Skocz do zawartości
IGNORED

Nakierujcie - przedział 4000-5000zł

Apollo311

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem w domu Rotela 985 przez dwa tygodnie. Bardzo uczciwie i równo grający wzmacniacz, zgrywający się swobodnie z większością kolumn. Testowałem go zarówno na małych monitorkach, jak i sporych podłogówkach (Minasy) i zawsze było co najmniej przyzwoicie. Wymiękł dopiero jak mu "kazałem" ciągnąć ultraciężkie do napędzenia kolumny na polipropylenowych Peerlessach, kontrola basu uległa osłabieniu. No, ale tym Peerlessom nie dałby rady chyba żaden wzmacniacz z zakresu w który celujesz, więc i Rotelowi należy to puścić w niepamięć wobec innych rozlicznych zalet.

A poza tym...

ma pilota, a cedeki Rotela które gdzieś tam powyżej polecam będą z tym pilotem współpracować.

Sczególnie dobre wrażenie zrobiły na mnie modele oparte na przetwornikach PCM63.

Witam,

McGyver bardzo dobrze radzi w kwestii zakupu sprzetu uzywanego ale rada ta odnosi się do zakupu i sprzedaży na polskim rynku. Jesli rozejrzysz się trochę dalej to np. w normalnej sieci sklepów w UK możesz kupić nowe Acoustic Energy Aegis Neo 3 za 300 GPB. Całkowity koszt z transportem wyniesie ok. 1600 -1700 zł.W takim przedziale cenowym te kolumny grają naprawdę dobrze. Po jakimś czasie , jeśli Ci się nie będą podobały, możesz je spokojnie odsprzedać jako używane za 1900 - 2000 zł. Nasi rodzimi dystrybutorzy ustalili ich cenę sklepową na poziomie 2800 - 3000 zł ( to jest prawie 100 % marży ) i właściwie oni "pokryją" Ci (bo un ich nie dokonasz zakupu ) tę 25% stratę, którą ponosisz przy odsprzedazy używanego sprzętu. Wiem, że powinnismy popierać rozwój rodzimego rynku i taki zakup jest może mało patriotyczny ale niech nasi dystrybutorzy też wykarzą się większym patriotyzmem i przestaną zdzierać skórę z klientów z których przecież zyją. Konkretny link do tej sieci w UK.http://www.superfi.co.uk/index.cfm/page/moreinfo.cfm/Product_ID/3222

Przepraszam,że trochę odbiegłem od tematu tego wątku i zrobił się z tego wywód na temat chorych cen sprzetu w Polsce.

Masz ok. 5000zl, wiec podzielone przez 3, da to ok. 1500zl na kazdy element systemu. Wolalbys nowy sprzet, wiec kupowalbys w przedziale budzetowym. Czy moge zaproponowac troche inny wariant? Zostajesz na razie przy PC, ale zmieniasz do nich kolumny - na wysokiej klasy podlogowe w okolicach 5000 zl. Poprawa bedzie znaczna, a beda swietna podstawa do zmiany elektroniki w przyszlosci. IMHO nie warto kupowac taniego sprzetu - szybko przychodzi refleksja, ze to nie to, co chciales uzyskac. Wez yamahe do najblizszego salonu audio, popros o podlaczenie porzadnych kolumn (typu Dali Suite 2.8, Epos M22, Focal Chorus 726, Vienna Accoustics Bach Grand) i zobacz czy nie mam troche racji.

>sattik

niby masz rację, ale Yamaha nie pociągnie duzych kolumn, powiem więcej jeśli tylko wymiana kolumn to tylko na małe monitory bardzo dobrej jakości o dużej skuteczności. W przeciwnym razie wzmacniacz się udławi i może być gorzej niż jest.

samą wymianę kolumn przy słabym wzmacniaczu zdecydowanie odradzam

friday, 8 Maj 2008, 09:37

>Witam,

>McGyver bardzo dobrze radzi w kwestii zakupu sprzetu uzywanego ale rada ta odnosi się do zakupu i

>sprzedaży na polskim rynku. Jesli rozejrzysz się trochę dalej to np. w normalnej sieci sklepów w UK

>możesz kupić nowe Acoustic Energy Aegis Neo 3 za 300 GPB. Całkowity koszt z transportem wyniesie ok.

