Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki do subwoofera 20 cm- szybki

marcinw899

Rekomendowane odpowiedzi

Tak się zastanawiam czy nei zmienić mojego stxa 22/120/8/ss na coś innego. (10 calówki nie wchodzą w gre)

napęd 60w/8r na parce toshib.

warunek- w miarę szybki, dość wysoka skuteczność- powiedzmy powyżej 87dB i zejście bez dużego spadku do 35-40Hz

znalazłem takie:

- tonsil 20/80/2 (bardzo chwalony, ale chyba nisko nie zejdzie?)

- tonsil 20/80/3/EX (ten fajny ale ktoś z tego forum mi kiedyś obliczył że ma tylko 3mm wychyłu membrany, a moj stx potrafi chyba działać z amplituda ponad 1cm.)

- LANZAR MAX 8 USA (dośc drogi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

- PYLE PLG 8_4 MID BASS (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

- stx 22/140/8/scx

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie słuchałem żadnego z nich i kompletnie nie wiem jakie jest ich brzmienie.

co Wy o tym myślicie ? może są jeszcze inne 8' w miarę tanie (koło 100zł- wiec SLS-8 odpada kompletnie)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Warunek dużej efektywności jest nie do pogodzenia z niskim zejściem.

Ponieważ jest to sub aktywny więc efektywność ma trzeciorzędne znaczenie - głośnik zasilany jest bezpośrednio, nie ma cewki kompensującej baffle step więc nie ma stratefektywności. Moc można mu dostarczyć dowolną i to kompensuje efektywność. Powinien mieć więc tylko możliwe niskie fs. Poza tym ten Lanzar jest 4ohm i chyba za bardzo nie pasuje? Nie wiadomo czy efektywność jest z 1W czy napięciowa. i Fs też ma dość wysokie (43Hz), a tak naprawdę może mieć wyższe, chyba że to ma być w b-r. Ten midbas wygląda dość tandetnie.

to jest podane przy 1khz sprawdz jak to wyglada dla niskich czestotliwosci inaczej nie ma sensu tego porownywac w takiej aplikacji. Pozatym zastanos sie czy warto pakowac pieniadze w taki 'skok' ja bym sie zastanowil nad np TIW visatona czy czyms innym wprawdzie drozszym ale moze obedzie sie bez rozczarowan. Z przedstawionych glosnikow slyszalem tylko 20/80/2 i tez moge sie o nim pozytywnie wypowiedziec, ale warunkiem jest porzadny naped tego glosnika hmm nic dziwnego i odkrywczego ale warto pamietac.

tiw odpada bo kosztuje 300 zł :/

a ten MDS08 240 zł :/ (150 zł na audiocomponents- ale przesyłki cło itp itd wiec cena ostatecnza pewnie koło 200 zł)

za drogie oba :/

WIesz co po namysle sadze ze zamiast inwestowac w inny glosnik te 100zl zainwestuj w lepszy naped wiele sie nie zrobi za to ale nie widze sensu kupowania nawet tonsila gdy to ma grac z 60W. Zeby ten glosnik odzyl potrzeba ze 120W

napęd mam taki- (nie dawno kupiłem)

Ukryta Zawartość

60w/8r i 90w/4r. (moc zmierzona na jakimś niemieckim forum)

pokój to ok 8 m2 wiec te 60 watów przy tym stxie (85dB) to aż nadto, więc myślę że napęd dobry ;)

faktycznie ten MDS08 wychodzi ok 140 zł

czyli albo MDS08 albo 20/80/2

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

>czyli albo MDS08 albo 20/80/2

tutaj wybór jest prosty... tonsil to technologia z przed 20 lat... brzmienie tez;) (co prawda nie jest źle)

MDS naprawdę super głośnik...

ten wzmacniacz... no bez rewelacji bez rewelacji... a STX to tak ze 100W minimum żeby go ruszyć. raz ze niska efektywność to mul i trzeba trzymać go w ryzach DOBRYM i wydajnym wzmacniaczem.

wiem ze za te 200 zł to miałbym wzm. na mosfetach (np taki z kitu AVT o mocy ok 100w/8r) ale kupiłem gotowca z braku czasu :/

dlatego musi te 60w wystarczyć (a ten MDS08 jest 4r więc dostałby 90w)

ps- czy z Audio Stereo ktoś prowadzi zamowienia z audiocomponents ??

Pozdr

tera dopiero mam dylemat- suba przestawiłem gdzie indziej i teraz w sumie mógłbym zrobić nową obudowę (bo teraz jest miejsce) i dać 10 calówke (25 cm)

Więc teraz nowe pytanie :D

Jaka jest dobra 10' taka do 150 zł ?

Niestety ja znalazłem tylko stxy, tonsile (słabe zejście- przynajmniej wg bassbox), alpierdy, boshmany itp)

dobra i do 150zł? napewno nie 10"

nie chcę Cię urazić ale z g..bata nie ukręcisz.słuchałem wielu dziesiątek poniżej 500zł - szału ni ma

Nie jest to próba zduszenia poszukiwań ale może warto nieco dołożyć albo myśleć jednak nad 8"

• 3 miesiące później...

głośnik testuję już kilka dni (przesyłka szła ok miesiąca + czas czekania na zamówienie z AC) i nie dziwię się teraz czemu jest on tak chwalony.

na początku było źle, bas miękki i buczący (myślałem, że jest to brak wygrzania głośnika), ale dziś skrzynkę 22 litry netto przerobiłem jak należy, czyli ok 19 l netto (40Hz) i SZOK, bas bez oznak dudnienia, bardzo twardy i potężny (aż dziw bierze, że 3 litry robią taka wielką różnice) -->jego "walnięcie" przy kawałku Timbaland- The way i are (techno/pop/rap sam nie wiem) pozostanie w mojej pamięci chyba na zawsze :)

naprawdę świetny głośnik :)

• 4 miesiące później...

Witam!

Jeśli sub już powstał to fajnie by było przeczytać na co zdecydował się autor, jeśli jeszcze nie, to mam propozycję. Kilka lat temu kupiłem 2 szt. GDN 20/60/3 4 ohm. Miało to grać w 90L budzie B-R, strojonej na 28Hz. Miało to i grało, niestety było zbyt głośno, za wysoko i za głośno. Powstała więc kolejna wersja suba, tym razem 35L tandem B-R strojony na 30Hz (tunel 10 cm ledwie udało się zmieścić). Grało to piekielnie nisko, niestety impuls był zabójczy. Chciałem sprzedać te głośniki, lecz wpadłem na pomysł obudowy band - pass 4. rzędu. Komora zamknięta ~20L, otwarta~14, strojona na ~65Hz, tunel 10,5 (rura PCV). Gra to już u mnie 4 lata i spisuje się świetnie. Zejście jest naprawdę niezłe jak na taką konstrukcję. Gra naprawdę szybko - czuć uderzenie stopy. Najlepiej jednak wychodzi mu "pomrukiwanie", jest w tym świetny. w filmach daje niezłego czadu - nisko i szybko.

Koszty śmieszne - 70zł głośnik, i 30 obudowa. Wzmacniacz to stara unitra WS442 stuningowana, żeby "uradzić" 4 omowe obciążenie.

Polecam jako budżetową konstrukcję i w zasadzie jedyną rozsądną aplikację tychże głośników.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.