Skocz do zawartości
IGNORED

Cyrus One + ...? Kolumienki do niego.

jaczylibodzio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Ostatnio zakupilem wzmacniacz Cyrus one, wraz z kolumienkami Canton Karat 300. Musze przyznac ze razem z CD Cambridge Audio wszystko brzmi swietnie. Zreszta wzmacniacz tez nie jest pierwszej mlodosci :) Ale przejdzmy do sedna.

Potrzebuje dobrac glosniki do Cyrusa, z ta roznica zeby bylo one niewielkie i mogly stac obok monitora, przedemna. Nie chodzi mi o klinicznie czyste monitory bliskiego pola (studyjne) lecz "pelnowartosciowe" kolumienki do odsluchu przy komputerze. Zajmuje sie DJka, lecz bardzo cenie sobie jakosc dzwieku, stad tez wlasnie pomysl zeby Canton'y zostawic pod zestawem CA a do odsluchu uzyc Cyrusa no i jakichs kolumienek. Biurko mam spore, ale wolalbym kolumienki wielkosci maksymalnie Tannoy M2, a najchetniej M1. Chyba ze one by byly w sam raz do wzmacniacza? :) Moze co do gustow muzycznych to szeroko pojety house. Kwota... powiedzmy do 800zl. W gre wchodza jak najbardziej uzywane (nowymi tez nie pogardze).

Wiem ze temat zachacza o PC ale uwazam ze jednak powinien pozostac w dziale stereo ze wzgledu na urzadzenia uzyte do odsluchu.

Pozdrawiam!!!

https://www.audiostereo.pl/topic/41683-cyrus-one-kolumienki-do-niego/

Kupiłeś Cyrusa One jako piec,żródłem chcesz zrobić kartę dzwiekową z kompa a na dodatek kolumny chcesz postawić pół metra od uszu obok monitora???stary zabij mnie ale o co kaman???Sam bawie sie tym tematem(DJ) i jako głosniki zastosowałem Creativy Gigaworksy T20,które sa swietne do takich zastosowań(jako głosniki stojace obok monitora)Tez najbardziej lubie house,garage itp.zdziwiłbys sie jak te maleństwa daja rade(cena w proline to smieszne 199 zeta)normalnie 350zł.Ale wracajac do twojego problemu to kupując zwykłe głosniki hifi zrobisz błąd.No ,chyba ze kupisz malutkie totemy np:Rokk(masakra!!)ale i one potrzebują wiekszej odległości od słuchacza a nie przy monitorze.Zastanów sie bo wywalisz pieniadze w błoto.A tak na marginesie:Nie profanuj Cyrusa,podłączeniem go do kompa.Mam znajomego co do Electrocompanieta podłaczył stare dvd Panasonica!!!Troche szacunku dla tego klocka,chociaz jestes wolnym człowiekiem i mozesz go podłączyc nawet do lampki nocnej.PZDR

Hmm.... Moze jednak lepszym pomyslem beda monitory studyjne. W tej chwili mam podpiete komputerowe quadrale i GigaWorks T20 ani T40 na mnie wrazenia nie zrobily przy moich dotychczasowych glosnikach. Szczerze mowiac jak kladlem sie spac to to samo pomyslalem... :)

Witam.Trochę szkoda Cyrusa do komputera.Ten wzmacniacz dobrze grał z biernymi tannoy'ami studyjnymi Reveal5 i pewnie dobrze zabrzmi z innymi małymi tannoy'ami.Całość jest wrażliwa na dobór okablowania, które nie musi być drogie.W tej dziedzinie Cyrus ma duże rezerwy.Ale do kompa, e.....Pozdrawiam. Aha, nieżle grało z odtwarzaczem nad c512.

Dzieki za rady. Musze cos pokombinowac jesli chodzi o zrodlo i kolumny. Z drugiej strony szkoda mi troche cantonow bo naprawde ladnie brzmia. Bede musial jednak sprawdzic co z cyrusem ladnie mi zagra. Pokoj tez mam nie za maly bo 5x6. Dobrze ze biedaka wyrwalem z niewoli dzieciaka ktory go katowal niemilosiernie z podkreconym basem na jakims starym korektorze...

Połącz Cyrusa One z Paradigm Mini Monitor. Ten model wchodził równolegle z pierwszą wersją Monitor 3, lecz był mniejszy, a oferował podobną jakość. Mniej było nieco basu, za to był dokładniejszy środek. To zestawienie będzie nie do pokanania. I wielkość jest zbliżona do Tannoy M1/M2.

