Skocz do zawartości
IGNORED

Czemu niektórzy wolą umierać zamiast żyć

kalimorfa

Rekomendowane odpowiedzi

atopos, 26 Mar 2008, 17:06

>>Nowy2

>

>Podstawowe i najmocniejsze MECHANIZMY OBRONNE tworzą się do 5-go roku zycia !!!

Ja wierze, ze na to wszystko da sie wplynac w dowolnym momencie zycia. Wystarczy tylko uswiadomoc sobie co jest z nami nie tak i podejsc do tego z dystansem.

narsiltm, 26 Mar 2008, 16:57

>Mysle, ze niedlugo wlasnie jej dzieci zastapia stara dobra selekcje naturalna- zamiast eliminowac

>bedzie sie reperowac.

Ale zważ, że reperowanie będzie bardzo kosztowne i nie każdego będzie na to stać. Czyli pierwszym szczeblem do pokonania będzie zasobność kieszeni starającego się dostać do przyszłego ASO* , a drugim, ze względu na rosnące zaludnienie planety, odpowiedni biznes-plan i studium wykonalności, by tylko naprawdę godni dostąpili zaszczytu pełnej obsługi. Powstanie rządząca kasta matuzalemów o wielkim doświadczeniu (wiek i dostęp do dóbr wszelakich) i plebs kierowany do bieżących napraw i przeznaczony do prac różnych, czyli futuro-niewolnictwo.

* - autoryzowana stacja obsługi

>Nowy

Kolejne kryteria ewolucji cywilizacyjej i w perspektywie nowe jej oblicze- superszybka ewolucja genetyczna...co dalej?

A co do Twojej wizji... moga byc inne scenariusze, swiat nie jest z natury podly.

Moze przy tym szybkim tempie ludzie dojda do tego co jest naprawde wazne.

>narsiltm

Mechanizmy podswiadomosci sa silniejsza niz nasz "dystans".

Trzebaby tamtejsze bufory zawierajace destruujace nas informacje jakos "zresetowac",

oczyscic, wyrzucic caly ten syf, a nie da sie tego zrobic bez ujawnienia emocji,

czesto bardzo przykrych, a nawet - przerazajacych.

Samym tylko rozmysliwaniem, do tego - nie dojdziesz.

Bo to nieswiadoma podswiadomosc - Toba kieruje, a nie Ty - Nią !

Masz racje. W takim razie umowmy sie, ze nie wszystko da sie zmienic.

Ale mozemy wplywac na nasza podswiadomosc posrednio- np. sa opracowane metody poprawiania samooceny i pewnosci siebie, polegajace na wmawianiu sobie samemu(w myslach) jakim to nie jest sie zajebistym.

Podobnie da sie pokonac marazm( ktory istnieje przeciez na poziomie podswiadomosci albo jeszcze nizej) przez zmiane trybu zycia.

Doładnie ;-)

Są również inne równie ciekawe doświadczenia, przy czym efekt końcowy zawsze jest większy niż suma poszczególnych składników.

Na przykład moja koleżanka z doświadczeń z psychologiem wyniosła zupełnie nieplanowaną ciążę ;-)

myślę że jak ktoś wie że ma kupę mechanizmów obronnych, że został zmasakrowany psychicznie przez rodziców, najbliższe otoczenie to wiedza o tym powinna go zmobilizować do "przewrotu koprnikańskiego" we własnym życiu

a jeśli ktoś nadal:

kocha swoich oprawców

odwraca się od ludzi i życia

ucieka w świat wirtualny

rozgrzesza się ze wszystkiego swoją depresją

to widać że mimo swojej świadomości wszystkiego z premedytacją znęca się nad sobą wybierając śmierć ,

cierpienie i masochizm

gratulacje!!!!

Nasze umysly czesto mysla wymowkami, im ktos madrzejszy tym wymowki lepsze.

