Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyka małego pokoju - podłogówki

HiszPan6

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przeprowadziłem sie na 1 rok do mieszkanie tymczasowego, poźniej wracam do swojego nowego i mam pewien problem z ustawieniem w pokoju sprzętu!

Prosze o pomoc lub upewnienie mnie że wybrałem najepszą opcje do słuchania muzyki w tym pokoju.

Opis.

Cały ma 6,9 x 3,25 ( nie patrząc na wnęki).

1. Regał 3,6 x 0,6 (nie przesuwalny z przyczyn fizycznych.Skręcany każdy element z każdym)

2. Szafa 1,15 x 0,65 (gdzie tylko chcecie)

3. Biurko 0,90 x 0,45 (gdzie tylko chcecie)

4. Łóżko 1,85x ( składana wersalka, na czarno miejsce które zajmuje po złożeniu)

5. Karton (z Ikea na brudne ciuchy - ostatecznie może ich nie być)

6. Kwiatek

7. Mały stolik

8. Ława 1,30 x 0,60

9. Dywan

W zółtych miejscach stoją kolumny, i sprzęt na środku, w czerwonym miejscu siedze głownie ja.

Moge przestawić WSZYSTKO prócz REGAŁU 1. Nie ma szans fizycznie. Próbowałem to w 3 chłopaków przepchnać troche i nic, stare skręcane, sklejane drewno.

Głośniki mają tylny bass reflex, kable głośnikowe 2x2,5m.

Niby to tylko rok, ale chce optymalnie to ustawić by cieszyć się dzwiękiem którego ten sprzęt DLA MNIE jest wart. W aktualnym rozmieszczenie wydaje mi się że scena rozdziela sie na dwie.

Bardzo dziekuje za pomoc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13512-100004975 1208359469_thumb.jpg

post-13512-100004976 1208359469_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie dziwne,że scena się rozdziela... za szeroko masz rozstawione kolumny... próbowałbym na krótszej ścianie a szafe przestawił w inne miejsce. Dobre ustawienie sprzętu daje wiecej niż kable.. :)

Pzdr.

Za duże kolumny do tego pokoiku, będzie problem. Tak jak stoją teraz, na dłuższej ścianie trzeba by je wyciągnąć z rogów pomieszczenia, tylko że wtedy będą stać przed regałem i co za tym idzie będą zbyt blisko słuchacza. Teoretycznie kolumny z miejscem odsłuchu powinny tworzyć trójkąt równoboczny z tym że w tym przypadku będzie on po prostu za mały, wylądujesz z głową w głośnikach :]

No ale dajmy na to że tak spróbujemy, więc:

- kolumny przysuwamy przed regał, tworzą z miejscem słuchacza trójkąt równoramienny ewentualnie są lekko szerzej (można je po trochu rozszerzać dopóki nie usłyszymy że środek nam się rozjeżdża);

- dywan na środek, pomiędzy kolumnami;

- dwójeczkę i trójeczkę zamieniamy miejscami;

- karton z Ikei w jeden róg za jedną kolumną, zaopatrzyć się w drugi karton (jeśli potrzeba też w więcej ciuchów ;P), drugi za drugą kolumną;

- kwiatek na kartonie z Ikei koło okna (uwaga żeby nie zwiędną od smrodu ciuchów ;P), na drugi karton kupić sztuczny kwiatek (żywy będzie tam miał za mało światła ;P);

- siódemkę na miejscu piątki, najlepiej obrócić o 90 stopni a łóżko przysunąć w stronę drzwi.

- na okna plus balkon grube zasłony, na gołą ścianę z prawej ładny, duży gobelin :)

I love the sound of crashing guitars

Kolumny dalbym w rogach krotszej sciany, a sluchal z dostawionego wygodnego fotela ustawionego na miejscu lawy. Mozna na ten czas kupic taki rozkladany. A wspominany trojkat moze byc rownoramienny, poniewaz mozemy sluchac z wiekszej odleglosci niz baza.

No to ustawiamy na krótszej ścianie, choć w mojej wersji może to być rozwiązanie troszku mniej estetyczne ;)

Więc, stojąc za plecami mamy balkon, na wprost szafę dwa:

- dwójeczkę przesuwamy na maxa w lewo, do ściany;

- w powstałą wnękę na środku wstawiamy siedem na którym układamy sprzęt;

- trójeczka na miejsce piąteczki;

- tam gdzie wcześniej stała trójeczka kolumna z pod okna;

- teraz kolumny odsuwamy równomiernie od tylnej ściany, mamy dużo miejsca, można eksperymentować;

- ława z łóżkiem frontem do nowo ustawionych kolumn, odległość zależna od naszych gustów, mamy dużo miejsca, można ustawić bliżej okna i balkonu (oby tylko dało się na niego wyjść), również bliżej środka pokoju;

- karton z Ikei do rogu, gdzie stała trójka z tym że to jeszcze może być mało, można tam na niego dać kwiatka jak nie zaszkodzi mu mniejsza ilość światła;

- teraz na gołą ścianę za lewą kolumna powiesić coś, cokolwiek raczej rozpraszającego niż wygłuszającego.

W takim ustawieniu powinna być gorsza stereofonia ale lepsza głębia :)

Jedno z rozwiązań. Ma swoje zalety, ponieważ uzyskujemy spore odległości od ścian bocznych. Ich wytłumienie nie musi silne. Przede wszystkim warto zagospodarować "ścianę odsłuchową".

(miejsca zaznaczone na zielono oznaczają elementy tłumiące dźwięk)

Celowo nie umieściłem nigdzie tej ławy, ponieważ należy ją podczas odsłuchów "usunąć" z przestrzeni między kolumnami a miejscem odsłuchowym.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i tak jak na rysunku jozefa jest b. dobrze, z tym że ja bym koniecznie wstawił coś do rogów po obu stronach regału, co będzie choć trochę pochłaniało bas, tam na pewno będą się tworzyć jakieś rezonanse.

Micke 13, 16 Kwi 2008, 18:51

>No to ustawiamy na krótszej ścianie, choć w mojej wersji może to być rozwiązanie troszku mniej

>estetyczne ;)

Jakby nie kombinować, to ustawienie na "krótszej ścianie" dość mocno ograniczy "funkcjonalność" pokoju. No i niestety głośniki będą bardzo blisko ścian bocznych, co stereofonii na pewno nie poprawi.

Ustawienie na "dłuższej ścianie" jest bardziej praktyczne i ma swoje zalety. Jednak w takiej konfiguracji należy koniecznie wyłumić ścianę za kanapą.

Jeśli w ustawieniu na krótszej ścianie da się zachować bazę minimum 2m plus 50cm od bocznych ścian wtedy może nie będzie tak źle, choć zastrzegam że to duże kolumny i to może być dla nich jeszcze za wąsko. Za to będzie można raczej bez skrępowania odsunąć kolumny od tylnej ściany tak więc problemów z nadmiarem basu nie powinno być, chyba że się wzbudzi od ścian bocznych, ale raczej nie powinien.

No i tak jak kolega poradził, ławę warto wywalić jak i przestrzeń za pleckami wytłumić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.