>1600 -1700 zł.W takim przedziale cenowym te kolumny grają naprawdę dobrze. Po jakimś czasie , jeśli

>Ci się nie będą podobały, możesz je spokojnie odsprzedać jako używane za 1900 - 2000 zł. Nasi

>rodzimi dystrybutorzy ustalili ich cenę sklepową na poziomie 2800 - 3000 zł ( to jest prawie 100 %

>marży ) i właściwie oni "pokryją" Ci (bo un ich nie dokonasz zakupu ) tę 25% stratę, którą ponosisz

>przy odsprzedazy używanego sprzętu. Wiem, że powinnismy popierać rozwój rodzimego rynku i taki zakup

>jest może mało patriotyczny ale niech nasi dystrybutorzy też wykarzą się większym patriotyzmem i

>przestaną zdzierać skórę z klientów z których przecież zyją. Konkretny link do tej sieci w

>UK.http://www.superfi.co.uk/index.cfm/page/moreinfo.cfm/Product_ID/3222

>Przepraszam,że trochę odbiegłem od tematu tego wątku i zrobił się z tego wywód na temat chorych cen

>sprzetu w Polsce.

A czy cło też będzie naliczane ?? Jeśli tak to cena już będzie troszkę większa.

Mam okazję kupić AA Hyperion III lux za 2500zł - WARTO ??

fxx, 8 Maj 2008, 10:21

>>sattik

>

>niby masz rację, ale Yamaha nie pociągnie duzych kolumn, powiem więcej jeśli tylko wymiana kolumn to

>tylko na małe monitory bardzo dobrej jakości o dużej skuteczności. W przeciwnym razie wzmacniacz się

>udławi i może być gorzej niż jest.

>

>samą wymianę kolumn przy słabym wzmacniaczu zdecydowanie odradzam

Zgadzam się i raczej będę zmieniał wszystko.

> Apollo311

Ma rację sattik (bo kolumny są najbardziej kłopotliwe do wymiany, wiadomo dlaczego, i dobrze od razu wziąć max najlepsze - dodałbym tylko aby były możliwie neutralne, wyrównane i... wyrafinowane:)), ma rację fxx (słaba elektronika nie napędzi to raz, dwa że nawet jak powiedzmy napędzi rasowe głośniki to i tak ich zalet nie dostrzeżesz (bo słaba elektronika), a trzy - dopiero szukasz swojego dźwięku więc prędzej czy później kolumny pewnie też wymienisz, stąd nie ma co kupować takich super-na "wieczność"), no i w tym kontekście chyba najsensowniej radzi McGyver, czyli zestaw bez ewidentnych wad (w tym te AE są bardzo bezpieczne i jest szansa że wymienisz je kiedyś na końcu. Ze swej strony poleciłbym jeszcze Eposy M12.2, które tak jak u mnie, mogą i u Ciebie przeżyć kilka kolejnych rewolucji sprzętowych. Co prawda z drugiej ręki niełatwo je dostać, ale nie jest to niemożliwe. Dodatkowo wkrótce wchodzi do sprzedaży nowa wersja serii M więc jest szansa że na starą ceny spadną) do odkrycia własnych preferencji dźwiękowych, bo NA PEWNO bedziesz wymieniał :).

>>apollo311

Hmm, wlasnie zobaczylem, ze wczesniej zalozyles watki: Piano Craft E810 i kolumny podłogowe??? Wybór podłogówek - PianoCraft 810. I zdaje sie, ze ograniczyles sie jedynie do zadawania pytan i zbierania opinii. Warto te opinie zweryfikowac empirycznie, do czego cie namawiam. Prosta sprawa - wez yamahe do salonu audio i podepnij pod nia uznane wsrod audiofilow kolumny podlogowe, a nastepnie popros o posluchanie zestawu budzetowego w okolicach 5000zl i sam sie przekonaj, co ci bardziej odpowiada. Moje rozwiazanie jest bardziej perspektywiczne i tak wlasnie bym postapil, pamietajac ile kasy utopilem w tani sprzet. Ale jedno jest pewne, nie ograniczaj sie do forum, zacznij dzialac (sluchac, testowac, porownywac).

sattik, 8 Maj 2008, 12:27

>>>apollo311

>

>Hmm, wlasnie zobaczylem, ze wczesniej zalozyles watki: Piano Craft E810 i kolumny podłogowe??? Wybór

>podłogówek - PianoCraft 810. I zdaje sie, ze ograniczyles sie jedynie do zadawania pytan i zbierania

>opinii. Warto te opinie zweryfikowac empirycznie, do czego cie namawiam. Prosta sprawa - wez yamahe

>do salonu audio i podepnij pod nia uznane wsrod audiofilow kolumny podlogowe, a nastepnie popros o

>posluchanie zestawu budzetowego w okolicach 5000zl i sam sie przekonaj, co ci bardziej odpowiada.

