Skocz do zawartości
IGNORED

Cambridge Audio Azur 540v3 tak/nie

Mario Tabasco

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam ciekawego stereo dynamicznego i szczegółówego. Jednak chce również mieć kino. Zastanawiam się czy kupić np.CA A 500 używany lub CA AZUR 640 które w przyszłości będą wysterowane przez pre out CA AZUR 540V3 kino.CZy ma to sens i da jakieś polepszenie jakości?. Czy można podłączyć każdy (różnych firm) wzmacniacz stereo do pre out-u amplitunera, aby to chodziło proporcjonalnie ( w miarę siła głosu narastała jednakowo tzn. we wzmacniaczu stereo dla frontów a w amplitunerze dla centralnego,tyłów i suba?) Napiszcie jak to działa ? Obecnie mam amplituner kina domowego bez pre outu i dlatego nie wiem czy kupić stereo wzmak a potem jak sprzedam swój dokupić amplituner kina domowego. Lub czy uzbierać jeszcz i kupić tylko amplituner kina.POZDRAWIAM. Odpiszczie proszę. Mario

https://www.audiostereo.pl/topic/41918-cambridge-audio-azur-540v3-taknie/

Azury próbują udawać prawdziwe amplitunery, ale nie bardzo im się to udaje. Nie są ani amplitunerami stereo ani wielokanałowymi. Jak dla mnie to przereklamowane graty i lepiej rozejrzyj się za jakimś ampli onkyo z wyjście pre out.

-> Mario Tabasco

"Czy można podłączyć każdy (różnych firm) wzmacniacz stereo do pre out-u amplitunera"

Tak, każdy, który posiada jedno wolne wejście liniowe. Ciekawą opcją wydaje się jednak podłączenie wzmacniacza, którego można przełączyć w tryb pracy jako końcówka mocy.

"aby to chodziło proporcjonalnie ( w miarę siła głosu narastała jednakowo tzn. we wzmacniaczu stereo dla frontów a w amplitunerze dla centralnego,tyłów i suba?)"

Wyjścia pre-out w amplitunerze to wyjścia z przedwzmacniacza, czyli inaczej regulowane wyjścia niskopoziomowe. Czyli jeśli "skonfigurujesz" wszystko odpowiednio, to za pomocą jednego pokrętła głośności (w amplitunerze) będziesz w stanie wygodnie regulować natężenie dla wszystkich kanałów.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Witam

Jeżeli nie chcesz wydawać tak dużej sumy jak na wspomnianego Marantza, to może lepiej poszukać taniego ampli z pre-outem Do 1200-1500zł można kupić nowego:

--Denona 1907,

--Harmana AVR 245 lub AVR 247,

--Yamahę RX-V661,

Do tego za 1600-2000zł możesz dokupić nowy wzmacniacz stereo z rozłączaną sekcją pre-pro(np. NAD 325BEE, Advance Acoustics MAP 105) lub dwukanałową końcówkę mocy (Rotel ma coś takiego w ofercie). Wychodzi dużo taniej (a ze sprzętem używanym jeszcze taniej) a masz wszystkie potrzebne dekodery (do KD) i chyba przyzwoite stereo (wzmak lub końcówka). A i w KD wszystko zagra lepiej bo fronty będą wzmaku, a ampli będzie ciągnął 3 kanały, a nie 5.

Cześć

w o mnie masz mój zestaw, NAD320BEE + ampli Yamaha. Jak pisałem już w wielu wątkach - u mnie sprawdza się kombinacja z pre-out i jestem bardzo zadowolony. To jest najlepsze wyjście aby pogodzić kino i stereo. Teraz taki zestaw (ampli + integra) spokojnie kupisz do 2500 PLN

Ja też chcę w podobny sposób podłączyć moją YAMAHĘ RX-V430 z NAD-em tylko w amplitunerze nie mam pre-out. Za pomocą dobrych rad życzliwych myślę o zrobieniu i zastosowania dzielnik napięcia.

Pozdrowiam Cię sp-1976 Mario

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.