Skocz do zawartości
IGNORED

what DVD Player do koncertów muzycznych?

Jakew

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki dvd player będzie najlepszym wyborem dla kogoś kto tak jak ja chce oglądać koncerty muzyczne z płyt dvd tradycyjnej starej rozdzielczosci na telewizorze plazmowym 50 cali o rozdzielczości 1366x768 pikseli z łaczem HDMI?

Chodzi przede wszystkim o jakość obrazu lecz także o jakość fonii.

Przeglądnąłem dyskusje na tematy odtwarzaczy dvd, upscalingu tych starych dvd i nie zdołałem sformułować dla siebie rekomendacji.

Ze swej strony w tym temacie mogę powiedzieć że rozważam nawet ciężko ostatnio doświadczone Toshiby HD E1 i XE1 bo ponoć ładnie upscalują, także Cambridge DVD 89 oraz Azur 540D, i wiele innych - i nie mogę zdobyć wyraźnego przekonania do niczego konkretnego. W zasadzie po moich badaniach jasne jest tylko że ten dvd player musi mieć hdmi, no ale hdmi to prawie wszystkie mają więc....

Prośba o życzliwą podpowiedź.

Jakew zwróć uwage na Denon'a 1930 - mój wybór opierał sie równeż na opoiiach ludzi z forum oraz prasy. na moim Samsungu plazmowym 42" koncerty to bajka. Poza tym dźwięk jak na DVD, wielu moich znajomych powalił na kolana.

Harman/Kardon DVD 47 - Za HDMI i upscaling odpowiadają niezłe kości Zorana (takie same mają DVD Arcam'a). Obraz jest bardzo czysty + świetnie zrównoważone przejścia tonalne. Jednym słowem obraz żyleta. :) I druga sprawa to dźwięk który nie woła o pomstę do nieba jak to zazwyczaj w DVD bywa...

Harman to napęd i duzej czesci takze elektronika - odpusc sobie

Pozyczylem ostatnio koledze koncert Zucchero - kolega stwierdzil ze koncert na Harmanie mu się tnie. U mnei na Denonie wszystko smiga

Mam DVD-2930 - do koncertów to niemal szczyt marzeń jeśli chodzi o DVD (znakomite przetworniki, najlepszy na swiecie skaler) - w niczym nie przypomina marketowego, plastikowego szmelcu. Cieżki, dostojny, rewelacyjnie wykonany....

Denon oczywiście duża klasa, lecz - jeśli chodzi o dotychczasowe rekomendacje - zastanawiałbym się między w/w odtwarzaczami Yamaha i Cambridge. Mam większy sentyment na tym kierunku, a jakość wydaje się podobnie wysoka.

Przy okazji - szkoda że ten b. udany Pianocraft Yamahy E810 nie ma wyjścia HDMI w swoim segmencie DVD, byłby poważnym kandydatem (zresztą bywa przez niektórych wykorzystywany w roli kina domowego).

Jakew Bierz Yamahe S2700 ! naprawde swietny klocek taki prawdziwy klocek bo sama waga prawie 7 kg na dvd to juz duzo:)

moim skromnym zdaniem pod wzgledem foni ! kladzie denona z tej samej polki cenowej

ja mam s1700 i jest rewelacja w polaczeniu z rxv2700 !

OK.......

jesli jesli to naped Panasonica....? To świetnie, przynajmniej mam pewnosc niezawodnosci. Moj pierwszy odtwarzacz DVD to Panas i chodzil mu naped bez zajakniecia 7 lat.

Jesli Panas ma taka sama elektronike, tor audio....to mnie oszukano:) Pewnie tez tak samo brzmi jak Panas? Mialem wiele lat, mam porownanie.

Od razu na pierwszy rzut oka rzucaja sie kosci Zorana, to przetworniki wysokiej klasy stosowane takze w maszynach wyzszej klasy i to one maja glowny wplych na jakosc i charakter dzwieku, a naped ma byc przede wszystkim cichy i niezawodny...pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dodam że przeczytalem sporo opinii anglosaskich w sieci.