>Moje rozwiazanie jest bardziej perspektywiczne i tak wlasnie bym postapil, pamietajac ile kasy

>utopilem w tani sprzet. Ale jedno jest pewne, nie ograniczaj sie do forum, zacznij dzialac (sluchac,

>testowac, porownywac).

Będę załatwiał sobie odsłuch AA Hyperion III, więc wezmę PC i wtedy będę miał porównanie dwóch systemów, czyli sprzęt właściciela i mój PC. Jeśli chodzi o Acoustic Energy Aegis Neo 3 to muszę poszukać miejsca gdzie mógłbym je posłuchać. Jak na razie myślę o tych dwóch podłogówkach. Jeśli to nie wypali to będę szukał czegoś innego.

>sattik

nie zgadzam się znowu: uważam że bardzo dobre kolumny napędzane pianocraftem mogą zagrać GORZEJ od dedykowanych.

Po prostu jak wzmacniacz nie wyrabia to nawet kolumny za kilkadziesiąt kilo zł będą gubiły bas siały górą i w końcu zmęczą słuchacza.

lepiej zagrają małe kolumny z dużym dobrym wzmakiem niż odwrotnie. Dlatego albo oba na raz albo najpierw wzmacniacz.

zaczynanie od kolumn mimo że mają w końcu największy wpływ na dźwięk jest dużym błędem. Jest wiele drogich świetnych ale małoefektywnych kolumn które po prostu ze słabym wzmakiem nie zagrają lepiej niz dedykowane. Przykłąd skrajny to elektrostaty lub Thiele do których naprawdę trzeba mocy i to czystej. Inaczej zagrają gorzej od Altusów ;-)

fxx, 8 Maj 2008, 13:21

>>sattik

>

>nie zgadzam się znowu: uważam że bardzo dobre kolumny napędzane pianocraftem mogą zagrać GORZEJ od

>dedykowanych.

>Po prostu jak wzmacniacz nie wyrabia to nawet kolumny za kilkadziesiąt kilo zł będą gubiły bas siały

>górą i w końcu zmęczą słuchacza.

>

>lepiej zagrają małe kolumny z dużym dobrym wzmakiem niż odwrotnie. Dlatego albo oba na raz albo

>najpierw wzmacniacz.

>

>zaczynanie od kolumn mimo że mają w końcu największy wpływ na dźwięk jest dużym błędem. Jest wiele

>drogich świetnych ale małoefektywnych kolumn które po prostu ze słabym wzmakiem nie zagrają lepiej

>niz dedykowane. Przykłąd skrajny to elektrostaty lub Thiele do których naprawdę trzeba mocy i to

>czystej. Inaczej zagrają gorzej od Altusów ;-)

Wiesz ja najchętniej zmienił bym tylko wzmacniacz i kolumny. No ale co z dvd. Czy ten z PC mógłby być od biedy ??

cd ma wg mojej oceny najmniejszy wpływ na dźwięk i rzeczywiscie gdybym kupował to najpierw wzmak i kolumny a potem dopiero CD, zresztą znośne CD można dostać z używek za kilka stówek więc to nie wydatek.

Bardziej istotne jest sparowanie wzmacniacza i kolumn, posłuchanie jakiś miesiąc i stwierdzenie jaki charakter ma mieć CD..

jasny czy ciemny, miękki czy twardy.. itp...

Wtedy już można spokojnie szuać klocka za kilka stówek uzywki na allegro lub kupić jakiegoś chinczyka... ( a propos wzmacniaczy myślę że warto poszukać wśród chińskich nowych Dussun, Jungson, Yaqin to wzmaki ok 1500 zł i i nowe!)

