Skocz do zawartości
IGNORED

Narszszcie sa Nareszcie są - OBUDOWY na

miqolaj87

Rekomendowane odpowiedzi

sorry za moja nieobecnosc - jestem poza domem (przykre sprawy rodzinne;( )

zoltar - napisz jaka masz szerokosc scianki bocznej - moze nichcacy pomylilem sie i wyslelem nie te co trzeba;/

PS. wszystkie 4 slupki sa takie same.

ps2. z tego co pamietam masz wyokosc obudowy 100mm (wewnatrz) taki tez powinien byc wymiar slupka.

jesli ten wymiar jest poprawny to nie wiem jakim cudem nie zgadzaja sie otwory...

jak tylko bede w domu sprawdze projekt.

na szybko podpowiem ze mozesz sam nawiercic odpowiedni otwor w slupku pasujacy do frontu, (jesli faktycznie cos jest zrypane;/ ) bo jak rozumiem boczki i tyl pasuje?

Wymiar słupka jest dobry, tylko, że we froncie odstęp między otworami (licząc od środka otworu !) jest 60mm a w słupku jest ok. 66,5-67 mm. Nie da się wywiercić nowych otworów w odległości 60mm jeśli są już wywiercone otwory w odległości 66,5-67 mm. Sam rozumiesz otwór trafi w już istniejący otwór :(

ps. jeśli dobrze widzę na zdjęciach, to wszystkie fronty mają taki roztaw jak mój, bo ja nie projektowałem odległości otworów pod śróby we froncie, to już miqolaj pozostawiłem wam.

ajajajajaja jaj...

chyba wiem juz w czym problem, nie ja zamjowalem sie rysowaniem.

sytuacje byla napstepujaca: w pierwszej serii wysokosc slupka byla 96mm. za drugim razem czesc slupkow (ktos sie pomylil) zrobiono na 100mm, a my przeprojektowalismy i zrobilismy o 6mm wyzsze skrzynki.

jak sie domyslam otwory we front panelu zostaly na starym miejscu...

napisz mi tylko czy pozostale scianki pasuja na swoje miejsca?

oczywiscie wszystkim sie zajmiemy i bedzie tak jak nalezy.

ehhh...

i jeszcze taka uwaga na przyszłość, blachy przed lakierowaniem powinny być na bokach ogradowane - to ważne, bo jak się to zrobi teraz na widocznych rantach... to się zetrze lakier :(

zoltar - mam ped drive'a wg projektow z tego co widze na szybko chyba tylko u Ciebie jest pomylka - postaram sie jak najsybciej doslac odpowiednie slupki.

stmaniac - nie uwierze ci ze sa szczeliny 2mm, nie uwierze i tyle - pokaz zdjecie.

moze zle skladasz? napisac instrukcje...? zlozylem juz kilka tych skrzynek i w zadnej nie bylo mowy o jakiej kolwiek szczelinie.

co do krawedzi - wszystkie plyty byly szlifowane przed malowaniem;| przyzna sie ze kazdej nie ogladalem ale kurczaki z tego co widzialm i skladalem bylo ok.

co do tych szczelin - sprawdz jeszcze raz bo na 100% musi byc dobrze wyciete!

zwroc uwage ze odeglosci dziur od krawedzi sa rozne - co za tym idzie musisz zlozyc tak aby wszystkie plyty z przodu byly rowno se slupkiem, a z tylu slupek jest o 3mm w glab obudwy (wzgledem ogory, dolu i bokow) robiac miejsce na tylny panel.

proponuje zaczac skladanie od przykrecenia slupkow do dolnej blachy, nie dociskac za mocno tak aby byl luz.

nastepnie mozemy polapac boczki - rowneiez bez mocnego dokrecania - czasem trzeba kilka razy dociagac i popuszczac aby wszystko ladnie sie zeszlo.

nalezy zwrocic baczna uwage na odleglosci otworow od krawedzi plyty. mianowicie:

-7mm od krawedzi to strona do ktorej dochodzi panel. wszystkie scianki musza tutaj byc w jednej plaszczyznie ze slupkiem - a otwory w tych scianach powinny byc 7mm od brzegu. (gorna. dolna oraz boczne!!)

Inna sytuacja ma miejscie w tylu - tutaj wszystkie otwory powinny byc w odleglosci 10mm od krawedzi, slupek natomiast oddalony o 3mm od krawedzi. W to miejsce dochodzi tylny panel. i wszystki scianki powinny sie zejsc idealnie.

teraz warto przykrecic front-panel - z tej strony gdzie slupek licuje ze sciankami, gora i dolem.

gdy mamy wszystko polapane, ale luzne - przykrecamy gore - to najtrudnijesze - rzeba uwazac i pokombinowac aby wszystko sie zeszlo- gdy mamy, stopniowo dociagamy dolna plyte na zmiane z gorna. (uwaga nie pozrywajcie gwintow - to jest aluminium, wiec z czuciem)

teraz mozna odkrecic np gore i stopniowo, najlepiej po przekatnej dociagac wszystkie scianki.

gotowe.

mysle ze jednak kazdy poradzi sobie z czyms takim;)

Generalnie rekapitulując to co powiedziano wyżej, obudowa ma pewne drobne niedociągnięcia... ale z odległości 30 cm już ich nie widać, a lakier wygląda zaprawdę bosko :-)

Tylko te moje pechowe słupki... :(

Obudowa dotarla . Rewelacja .

