Skocz do zawartości
IGNORED

LM3886 PA100 - zamówienie na PCB

WarrioR

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zakładam nowy temat z uwagi na to, że jest zainteresowanie na płytki do równoległego połączenia dwóch LM3886 na kanał.

Miejsce na kondensatory: Black Gate STD 1000 uF w zasilaniu, Black Gate N 100 uF w sprzężeniu. Jest też sporo miejsca na różne rezystory (w zależności od upodobania).

Schemat wzięty z karty katalogowej producenta:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z uwagi na ograniczenia na forum mogę przesłać schematy w dobrej jakości na maila, lub podać linka do mojej strony, gdzie je udostępniłem.

Na płytce będą jeszcze kosmetyczne poprawki.

post-4699-100004517 1209069084_thumb.jpg

post-4699-100004519 1209069084_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/42025-lm3886-pa100-zam%C3%B3wienie-na-pcb/

Tym razem schemat wejdzie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I informacje o których forumowicze z listy już wiedzą:

Do tej pory zamawiałem w prototypy.com.pl. Na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest kalkulator, policzyłem i wyszło mi 26.20 zł za jedną sztukę (zależnie od ilości - mam już chętnych na 6 sztuk). Dwie sztuki to komplet stereo.

Info o płytce:

- 73 otwory

- wymiary 113 x 45 mm

- metalizacja otworów

- zielona soldermaska

- cynowanie chemiczne.

Ukryta Zawartość

I jeszcze jest opcja zamówienia zasilacza: stabilizowany, którego schemat jest tu:

Ukryta Zawartość

Lub zasilacz niestabilizowany, miejsce na 8 diod MUR860, dwa bezpieczniki i 2x 10.000uF/63V na stronę.

Listy:

Zasilacz duży:

1. Upper 2x

2. WarrioR 1x

3. ...

Zasilacz mały:

1. WarrioR 1x

2. ...

post-4699-100004511 1209070316_thumb.jpg

post-4699-100004512 1209070316_thumb.jpg

post-4699-100004513 1209070316_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Molibden: co masz na myśli? Obwód RC od MUTE ustala czas opóźnienia załączenia głośników, z czego producent zaleca wartość kondensatora nie mniejszą niż 100 uF, a rezystor w zależności od żądanego czasu opóźnienia..

Zobacz na sch. wewnętrzny układu. On wyłącza przez lustro prądowe prąd stopnia wejściowego. Żeby był wąączony przez tą końcówkę musi płynąć -0,5-1mA minimalnie.

Jestem zainteresowany płytkami pod wzmacniacz

Wzmacniacz:

1. bego 4x

2. Loszmi 2x

3. dslodki 2x

4. ...

Zasilacz duży:

1. Upper 2x

2. WarrioR 1x

3. ...

Zasilacz mały:

1. WarrioR 1x

2. ...

Nie wiem, jak to mozliwe dslodki, ale WarrioR juz cie dopisal zanim ktokolwiek jeszcze udzielil sie w tym watku.

Juz na zapas, cos mi tu smierdzi "sztucznym" zamowieniem przez te osoby w celu zachety innych. No chyba ze sie myle.

nie jestem pewien , ale wygląda , że c4 c5 są połączone do Power ground plane ( masy zasilania ) a zdaje się , że powinno być raczej łączone do signal ground

ponadto , jeżeli chcecie się bawić w PA 100 to radzę kupić duży zapas lm i dobierać w pary pod względem offsetu. , moim zdaniem lepiej robić pa 100 na jednym LM4780

Zerkos: nie do końca rozumiem sens Twojego posta.. dslodki napisał do mnie jako pierwszy, zaraz po tym jak umieściłem informację o tym że jest możliwe takie zamówienie. Poza tym ja tych płytek nie zamawiam, bo już je mam i dlatego wydawało mi się że ułatwię życie tym którzy chcą wypróbować takie rozwiązanie.. Jak możesz to rozwiń swoją myśl, może coś przeoczyłem..

dodo: kondensatory w sprzężeniu idą do masy (o nie Ci chodziło?), teraz zauważyłem małe rozbieżności w oznaczeniach schematu z płytką.. To dlatego, że przygotowałem dwie wersje schematu: jedna wersja robocza, z której zrobiłem płytkę, a druga elegancka do zdjęcia na www.. Postaram się to zaraz naprawić.. ;)

Zasilacz mały (niestabilizowany):

- 103x59 mm

- płytka jednostronna

- 50 otworów

- soldermaska

- cynowanie

Bez opisów przy 10 sztukach koszt to 10.30 zł, z opisami 12.75 zł.

Ceny wyliczam dla płytek wykonanych w prototypy.com.pl. Do tej pory zamawiałem tylko tam i płytki wychodzą całkiem fajnie (porównanie mam do zakładu w którym wykonywał kolega bodo_z - w prototypy są dużo ładniejsze ale i cena chyba wyższa). Dlatego jestem otwarty na informacje o innych dobrych i tanich zakładach. Pytałem veterana gdzie zamawiał płytki, bo na zdjęciach widać że są bardzo ładne, ale to chyba jest jakaś tajemnica ;)

Płytka zasilacza stabilizowanego ma miejsce na 2x10.000uF/63V na stronę. Kondensatory o średnicy max 35mm (swoje kupiłem na allegro). Miejsce na radiatory do tranzystorów BD912 i BD911, przykładowo SK129-38STS dostępne po 8 zł netto w tme.

Ukryta Zawartość

post-4699-100004496 1209117028_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam,

Jeżeli już jest zainteresowanie równoległym łączeniem LM'ów to proponuję dać 3 na kanał. To w/g mnie optymalne rozwiązanie. A korzyści z równoległego połączenia są, to potwierdzam. U siebie próbowałem z różnym gainem i w/g mnie najlepiej spisywał się z 47k/1k i 3LM/kanał. Zresztą GC też ma wyższy gain niż ten z dataszitu.

dodo: teraz doczytałem, że piszesz o offsecie. Producent w karcie katalogowej (z pierwszego posta) pisze że w tym układzie nie potrzeba żadnego DC serva (offset ma być mały), a wystarczą rezystory wykonane w tolerancji 0.1%.

Ucho: nie wiem jak wygląda bezpośrednie porównanie aspektów brzmieniowych podwójnego połączenia do potrójnego, jedno jest pewne: układ będzie potrafił dostarczyć 2x większej mocy na każdy kanał niż taki zrobiony na 1 LM'ie.

WarrioR, tak ale tylko przy obciążeniu 4 omy i wyższym napięciu. Natomiast zwiększy się wydajność prądowa. I to będzie miało wpływ na aspekt brzmieniowy. No przy 8 omach też można podnieść napięcie. Ja mam w swoim +-41,5V pod obciążeniem (bez obciążenia +-44V) co daje ok 85W i układ pracuje bardzo dobrze.

Atualne listy:

Wzmacniacz:

1. bego 4x

2. Loszmi 2x

3. dslodki 2x

4. jaz_12 2x

Zasilacz duży:

1. Upper 2x

2. WarrioR 1x

3. jaz_12 2x

Zasilacz mały:

1. WarrioR 1x

2. Loszmi 2x

www.myspace.com/loszmi

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.