Skocz do zawartości
IGNORED

Przekaźniki do Pioneer A-405R

Modrus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie forumowiczów,

w końcu i mój wzmacniacz dopadło charczenie w jednym z kanałów przy małej głośności. W związku z tym mam pytanie co z tym fantem zrobić - wylutować przekaźniki (nie wiem, o który chodzi a kilka ich jest) i je przeczyścić, ewentualnie kupić nowe, no ale właśnie jeśli nowe to jakie? Inną sprawą jest jak je przeczyścić skoro w jednym z postów zapoczątkowanych przez denon.dcd.2560 ktoś pisał, że w japońskich "sprzętach" są one nierozbieralne!

Pozdrawiam

Modrus

https://www.audiostereo.pl/topic/42160-przeka%C5%BAniki-do-pioneer-a-405r/

Przekaźniki są jak najbardziej rozbieralne. Można je wylutowac i wyczyścić - zabieg na 30 min łącznie z rozbieraniem i składaniem wzmacniacza. Są i przekaźniki nie rozbieralne. Były one jednak stosowane głównie przez technicsa w latach od 1992.

najpierw sprawdz czy nie sa rozbieralne..a jak sie uda to po problemie ale jak chcesz zakupic nowe i wymienic to chetnie ci pomogę bo zajmuje sie tym na codzień..teraz przekźniki sa juz nieco lepsze niz kiedyś..pochodza dłużej.

>>Piotrek

A moze wiesz jaka jest przyczyna "poklapywania" w A 305R . Bez wpływu na dźwięk bywa ze klapią niewiadomo który i kiedy.Słychac tylko klap,Są to pojedyncze efekty.Nawet sprżet wyłaczony , bywa ze "stygnie" To jak w kiepskich tV gdy obudowa się kurczy,"po goracych dyskusjach quasi-polityków"

w takim sprzecie jak 405r przekaxnik jest na pewno rozbieralny.

reszta w moim temacie o przekaźnikach.

p.s

kto mi wymieni małe elektrolity z SANSUI AU-7900 i ile to wyniesie?

"Pomęczyłem" trochę selektor wejść i na razie pomogło - charczenie ustało, ale wygląda na to, że selektor załącza odpowiednie przekaźniki (a może się jednak mylę) więc pewnie i tak czeka mnie ich czyszczenie albo wymiana.

>>denon.dcd.2560

--> w takim sprzecie jak 405r przekaxnik jest na pewno rozbieralny.

Jeśli jest rzeczywiście rozbieralny to dobrze tylko czy aby go rozebrać to trzeba go wylutować czy nie ma takiej potrzeby?

>>Piotrek

-->najpierw sprawdz czy nie sa rozbieralne..a jak sie uda to po problemie ale jak chcesz zakupic nowe i wymienic to chetnie ci pomogę bo zajmuje sie tym na codzień..teraz przekźniki sa juz nieco lepsze niz kiedyś..pochodza dłużej.

Przy okazji czy przy okazji wymiany przekaźników jest sens dokonać wymiany jeszcze jakiś elementów wzmacniacza. Czy ewentualna osiągnięta poprawa brzmienia byłaby adekwatna to poniesionych nakładów czy też nie warto się bawić w tunigowanie tego konkretnego wzmaka. Jeśli to możliwe to proszę Piotrka i kontakt na priv i dogadania ewentualnych szczegółów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.