Skocz do zawartości
IGNORED

B&W Dm 603 s3 vs. 604 s3

Gość Krzychl

Rekomendowane odpowiedzi

Przykro mi, że pytanie jest mało interesujące, sama kwestia jest jednak dla mnie istotna. 604 są konstrukcją 3 dtrożną w przeciwieństwie do 2,5 drożnej 603, są także o 10 kg cięższe. Różnica dźwięku może więc nie sprowadzać się tylko do basu. Czy mógłby mi ktoś udzielić bardziej wyczerpującej odpowiedzi.

KL

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

Warto !!

Sam chcę to kiedyś zrobić. Generalnie 604 podczas testów w moim pokoju ( ok 30 m2)grały zdecydowanie lepiej lepszy poziom i kontrola basów , które schodziły z większa swoboda niżej niż 603. Niestety były droższe i nie kupiłem.

-> fadeover,

Dziękuję za odpowiedź, właśnie (pół godziny temu) sprzedałem swoje kolumny B&W DM 603 s3, a 604 są w drodze do mnie (będą w sobotę). Czy w chwili wolnej mógłbyś mi jeszcze coś napisać na temat porównania 603 z 604?

Pozdrawiam

KL

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

Jeszcze dodatkowe pytanie - czy waszym zdaniem yamaha rx-v640 pociągnie 604, czy będę musiał dokupywać jeszcze dodatkowo wzmacniacz do podłączenia do pre-outs amplitunera? Yamaha ma moc mierzoną 50 watt na kanał przy obciążeniu 4 kanałów (tj. tylu ile mam łącznie głośników łącznie z 602 na surrundach).

Mój znajomy ma Yamahę RXV 800.

Miał 601 S3 i wyrabiało bardzo fajnie.

Jak sobie kupił CDM 7NT to trochę wzmacniacz przysiadł.

Nadal jest dobrze bo dobre kolumny ale za każdym razem czuć, że brakuje prądu. Zwłaszcza objawia się to w basie i w ogólnej swobodzie grania.

Podłączaliśmy mojego Tagmclarena 60irv jako końcówkę do tegoż amplitunera i wtedy wszystko zaczynało grać normalnie.

Pozdrowienia

-> fadeover

Dziękuję za cierpliwość.

Pytanie mam takie:

1) czy 50 watt na kanał yamahy rx-v 640 (wartość mierzona, a nie podawana przez producenta) wystarczy, aby napędzić te kolumny,

2) czy zmiana konstrucji zwrotnic (w porównaniu z 603, które są 2,5 drożne) skutkuje lepszą prezentacją basu lub/i średnich tonów (piszesz, że bas jest lepiej kontrolowany, rozumiem że wynika to przede wszystkim z cięższej konstrukcji skrzyń),

3) czy zwiększenie ilości i wielkości głośników basowych skutkuje osłabieniem dynamiki kolumn (szybkości basu).

Dziękuję (z góry), i pozdrawiam

KL

Krzych L

ad1. Nie powiem Tobie dokładnie, ponieważ nie podłączałem kolumn do tej Yamahy, ale z doświadczenia wiem ,że 50 W RMS powinno wystarczajaco wysterować te kolumny.

Ad 2 . W 604 mamy lepsze basy oraz - moim zdaniem nieco lepsza średnicę, wynika to pewnie z faktu, że głośniki w 604 mają zupełnie inna zwrotnicę - dużo lepiej zestrojoną - nie zaglądałem do środka , ale po brzmieniu - sądzę, że zwrotnica ma elementy lepszej klasy. No i oczywiście - powierzchni basowej jest więcej, ale to widac gołym okiem :-)

ad3 . Nie zauważyłem aby szybkość basu zmalała w 604.

-> fadeover

Dziękuję za wyrozumiałe potraktowanie neofity audifilizmu.

Pozdrawiam

KL

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.