Jest taka o jakiej myslalem lub nawet lepsza . .... poza jednym slupkiem ktory nie ma jednego otworu pod gorna lub dolna blache . Ale sobie nawierce wiec luzik . Mikolaj , wielkie DZIEKUJE .

za 10 chinchy i 2 przelaczniki musze doplacic 64pln co zrobie na przelomie 08/09.2008 .

A na przyszlosc , czy we front panelu mozna nie robic otworow mocujacych na wylot ? Wiesz , tylko nawiercone na glebokosc powiedzmy 5mm od strony wnetrza obudowy by sruby nie byly widoczne z przodu ?

No i fajnie ze pomyslales o nozkach , kompletnie o tym zapomnialem a otworki sie przydaja , oj przydaja .

Stelmaniak , szczeliny to kwestia bocznych scianek , nie mozna ich skrecic ot tak sobie ( tez za pierwszym razem zle zlozylem ) , otworki w sciankach bocznych sa po obu stronach w roznych odleglosciach od krawedzi . Przeloz odpowiednio . Panel tylny ma byc obejmowany przez panele boczne zas przedni panel ma je zaslaniac . Po prawidlowym zlozeniu moja obudowa jest IDEALNA .

Obudowa prawie złożona. Oczywiście front nie może być przykręcony oczym była mowa wyżej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15604-100008015 1218797466_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Obudowa prezentuje się zacnie, szkoda że krawędzie anodowanych elementów niebyly przeszlifowane. Z odległości 30cm niewidać już nierówności.

Mikolaj87 dziękuję za obudowe do Shigaclona. Domowym przemysłem niejestem w stanie takiej skrzynki wykonać samemu, ale jest problem... w przesyłce niebyło bocznych ścianek :/

Foto z komórki.

Ukryta Zawartość

post-8305-100008005 1218812041_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość jt211

(Konto usunięte)

Mikołaj,

Skreciłem obudowy i mam trzy problemy :

1, brakuje 8 nakretek mam nadzieje że w moim Big City jutro znajde chociaż nie jest to takie pewne

2, otwór na radiator jest bliżej frontu a miał byc bliżej tyłu a otwór na panel zasilacza odwrotnie nie da się tego przestawić bo front jest zewnętrzny a tył wewnętrzny chodzi o otwory w s lupkach ale jakoś to rozwiązałem przestawiając graty w środku

3, teraz najgorsze otwór pod panel zasilający ma długość 56mm a panel ma długość 70mm wiec w żaden sposób nie wejdzie i nie bardzo mam czym ten otwór powiększyć

Teraz mam pytanie co robić ?

Czy szukac panelu tej samej szerości o dlugości 56mm jeżeli tak to gdzie ?

Czy czekać na nastepną produkcję czyli nowy bok ? albo oba ?

Napisz co proponujesz.

Aha i u mnie raczej nie widac 3mm niedokładności wszystko jest OK :>)

Pozdrawiam

hej, nie ma mnie teraz w domu (musialem wycjecac do lomzy - babcia w szpitalu) i mam ograniczony dostep do internetu.

Wszystkie elementy konsultowalem z Toba osobiscie. Wszystko zostalo zrobione wg Twoich rysunkow.

jedynie co do scianek - nie sprecyzowalismy ktora ma byc lewa a ktora prawa.

jesli chcesz moge dociac Ci nowe boczki.

co do nakretek - dosle.

MarcinUC - kurde, przepraszam jak tylko bede w domu (a mam nadzieje ze juz jutro) wysle brakujace boczki.

to samo tyczy sie zoltara7. - slupki.

Pitt oraz venom01 z tego co kojarze wszystkie obudowy 430mm wyslalem, jednak na 100% potwierdze to jutro.

nad_z, j4r3k, kurt - wasze elementy zostaly do poprawki malowania na czarno - pewnie juz sa.

oooo i tutaj chyba pitt'a tylny panel tez jest w poprawce - ale nie jestem pewien.

STMANIAK - i jak? zlozyles? kurde szkoda ze zanim osobiscie nie widziales obudowy wyrazasz opinie - tak sie nie robi..

jesli cos pominalem przepraszam.

widziałem ja wczoraj u kolegi w domu.

dzisiaj przekładałem do niej wzmak i nie obeszło sie bez wiercenia.

w dolnej blasze otwory były przesuniete o srednice otworu.

panel frontowy był myty nawet cifem i nic nie pomogło.

dajemy go do malowania proszkowego u siebie.

Tez sie pochwale ;-) Niestety nie mam jeszcze koncepcji jak dokladnie rozlokowac wszystko w srodku ...

Ukryta Zawartość

post-12478-100007959 1218885303_thumb.jpg

post-12478-100007960 1218885303_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I dalej ...

Ukryta Zawartość

post-12478-100007956 1218885448_thumb.jpg

post-12478-100007957 1218885448_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I nozki ....

A galki beda wieksze , te sa jedynie na teraz ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.