Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil Cheops

naprawiak

Rekomendowane odpowiedzi

Oto fotka po "reformie" :) Czekam jeszcze na aluminiowe pierścienie do średniotonówek. Jak dotrą, to wszystkie pierścienie aluminiowe idą do lakierowania na czarno.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-21898-100003357 1244062895_thumb.jpg

post-21898-100003358 1244062895_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Coval_pl, 3 Cze 2009, 23:01

Tak z ciekawości pytam - te niskotonowce to możesz napisać co to za produkcja / model/ rodzaj modyfikacji/ producent elementów do modyfikacji ?

Co do membrany szklanej - może i masz rację ale ostrzegam wszystkich którzy przyjmą okresone przez Ciebie własciwości jako pewnik - miałem głośniki STX-a sprzed kilku lat na szklanych membranach o średnicy bodajrze 17cm i grały nieciekawie tak na basie jak i na średnicy. Zdecydowałem się na wymianę membran na cokolwiek, bo stwierdziłem że chyba inne cokolwiek zagra lepiej od tego co jest, i mój wybór padł na celulozę kupioną na "pchlim targu" no i dużo się nie pomyliłem. W moim przypadku - o wiele lepsza średnica i bas nieco lepszy.

Rozpatrując sprawę tylko w aspekcie basu - przy zmianie materiału membrany ( o ile nie zmieniamy jej z amortyzatorem ) liczy sie pewna wypadkowa wynikająca ze:

-zmiany sztywności membrany ( "energetycznośc" czy wyrazistość basu tudzież impulsu w zakresie wyższego basu 100-300Hz )

-zmiany masy membrany ( wypadkowa zależy od "współgrania" z pozostałymi parametrami glośnika tzn sprężystością zawieszeń , właściwosciami układu napędowego - cewka-magnes - czyli zmieniają sie parametry TS itd itp )

Tzn że np sztywniejsza ale cieższa membrana nie da nam koniecznie bardziej impulsowego basu ale równiez może być tak że bas nie straci specjalnie na impulsie ale będzie bardziej zaznaczony/podbity .

Tak czy innaczej efekt tak na oko jest dość trudny do przewidzenia.

P.S.

Kolumienki są całkiem, całkiem mimo narzuconej formy przez konstrukcję obudowy.

Ta misiowata tkaninka na froncie to wg mnie całkiem skuteczny ustroj wpływający na brzmienie (sam takie ustrojstwo przylepiłem).

Głośniki to GDN 20/60 Tonsila. Elementy prawdopodobnie chińszczyzna, kupione na allegro. Jeśli chodzi o membrany z włókna to absolutnie nie sugeruję, żeby ktoś brał moją ocenę tych konkretnych modyfikacji jako prawdę objawioną dotyczącą wszelkich membran i głośników. Podejrzewam (bo jeszcze nie miałem okazji tego zmierzyć), że włókno ma lepsze tłumienie wewnętrzne. Pewnie sprawę wyjaśniłby wykres wodospadowy, ale na chwilę obecną nie wykonałem takich pomiarów. Jeśli chodzi o modyfikacje to w przypadku głośników z membranami z włókna wymieniłem tylko membrany, natomiast te drugie zrobiłem od podstaw. Oczyściłem kosze ze wszystkiego co stare i dałem nowe zawieszenie dolne, cewke i membrane z celulozy powlekanej. Co ciekawe charakterystyki częstotliwościowe obydwu membran są praktycznie identyczne, a jednak różnica w brzmieniu jest słyszalna (tu wodospad pewnie by wyjaśnił sprawe).

Oczywiste jest że taka zmiana mechaniki głośnika względem oryginalnego GDN 20/60 z membrana papierowa i resorem z pianki diametralnie zmienia jego właściwości akustyczne. Naprawiałem jakiś czas temu kumplowi stare głośniki Tonsila na GDN 20/30. Po wymianie membran musiałem obudowom zamkniętym dorobić BR, bo bas znikł, więc przy naprawach gotowych kolumn trzeba uważać.

Tkanina pojawiła się z dwóch powodów. Po pierwsze ze względów akustycznych, a po drugie w celu zamaskowania różnic między frezami a kształtem posiadanych głośników. W każdym razie nie kłuje w oczy :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.