Skocz do zawartości
IGNORED

temperatura amplitunera Denon

szelodh

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

małe pytanko - mój Denon AVR-3806 strasznie się grzeje (bardziej od poprzednika 1907) i zastanawiam się czy stojący na nim DVD (DVD-1930)nie "spłonie" - Czy może mieć to wpływ na stan techniczny obu klocków?

https://www.audiostereo.pl/topic/42365-temperatura-amplitunera-denon/

Miałem ten sam problem i rozwiązałem go następująco: kupiłem wysokie kolce kolumnowe (a właściwie to juz były stożki) i podkleiłem pod nóżki odtwarzacza. Teraz mam ok. 7 cm przestrzeni między klockami na wentylację.

ja załatwiłem sprawę inaczej, mianowicie kupiłem w sklepie komputerowym wentylator ArcticCooling 12cm silent i podpiąłem do zasilacza 12V. Ustawiłem go na krawędzi denona a górę wiatraka oparłem o stojący na denonie dvd sony. Denon jest zimny i mogę śmiało słuchać i oglądać dvd ile chce bez najmniejszej obawy o temperaturę. Wenylator jest bardzo cichy a jak ktoś chce to można kupić takie regulator napięciowy Pentagram Fan Speed Controler

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Koszt chłodzenia:

1. wiatrak 25zł.

2. zasilacz 20zł.

Opcjonalnie regulator obrotów 12zł.

Pozdrawiam posiadaczy Denona 3806

Ukryta Zawartość

witaj,

przeglądałem chyba kiedyś jakiś temat na forum i jak dobrze pamiętam twóje rozwiązanie było na fotce zobrazowane - czy dysponujesz może takowym zdjęciem abym mógł zobaczyć dokładnie jak to wygląda?

oprócz rozwiązania przyjdzie ci oglądnąć kurz z przed przeprowadzki.

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

spoko na kurz akuat uwagi nie zwracam! A czy wiatrak jest jakoś sprzęgnięty z amp? Chodzi o to czy włączasz go wkładajac zasilacz do gniazda czy automatycznie po włączeniu amp włącza się wentylator - jeśli tak jaki sposób to rozwiązałeś?

Artur

zrobiłem to tak. obecnie mam zasilacz komputerowy, wymontowałem z niego wentylator, jest bezgłośny, ma zwarte dwa piny dzięki czemu startuje od razu jak załącza się listwę do systemu audio. Jak się włącza zasilacz to od razu startuje wentylator. Jest to dobry, prosty, bezawaryjny, tani i skuteczny sposób startu chłodzenia.

Radek.

A czy zasilacz, nawet nieobciążony, bez wentylatora, to nie jest niebezpieczny pomysł?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.