Wybrany model ma to o co mi chodzi (m.in. krytykuja jego obraz jeśli nie przez HDMI jest prowadzony czyli dokładnie o to mi chodzi żeby nie płacić za mocne charakterystyki których nie mam zamiaru używać, chwalą obraz przez HDMI i dźwięk oczywiscie bo Cambridge to potęga jeśli chodzi o cd players)

Takie ma warianty dla obrazu (znowu mam to korzystne wrazenie że nie płacę za coś czego nie użyję - mianowicie 1080p). CA Azur 540D version 2 przesyła obraz w nast. formatach:

Supported Format (Interlaced) 1080i

Supported Format (Progressive) 720p

480p

576p

Czy ktoś zechciałby wskazać który z tych formatów może być najlepszy dla tej mojej plasmy opisanej na wstępie??

przestancie kolege wprowadzac w blad i polecac mante i fergusony :)

kolega chce wysokiej klasy sprzet gdzie faworytem jest w tej dziedzinie yamaha s2700 czy 3800 jesli chodzi o dzwięk niema lepszych niestety cena wysoka

ewentualnie wspomniany cambridge !

Ukryta Zawartość

opinia o s2700 ! prosze bardzo

Ukryta Zawartość

to nie chodzilo o wprowadzanie w blad i polecanie sprzetu klasy manta, tylko to co siedzi w klockach wyzszej klasy

kolega mobor twierdzi ze Harmany sa na podzespolach Panasonica wartych 300zl, wiec pewnie Denony, Arcamy, CA itp, czyli sprzet z wyzszej polki, zbudowane sa na podzespolach sprzetu "low end" i nie sa warte wiecej niz kilka stowek

ja mam troche odmienne zdanie podparte dowodami powyzej:) pozdro

Może warto spróbować Pioneer'a DV-585.

Jego bebechy w innej obudowie kosztują $8,900, więc może to być fajny odtwarzacz :D

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

1/Dvd player łączę z dvd player za pomocą kabelka hdmi (obraz) oraz podwójnego kabla 2xRCA (stereofonia), czy tak panowie? 2/Do ilu złotych warto w 0,7m-1metrowe kable wlożyć?

3/Ktoś coś nt. wyboru korzystnej rozdzielczości - patrz wyżej - zechce orzec?:)

post scriptum

Wielu twierdzi że kable hdmi są m/w takie same niezależnie od producenta i ceny.

Ale mnie interesuje też czy kupić już - i przyszłościowo i na teraz - kabel przystosowany do transmisji sygnału 1080p a więc kabel hdmi wersji 1.3b czy poprzestać na niższej przepustowości kablu hdmi, np. ten wystarczy? -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.Jestem nastawiony na słuchanie i oglądanie koncertów DVD, chociaż i cd uwielbiam.Propomuję ażebys skontaktował śię z Digi58 napewno doradzi Tobie elokwentnie i uczciwie co do wyboru dvd.Posiadam modyfikacje dvd Philips 957 Digi58, gdzie dokonana została modyfikaca i moge podsumować swój wpis jednoznacznie .POLECAM.

Pragnę spełnić swoją powinnosć wobec wszystkich którzy mogą w przyszłości zapytywać o CA 540D v.2 bo go własnie kupiłem.

Jestem bardzo zadowolony z dźwięku - jest rasowy czyli muzykalny z bogatą średnicą, nie za jasny i -jak ktoś lubi - szczegółowy, ale chyba nie za bardzo szczegółowy (nie lubię jak jest za dużo szczegółów, a jak jest bardzo szczegółowo i bardzo jasno/wysoko to wysiadam od razu).

Co do wizji to trudno mi jeszcze wydać ostateczny werdykt tym bardziej że moje uszy słyszały znacznie chyba więcej niż moje oczy obejrzały, jeśli o zestawy urządzeń chodzi, nie mówimy tu np.o kobietach jak wiadomo

Z dostępnych opcji rozdzielczości HDMI output – scaling/deinterlacing to 480p, 576p, 720i/p, 1080i wybrałem po pobieżnym porównaniu tę ostatnią. Kolory są bujne a twarze gitarzysty i wokalisty Led Zeppelin szczegółowe. Trochę się rozmazuje jakby tło koncertowe co i raz, takie plamy kolorowe.

Ostatnie spostrzeżenie - on głośno pracuje, przynajmniej w pierwszych minutach po uruchomieniu - potem albo ja się przyzwyczajam albo on sie uspokaja, trudno mi rozstrzygnąć kategorycznie. Nie mówię że głośno w porównaniu ze średnią branżową bo tej nie znam.

Reasumując - jestem zadowoony. Cena rynkowa dvd player 1390 zł. Kabel hdmi Tech-Link za stówkę. Telewizor full odjazd. Pozdr

ps. jednak może trochę za szczegółowy - te wysokie brzęki talerzy Grohla z Nirvany dopiero teraz słyszę, MusicalF nie zawracał mi nimi głowy a mniej jest lepiej powiadam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.