Skocz do zawartości
IGNORED

BeyerDynamic DT250 / DT990 / AKG K271 S

shukenja

Rekomendowane odpowiedzi

witam cieplo,

stanalem przed dylematem ktore z powyzwszych sluchawek wybrac. cena kazdej z par jest podobna i nie mam mozliwosci odsluchu poniewaz jest to dosc zlozony zakup zwiazany z gwarancja innego produktu ze strony internetowej www.turnkey.co.uk

szukam neutralnego, dokladnego brzmienia, komfortu uzytkowania (tu troche boje sie okraglych muszelek AKG, czy aby nie beda za male)i trwalosci wykonania - bajery w stylu automatycznego wylacznika (AKG)srednio mnie interesuja.

sluchawki uzyte beda w domowym studio, nie w systemie hi-fi. maja wiec spelnic zadanie podobne do monitorow studyjnych. plaski dzwiek, zero podbarwien, ale i klarowny i detaliczny.

jesli drodzy forumowicze mieliby tez inne propozycje, chetnie je rozwaze w przedziale cenowym do 85-90 funtow jak podane na stronie powyzszej turnkeya. strona jest jednak ograniczona w asortymencie, i wydaje mi sie ze AKG i modele DT to najlepsze oferty - Sennheisery mnie nie interesuja.

z gory dziekuje za uwagi.

https://www.audiostereo.pl/topic/41854-beyerdynamic-dt250-dt990-akg-k271-s/

Jak chcesz do domowego studia to nie patrz na słuchawki złożące do mixu live bo do tego sa 271. Kup 240 Studio albo seriie Monitor (juz wycofana z produkcji) i bedziesz miał to czego pragniesz, do tego lekko na głowie , a jak na nich siądziesz to tez miękko pod dupą, a słuchawy przeżyją.

P.S. Nie polecam robić mixu na samych słuchawkach, to tak poza tematem :)

Mam nówki AKG K271 Studio.

Porównywałem z Grado SR80, SR125, AKG K501, AKG K530.

Są bardzo wygodne (muszle duże, naturalna skóra - "chłodzą"). Wygodniejsze niż wyżej wspomniani konkurenci. Nie czuje się ich na głowie bo są lekkie (aluminium). Dźwięk - bardzo naturalny, bass super kotrolowany (nie są przebasowione). Słychać w nich wszystko - akustykę studia, jakieś niechciane dźwięki itd. Scena szeroka, publicznośc na koncertach słychać za sobą i po boka - siedzisz w pierwszym rzędzie.

Po prostu obłędne jeśli chodzi o odtwarzanie.

Bajer z wyłączaniem - to ta opaska na głowę - jak się naciąga to włączy słuchawki. Jesli do studia - to ten bajer ci się przyda bo nie będziesz miał "niechcianych" dźwięków lecących ze słuchawek (nie mniej opcja "dj-ska" odpada - nie posłychasz na jedno ucho bo i tak się muszla nie rusza pod takim kątem).

Kabel wymienny - można zastąpić go XLRem, ale w zestawie jest duży wkręcany na małego jack (oczywiście złocony).

W Audiofan można wykupić je jeszcze po 470 zeta. Ma być za niedługo wersja MK II ale nie wiem co w niej zmienili (i szczerze mówiąc - nie obchodzi mnie to :D)

Pozdr

Ez

super, dzieki za sprostowania :)

mozesz mi wyjasnic jeszcze tylko 3 rzeczy ?

1. duzo czytalem o tym ze temu modelowi (271 S) brakuje basu i przekaz niskiCH tony sa jego slaba strona ?

2.cyztalem ze muszle moga nie psaowac do niektorych uszu - przyznaje ze nie mam najmniejszej glowy bo jestem duzy - troche sie boje o komfort i szczelnosc w takim wypadku.

3. czy to prawdziwa skor ana wykonczeniu czy sztuczna ?

-------------

pytanie ogolne - jesli wybiore model DT, to ktory ze wzgledu na impedancje ? 80omow czy 250 ? DAC bedzie z interfejsu USB, nei bedzie dedykowanego pre dla sluchawek (przynajmniej na razie).

Jest bass. Schodzi nisko i jest bardzo dobrze kontrolowany (ale to nie jest bass rozbuchany a'la hm... bass-reflex czy subwoofer, raczej jak linia transmisyjna). Ja takie lubię - ciary przechodzą.

Kumpel który lubi więcej basu to potwierdza - jest go w sam raz (dla niego nirvana i zachorował na te słuchawki).

Rozmiar muszli odpowiada muszlom innych słuchawek AKG (mam jeszcze technicsy rf-p 500 i wg mnie jest to rozmiar mniej więcej taki). Moje uszy też nie są najmniejsze (choć daleko mi do Urbana) ale otulina płatków mi nie przycina.

Co do skóry - nie wiem czy naturalna (nie mam pod ręką pudełka) ale jest ona bardzo wysokiej jakości. Odczuwam je jakby chłodziła w uszy.

Basu w 271 na pewno nie brakuje. Nie wiem czy masz na myśli podawanie odsłuchu muzykom czy wspomaganie miksowania, bo do tego drugiego celu lepiej jednak słuchawki otwarte - np. DT990pro. A propos trwałości, to jeszcze na gwarancji w 271 puściła mi nitka, którą zszyta jest skóra na gąbce przy głowie. A zapewniam że szanuję swój sprzęt ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.