić i wymusic uległość (odwiedzanie w szpitalu etc.).

>W wielu takich wypadkach asertywna, nieugięta ("nieludzka") postawa "dziecka",

>spowodowała cofnięcie się choroby somatycznej (nawet z węzłów chłonnych !)

Hmmm. Myslisz, ze to moze odnosic sie tez do hipotetycznej sytuacji o ktorej pisze Kalimorfa?

>Kalimorfa

Wiele decyzji ktore podejmujemy tak naprawde nie sa wcale nasze. Zeby chec konkretnego dzialania nazwac decyzja musi zachodzic SWIADOMIE!

A sytuacja o ktorej mowisz wyglada bardziej na stan zalamania, marazmu. Nie da sie z tego wyjsc mowiac "okej juz jestem wesoly i pelen wigoru". Jest to proces glebszy, poza zasiegiem naszej woli.

Sa jednak sposoby , zeby posrednio wplynac na ta nieuchwytna sfere podswiadomosci i nieswiadomosci.

>kalimorfa

A skont wzionć czyste powietrze ?!

Nawet na Antarktydzie się juz skonczylo !

(pomijajac juz "zapach" pingwiniska !)

A na Mount Everest nie chce mi się jeszcze raz drapać !

kalimorfa, 26 Mar 2008, 15:44

>właśnie schizofrenia jest to STAN w który dorosły człowiek pakuje się nie chcąc wychodzić do ludzi,

>nie chcąc iść do lekarza psychologa lub psychiatry,

ostro mylisz skutki z przyczynami, przecież to wynik biochemicznych reakcji lub jak wolisz zjawisk kwantowo-mechanicznych

>Dlaczego ktoś wybiera siedzenie w szambie zamiast czystego powietrza i zieleni?

>Wyciągać siłą za fraki z szamba? Może lepiej nie bo samemu można tam wpaść i utopią się dwie osoby

ależ nie, bo Dr Jekyll + Mr Hyde = 1, czyli utopi się jedna osoba

atoposku jesteś chyba na tyle inteligentny by zauważyć że to przenośnia

chodzi mi o wybór między czymś co wzbogaca, rozwija a czymś co niszczy i zabija

i przerażające zdecydowanie się na to co ZABIJA

>theli28

Myslisz że schizofrenik ma wolność wyboru i tak sobie postanowił - pstryk zostanę schizofrenikiem?

Nie tyle sam "schizofrenik", co jego - "podświadomość".

wszystkie choróbska to wynik defektów i zwarć w naszym jakże elektrycznym ciele, które zbudowane powinno być zgodne z zapisem w genach, ale przy budowie tak skomplikowanego organizmu dochodzi do wielu niezamierzonych fuszerek - efekty znamy. Kiedyś, jak słusznie zauważono wyżej, negatywnie oddziaływujących substancji na nasz układ elektryczny było w środowisku mniej, a selekcja naturalna eliminowała z prokreacji jednostki obarczone niedoskonałym kodem. Jedynie co może mieć jeszcze szalony wpływ na efektywność tej elektrycznej maszyny to stres. Jeśli wyznaczymy przepływ masy i energii dla danego osobnika, to okaże się iż posiada on jakąś tam wydolność z mniejszym lub większym marginesem bezpieczeństwa. Pojawienie się stresu powoduje spożytkowanie ogromnych ilości energii i masy, a więc zasilanie witalnych funkcji naszego organizmu zdecydowanie siada i organizm osoby z mniejszym marginesem bezpieczeństwa zdecydowanie szybciej wprowadza reżim oszczędnościowy itd.

ochrona zdrowia, dopuszczanie do prokreakcji osób z wadliwym kodem genetycznym (nie mówcie, że to czymś wam śmierdzi), zanieczyszczenie środowiska i żywności, smog, smogi elektromagnetyczne, mikrofalowe itp. to nic innego jak powolne piłowanie gałęzi na której wszyscy siedzimy

>Nowy

Czyli co, powrot do Sparty?

Niestety wszystko to o czym piszesz jest nieuniknione!

Stara dobra ewolucja zyskala nowa kolezanke- ewolucje cywilizacyjna. Ma zupelnie inne kryteria selekcji i im dluzej dziala tym bardziej przyspiesza. Widac to po niesamowitym wzroscie tempa rozwoju nauki.

Mysle, ze niedlugo wlasnie jej dzieci zastapia stara dobra selekcje naturalna- zamiast eliminowac bedzie sie reperowac.

Alice Miller: Zniewolone dzieciństwo

"Można te grupy narkomanów, przestępców, samobójców, terrorystów, a także pewien rodzaj polityków lepiej zrozumieć, jeśli się prześledzi poszczególne losy, cofając się aż do ukrytej tragedii dzieciństwa. Wszystkie inscenizacje odgrywane przez tych ludzi są w istocie różnymi odmianami wołania o zrozumienie, dokonywane są jednak w taki sposób, że nawet w najmniejszym stopniu nie mogą tego zrozumienia pozyskać. Na tym polega tragizm przymusu powtórzenia, ze wciąż się wierzy w odnalezienie wreszcie jakiegoś lepszego świata niż ten, w jakim się żyło w dzieciństwie, a w rzeczywistości wciąż się odtwarza te same układy."

Ten cytat wiele wyjaśnia, nieprawdaż? Skutki imprintingu na całe życie i nie podskoczysz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.