Zapytaj sie tego kogos, czy jesli mialby mozliwosc odmiany swojego podejscia do zycia na inne(bardziej optymistyczne) to odmienilby je, czy wolal zostac w miejscu w ktorym jest teraz i czekac az calkiem zgnusnieje(mozna to uznac za forme samobuja).

>Czemu niektórzy wolą umierać zamiast żyć

Pytanie wydaje się skomplikowanym ale odpowiedź jest banalnie prosta - wolimy umierać bo życie jest jedynie pozbawionym smaku kompromisem między jego żałosnością (przeciw) a niefrasobliwym i rozpasanym hedonizmem (pro).

wybór widzą jedynie głupcy ;)

cóż mam wrażenie po niektórych wpisach że pewni forumowicze nie są zadowoleni ze swojego życia,

podczas gdy świat jest tak niezwykły, intrygujący że i tak nie będziemy w stanie nigdy w pełni nasycić się jego wielowymiarowością, duchowością i niezwykle prostą mądrością oraz przewrotną sprawiedliwością.

Brak tego całkowitego nasycenia wzmaga głód życia .....no okazuje się iż nie u wszystkich....

Kalimorfo spróbuj nakarmić tymi banałami dzieci w Afryce... one też odczuwają dokuczliwy i niemiłosierny głód życia.

wszystkowiedzący_pajac, 26 Mar 2008, 23:20

>Kalimorfo spróbuj nakarmić tymi banałami dzieci w Afryce... one też odczuwają dokuczliwy i

>niemiłosierny głód życia.

Spojrzyj na to z innej strony - jakie to mam szczęście, że mnie to ominęło !

dzieci z Afryki i Tybetu oraz Czeczeni, to ja mam pod swoją opieką w szkole, pracuję też na rzecz uchodźców

i staram się jak tylko mogę pomóc moim podopiecznym.

Znam też wiele osób które w wyniku wojny, zamieszek straciły całą rodzinę zostały bez dachu nad głową przyjechały do Polski i zaczynały od zera.

Zaprzyjaźniłam się też z pewną kobietą czeczeńską, ktora była w opisanej wyżej sytuacji.

Dziewczyna przybyła tu sama z dwojgiem małych dzieci i radzi sobie, sama utrzymuje synów, a przy tym jest niezwykle pomocna i przyjacielska.

Razem z nią prowadzimy świetlicę dla dzieci uchodźców.

Poznałam też niedawno białoruskiego historyka, który przybył tu z żoną i maleńkim dzieckiem i próbuje zacząć wszystko od nowa. Sama też pracuję od 13 roku życia

kwestia "woli umierania"zależy wyłącznie od stopnia świadomości - to nie wystawiany język i bezwładne kończyny decydują o woli życia (czy nawet [bo o to chyba pytasz] bezwład emocjonalny czy umysłowy) a jedynie "spektakularna ŚWIADOMOŚĆ"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale ludzie maja zasrane we łbie żeby taka stronę zrobić...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czemu niektórzy wolą zabijać najbliższych zamiast pozwolić im żyć?

Co mówi Ann Miller o dzieciach, które bywają matkobójcami, ojcobójcami, siostrobójcami lub braciobójcami i to czasami wszystkimi naraz?

Może pamiętacie sprawę z Nowosądecczyzny, gdzie zbity przez matkę za niedopilnowanie młodszego rodzeństwa chłopak zabił młotkiem kolejno obu braci i na końcu matkę. Sprawę wyświetliła dopiero ekipa Archiwum X z Krakowa.

kalimorfa, 27 Mar 2008, 12:39

>a jeszcze zapytam :

>co was najbardziej motywuje do życia?

Cel :) Tylko się zastanawiam, czy to nie ślepa uliczka, bo jak coś się stanie i nie będę miał możliwości osiągnięcia tego celu, będę miał poważny problem :))) Znaczy pewnie zacznie się od problemów z wątrobą ;p

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.