> Apollo311

A ja bardzo polecam Ci kolumny Minas Anor Studio 16 Hz. Kiedys organizowalem u siebie odsluchy i byly miedzy innymi dwie pary tych kolumn - jedna na Vifie WH, a druga na Vifie XT. Minasy ciesza sie bardzo dobra opinia. U mnie na tych odsluchach napedzala je integra Rotela i cd-ik rowniez Rotela (o integrze ju Ci pisalem) i jakosc dzwieku w stosunku do wartosci takiego systemu byla naprawde dobra z tego polaczenia.

Moja rada - podobnie jak innych kolegow - nic nie kupuj pochopnie po jednym...,dwoch odsluchach.

Staraj sie posluchac jak najwiecej pozycji polecanych w tym watku. Zbytnie napalenie sie np. na pierwsze posluchane kolumny moze sie w konsekwencji zle skonczyc :-(

Lutek, a Ty już sprzedałeś swojego Rotela, czy jeszcze go masz? Z tego co pamiętam, to o sprzęt dbasz bardziej niż o cokolwiek innego, i był w stanie jak z fabryki

>Apollo311

Właśnie trzeba sobie dać czasu i słuchać, słuchać i jeszcze raz słuchać, a potem i tak zmieniać zdanie.Ja posiadam hyperiony III 8 omowe.Z początku to mnie przerażały,miałem avance omegi 509 i tak przyzwyczaiłem się do ich dźwięku, że byłem z nimi w samej Łodzi i graliśmy na zmianę raz avance raz hyperiony. W sumie je kupiłem, ale w domu porażka nic mi się nie podobało. Więc kolumny pod pachę i do salonów - trochę ważą więc poświecenie nie lada, ale sie opłaciło. Nie będę opisywał gdzie i z czy grały , ale osoby które były przypadkowymi słuchaczami miały podobne opinie. Najlepiej zagrały z Prima luną one i gdyby nie małe dzieci w domu i wszedzie wałęsajacy sie pies to bym kupił ten wzmacniacz i byłoby po kłopocie.Nie pamietam wszystkich konfiguracji i nazw kolumn zapamietałem tylko jedno hyperiony przez moment grały na zmiane z jakimiś usherami za 9000 zł podłączone do zestawu primare też za grube pieniądze i prosze mi wierzyć nie było wielkiej różnicy to nie tylko moje zdanie.Więc mój typ to hyperiony.Mam je pół roku i uważam, ze nie jest źle. Mozna wszystko słuchać na full i nic nie buczy nie świszczy, stereofonia super troche trzeba pokombinować z ustawieniem bo może scena gdzies znikać. Pewnie sa lepsze, ale na pewno jest dużo gorszych kolumn.Mam nada 372 i hyperiony i gra to bardzo dobrze.

Lutek, 8 Maj 2008, 14:57

>> Apollo311

>

>A ja bardzo polecam Ci kolumny Minas Anor Studio 16 Hz. Kiedys organizowalem u siebie odsluchy i

>byly miedzy innymi dwie pary tych kolumn - jedna na Vifie WH, a druga na Vifie XT. Minasy ciesza sie

>bardzo dobra opinia. U mnie na tych odsluchach napedzala je integra Rotela i cd-ik rowniez Rotela (o

>integrze ju Ci pisalem) i jakosc dzwieku w stosunku do wartosci takiego systemu byla naprawde dobra

>z tego polaczenia.

>Moja rada - podobnie jak innych kolegow - nic nie kupuj pochopnie po jednym...,dwoch odsluchach.

>Staraj sie posluchac jak najwiecej pozycji polecanych w tym watku. Zbytnie napalenie sie np. na

>pierwsze posluchane kolumny moze sie w konsekwencji zle skonczyc :-(

hmm, nie wiem czemu nie do końca zwróciłem uwagę na te kolumny ale jak sobie zacząłem o nich czytać to rzeczywiście muszę się nimi zainteresować.

Może uda się załatwić bliżej odsłuch tych kolumn. Zaczynam szukać.

Teraz jest też na etapie załatwiania sobie odsłuchu kolumn AE Evo III zobaczymy co z tego wyjdzie.