Jest lepszy niż cała japońszczyzna z owego okresu, którą do dziś się ludzie zachwycają - to mało? Tym bardziej, że kosztował Ciebie pewnie tylko kilka stówek. Cyrusa z tamtego rocznika było w Polsce po prostu mało. A kto zna kolumny produkowane wtedy pod marką Cyrus?

Połącz tak jak radzę, to nie będziesz pytał w ten sposób.

Wiesz, generalnie nie przepadalem za chinszczyzna i chyba do tej pory nie przepadam... Zawsze bylem za dunskimi glosnikami a wzmacniacze i CD mogly byc dla mnie kazde byle by nie od skosnookich. Moze i za bardzo osluchany nie jestem, ale jednak jakies tam ucho i swoje wymagania posiadam. Wiem tez ze czasami cuduje ale jednak stereo pozostanie stereo a komputer komputerem... Co do polaczenia tych glosnikow wraz ze wzmacniaczem, postaram sie w najblizszym czasie dorwac te kolumienki! Zaufam bardziej doswiadczonym.

jaczylibodzio

nie przejmuj sie wypowiedziami innych.

Sam uzywalem dobrych glosnikow do odsluchu bezposredniego przy monitorze komputerowym.

Byly to Dynaudio 42,swietnie brzmialy w bliskim odsluchu,pozniej probowalem jeszcze wiele innch ale te Dynki byly najlepsze.

Cyrus swietna rzecz,jak ktos dlugo siedzi przy kompie to czemu nie ma miec dobrego dzwieku?

Zapomnij o Creariwach czy nawet Bose bo to inna liga jakosciowa niz Cyrus i Dynaudio.

jaczylibodzio-dozbieraj do 1500 i kup nowe Dynki 42 na Allegro,dobra rada.

Racja swoja droga. Wszystkie polki itp pod kompa i wogole wlasny kacik sam strugalem z drewna. Na scianie przedemna wisi 22 cale LCD, pasuje tez miec jakis dzwiek do tego wlasnie... O karte dzwiekowa tez bede sie staral jak najlepsza. A przy kompie... ehhh... siedze sporo. Nie dosc ze praca taka, to i hobby wymaga siedzenia pol nocy nad wyszukiwaniem i selekcja utworow :/ A czasami jakis filmik sie tez obejzy. Na quadrale nie narzekam ale jednak te parenascie wat bez niskiego tonu nie wystarcza... No i niestety mecza ucho po dluzszym sluchaniu makabryczna szczegolowoscia wysokich tonow.

Jest też chyba wątek na forum na temat cyrusa.To tam zachęcono mnie do jego kupna. Zamieniłem na lampowca, ale gdybym miał miejsce i większe możliwości finansowe, to znowu kupiłbym.To wyjątkowo przyjazny dżwięk.I cała rodzina go polubiła.A taki przecież niepozorny.Panel mojego był dość mocno

pokiereszowany, lecz nikomu to nie przeszkadzało. Takie "brzydkie kaczątko"( oczywiście zachowuję proporcje w tych zachwytach, zdając sobie sprawę z "budżetowośći" wzmaka).

Tak patrze na DIY i zaswitala mi w glowie jedna mysl... A moze byc tak poprostu zostawic ten zestaw w spokoju (Canton Karat 300 i Cyrusa), wyrzezbic sobie ladne standy, odswierzyc wyglad kolumienek (da "eko skore" z ladna faktura na przod, ofornirowac stara i poniszczona powloke Cantonow), rozkrecic i wyszorowac cyrusa, kupic dobre okablowanie i ladnie ustawic w pokoju a do kompa poprostu kupic jakis wzmacniacz, zaopatrzyc sie w glosniki i zbudowac cos pod niego... Szczerze wpadlem na ten pomysl bo popzazdroscilem wlasnych konstrukcji i zestawow, a dla mnie to polaczenie ktore mam w tej chwili jest optymalne jesli chodzi o charakterystyke dzwieku.

Też mam cyrusa one i bardzo go lubię, bo nadaje się do cichego słuchania. Prawdopodobnie dlatego, że jest dobrze wysterowany przy cichym słuchaniu. Myślałem o tych KEF Q1, ponieważ są głośniki współosiowo, to będzie je można mieć bliżej głowy bez rozjechania obrazu. Też do komputera.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.