Skocz do zawartości
IGNORED

SONY TA-T870ES trzaski na source direct

bartasxx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!!!

Potrzebuję pomocy Od jakiegoś czasu na source direct w lewym kanale słychać mocne trzaski , które po rozgrzaniu wzmaka znikają Jest jakaś osoba z Poznania , która mogłaby mi pomóc? zapewne zimny lut lub wyschnięte kondensatory , szukam chętnego , któremu mógłbym powierzyć moje dziecko:) mam książkę serwisową tak ,że nie ma problemu oczywiście zależy mi na fachowej osobie z Poznania (naturalnie odpłatnie), ponieważ do serwisu boje się oddać :)

(ostatnio w serwisie Sony naprawiano mi mantę dvd:)

pozdrawiam

mialem podobny klopot z tym wzmacniaczem - powodem byl tylko przelacznik source direct - co dziwne,nie ruszany trzeszczal sobie przez okolo 10 min po wlaczeniu,potem problem znikal,po rozgrzaniu gdy sie go uzywalo,od czasu do czasu cos tam " zaskrzeczal"........

elektrolity byly u mnie akurat O.K

a przy okazji kondensatorow i tego piecyka - w moim egzemplarzu jedyny jaki padl to filtrujacy napiecie przy silniku napedzajacym potencjometr - przy zglasnianiu bylo slychac przydzwiek - po wymianie wszystko ustapilo.

super wzmak za rozsadne pieniadze - polecam regulacje pradow spoczynkowych zgodnie z serwisowka i ewentualna wymiane kabelka prowadzacego sygnal z koncowek na zaciski glosnikowe (oryginalny to zart Sony)takie drobnostki wprowadzaja naprawde bardzo porzadane zmiany.

VISTO mam TA F 707 ES prawie to samo ujawnił sie podobny problem z włacznikiem Direct jak sobie poradziłeś czy trudny jest dostep do niego?u mnie po właczeniu Direct często przerywa lewy kanał trzeba utrafić połozenie żeby kontaktował i równo obydwa wtedy grają.

i problem nr 2:(być moze tez macie)

silnik krokowy ustawiający wejścia często kilka razy "chodzi w miejscu" zanim ustawi na następne połozenie.Typuje sniedź na jego drodze jak to udroznić

T-Bolt,

dostep do przelacznika jako takiego trudny bardzo nie jest,natomiast jego "rozlozenie na czynniki pierwsze" to juz inna sprawa - male "toto" i fabrycznie nie przeznaczone do "rozbiorki" tylko do wymiany - ale ostatecznie daje sie calosc wykonac - czyscilem specyfikiem do potencjometrow.

Zycze cierpliwosci - reszta pojdzie gladko.

nie mam zadnego doswiadczenia jesli chodzi o silnik krokowy - u mnie bylo wszystko O.K

Silnik krokowy udrożniłem ale przełącznik Diect In jest przylutowany do płytki na 8 lutów.Jest to biały podłużny przełącznik.Spryskałem go pod ciśnieniem od frontu i od góry kontaktem PR ale nie pomogło.Czy żeby go rozebrać to trzeba go koniecznie wylutować z płytki?

Szczerze mowiac,nie zastanawialem sie czy mozna go rozebrac bez wymontowania........"wyrwalem go" ze sprzetu i spedzilem sporo czasu zeby go rozebrac - trzeba uwazac bo latwo uszkodzic obudowe.

Tak naprawde lutowanie to "pikus" z zabawa jaka trzeba przejsc z "razbiorka"....a swoja droga nie pamietam juz czy bylo 8 lutow.....demontaz wspominam bezproblemowo....

Do czyszczenia przełączników tego typu polecam następujące czynności: Rozbieramy przełącznik, psikamy ścieżki przewodzące kontaktem 60, czyścikiem z włókna szklanego usuwamy syf, raz jeszcze kontakt dla wypłukania, wydmuchujemy kontakt, nakładamy preparat w tubce do zabezpieczania switch mode, składamy. Switch mode to taki przełącznik trybów pracy zazwyczaj stosowany w magnetowidach. Poprostu prosicie w sklepie preparat do zabezpieczania switch mode (nie czyszczenia) POZDRAWIAM:)

RAF, 10 Maj 2008, 16:34

>Do czyszczenia przełączników tego typu polecam następujące czynności: Rozbieramy przełącznik,

>psikamy ścieżki przewodzące kontaktem 60, czyścikiem z włókna szklanego usuwamy syf, raz jeszcze

>kontakt dla wypłukania, wydmuchujemy kontakt, odginamy lekko styki przylegające z góry i też czyścimy, styki powinny być równo odgięte, nakładamy preparat w tubce do zabezpieczania switch

>mode, składamy. Switch mode to taki przełącznik trybów pracy zazwyczaj stosowany w magnetowidach.

>Poprostu prosicie w sklepie preparat do zabezpieczania switch mode (nie czyszczenia) POZDRAWIAM:)

Drobna korekta:)

patrząc na ten przełącznik nie mam pojęcia jak go rozebrać,żadnych zatrzasków ani śrubek.Pozostaje chyba rozciąć skalpelem plastik a potem po czyszczeniu skleić w jedną całość.

A oto pozostałe możliwości usunięcia tego problemu:

1.Wyjąć taki sam przełącznik z niższego modelu Sony i przełożyć

2.Zamienić miejscami przełącznik muting -20dB z Direct/Source.Są identyczne,mute rzadko się używa a jest całkowicie sprawny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.