>>fxx

Uwazasz, czy wiesz? To tylko twoja teoria, czy wiedza empiryczna? Nie twierdze, ze nie bedzie tak jak mowisz, ja tylko proponuje Apollo113, zeby zrobil eksperyment, bo czasem stereotypowe myslenie zawodzi. Chyba nie ma w tym nic zlego? A gdyby jeszcze potem zechcial sie podzielic wynikami tego eksperymentu... Pozdr.

> McGyver

Tak, mam i nadal jest w stanie sklepowym, bo od czsu jak zamienilem kolumny dwudrozne na 3drozne

Credo, to stoi sobie jako ozdoba :-), bo jak wiesz Credo od poczatku napedzam lampa. Przymierzalem sie kilka razy do wystawienia ogloszenia, ale jak mam juz to zrobic, to mnie w gardle scisaka i sie wycofuje :-) No ale trzeba sie zdecedowac.

A do Apollo311 rowniez pisalem, zachecalem, aby posluchal troche klockow i skrzynek i dopiero cos wybral, co mu najbardziej bedzie odpowiadac. Zaprosilem go rowniez na odsluch do mnie, jesli ma ochote sie zorientowac co do charakteru dzwieku Rotela, cd-ika Rotela, lampy Cayina i kolumn Credo -zawsze o jedno doswiadczenie wiecej.

> Lutek, 8 Maj 2008, 15:40

Łatwiej mi by było do Ciebie przyjechać jak już miałbym kolumny. Z tego co widzę to będę musiał sobie trochę pojeździć aby posłuchać to co chcę (a takie wędrówki trochę kosztują).

> Apollo311

" Z tego co widzę to będę musiał

>sobie trochę pojeździć aby posłuchać to co chcę (a takie wędrówki trochę kosztują). "

Niestety inaczej sie nie da. Ja jak kiedys szukalem, to rowniez musialem po Polsce popjezdzic :-(

sattik, 8 Maj 2008, 15:29

>>>fxx

>

>Uwazasz, czy wiesz? To tylko twoja teoria, czy wiedza empiryczna? Nie twierdze, ze nie bedzie tak

>jak mowisz, ja tylko proponuje Apollo113, zeby zrobil eksperyment, bo czasem stereotypowe myslenie

>zawodzi. Chyba nie ma w tym nic zlego? A gdyby jeszcze potem zechcial sie podzielic wynikami tego

>eksperymentu... Pozdr.

sattik, WIEM empirycznie i słyszałem takie próby bez sensu i składu... Szkoda czasu na takie experymenty. Dobry wzmak napędzi słabe kolumny nigdy odwrotnie. Chociaż jak podkreślam końcowa jakosć dźwięku zależy w głównej mierze od jakości kolumn. Do słabego wzmaka można podłączyć dobre drogie kolumny tylko jeżeli:

- mają wysoką efektywność (pow. 88db) i

- są to podstawkowce.

Z kolumn podłogowych baaaardzo trudno wybrać coś co nie rozleje i nie zamuli basem przy słabiutkim wzmaku.

Mam jeszcze takie pytanie. W jakiej kolejności kupić sprzęt:

1. Kolumny, wzmacniacz i potem CD,

2. Wzmacniacz, kolumny i CD,

czy jeszcze inaczej ??

Pytam ponieważ raczej nie będę miał możliwości kupić z tego samego źródła kolumn i wzmacniacza, więc pewnie przyjdzie mi kupić je osobno. Tylko w jakiej kolejności ?? (chyba, że macie inne rozwiązanie)

mjuzik, 9 Maj 2008, 21:17

>Chyba lepiej dobierać wzmacniacz do kolumn niż odwrotnie, więc rozwiązanie nr.1 :)

Czyli odsłuchać różne kolumny ale nie z tymi samymi wzmakami (raczej inaczej nie da rady) i zobaczyć które lepiej (dla mnie) brzmią. Zakupić je i wtedy latać z kolumnami i szukać wzmaka ??

Kiedy sam szukałem sprzętu, to Koledzy tu na AS radzili najpierw zaopatrzyć się w kolumny, bo potem łatwiej dobierać charakter wzmaka do znanego już charakteru kolumn (które potrafią wydobyć z siebie taki dźwięk jaki chcemy), niż kupować konkretny wzmacniacz, nie wiedząc jeszcze z czym będzie zestawiony.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.