Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (Pro)Tonsil nie ma konkurencji?

naprawiak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Temat o upadku Tonsila w nazwie jest już obraźliwy moim zdaniem (i chyba nie tylko moim), więc zakładam ten nowy jako

riposta do ataku na Tego producenta.

> Więc dlaczego Tonsil jest w stanie produkować taniej kolumny o lepszej jakości, niż firmy które umieściły swoje fabryki w Chinach?

> Dlaczego Tonsil potrafi podawać prawdziwe parametry swoich wyrobów, a 85% firm nie, i ma je wyssane niewiadomo skąd?

> Czy dzieci komunizmu to osoby które boją się np. Polskich wyrobów? Dzieci Pewexu?

https://www.audiostereo.pl/topic/43135-dlaczego-protonsil-nie-ma-konkurencji/

Większość szarych konsumentów kocha badziewie.Nie wiedzą co jest dobre i kupią najgorszy złom byle tanio a jak się zepsuje to pobiegną po nowy.Dużo firm w pogoni za kasą zaczęło produkować w Chinach co odbiło się na jakości, ale przecież pieniądz jest najważniejszy!Obecnie dużo polskich wyrobów bije na łeb "zachodnią" produkcję.Trzeba zmienić mentalność ludzi a to może potrwać...

Produkty Tonsila mają rewelacyjne ceny detaliczne, szczególnie biorąc pod uwagę niewielką marżę, zastosowane materiały i wykonanie.

Na finalną cenę produktów zagranicznej konkurencji ma wpływ wiele czynników i "cwaniactwo" zarabiających "po drodze" do konsumenta.

Musi zarobić sam producent,

transport i cło też kosztuje,

dystrybutorowi spora "działka" przecież się należy,

spece od marketingu są raczej dobrze opłacani,

branżowe media i "recenzenci" muszą też coś skubnąć,

sklepikarze charytatywnie nie działają często wciskając klientowi przereklamowane, markowe, zagraniczne gówno.

Dlatego tonsilowskie produkty w swoich kategoriach wykaszają zagraniczne badziewie.

To nie do końca tak, że Tonsil nie ma konkurencji. Jest przecież w Polsce też STX, który zaczął od produkcji dosyć słabowitych głośników, ale z czasem zaczyna mieć coraz ciekawszą ofertę i głośniki godne uwagi, no i marka Nexton która chyba z założenia ma być znakiem dla bardziej wymagających odbiorców. Kolumny Nexton M 100 pojawiły się na Audio Show i nie przyniosły wstydu. Samo ich wykonanie jest bardzo staranne - chyba w tej cenie nie spotkałem się z lepiej wykonanymi monitorami. Obudowa jednej kolumny waży chyba około 15kg, no i do tego świetny wygląd zewnętrzny - naturalny fornir w półmatowym lakierze.

Iceman, 18 Maj 2008, 11:33

STX jest wirtualnym producentem. Jedyne co dobrego posiada to coraz ładniejsze rysunki na stronie internetowej. Dostępność ich dzieł jest znacznie gorsza niż TONSILu.

Kiedy czytam posty na temat prognozowanych upadłości to przypuszczam jedynie, że ktoś ma zamiar przejąć za grosze majątek firmy i w tym celu robi czarny PR.

TONSIL wcale nie musi produkować najtańszych zestawów głośnikowych. Owszem, Chińczycy zrobią to taniej, dzięki czemu jakiś cwaniaczek z zachodu na tym zarobi a Polacy dostaną w dupę jak zawsze. Polski konsument dostanie gówno owinięte w papierek plącąc za nie jak za zboże. A wartościowy produkt Polskiego producenta nie zostanie przyjęty do sklepów, bo nie daje hurtownikom i sprzedawcom 90% marży.

TONSIL na prawdę nie ma konkurencji. Tylko jej namiastkę w postaci podobnych produktów z ChRL o znacznie zawyżonej cenie.

w poznaniu jest salon tonsila od wielu wielu lat pamietajcy jeszcze komune pamietam jak za dzieciaka z ojcem tam jezdzilem ! na odsluchy

do dzis ten sklep przetrwal tylko nazwa sie zmienila

ostatio tam zawitalem aby przesluchac chwalone siesty ! i juz wiem ze zakupie te kolumny w najblizszym czasie odkladam fundusze bo kupie monitory i podlogowce !

porownywalem je rowniez z firma paradigm ktorymi recenzjami bylem zachwycony do czasu pierwszego klikniecia on na na elektronice yamaha 797

poprostu dzwiek tych paradigm jest rodem z chin z nalepka made in canada powinno byc to zabronione PARADIGM 9V5 tandetny wynalazek ! nie kazalem wlaczac juz 11v5 czy 7v5 bo moze byc juz tylko gorzej

dzwiek suchy dudniący brak przestrzeni ten dzwiek nei chce sie odkleic od tych kolumn !! naprawde porażka

w ten sam dzien pojechalem do tonsila na 28 czerwca w poznaniu jak wiadomo salon maja wielki i te siesty nawet monitory graly zadowalajaco ten dzwiek poprostu sie odrywal od przetworników

sadze ze aby taki paradigm zagral tak dostojnie jak te polskie kolumny to musial by taki monitor kosztowac z 5 tysiecy zlotych

Wyroby Tonsilu były i są takie sobie. Można je kupować, ale przymusu nie ma. Podobnie z chińskimi - jak kto lubi to kupi, a jak nie lubi, to nie kupi.

Czy jest właściwie o co kruszyć kopie?

paul_67, 18 Maj 2008, 11:44

>W porównywalnej cenie oczywiście!<

No przecierz! Na czym wg Ciebie polega konkurencyjność???

Oczywiście, że w porównywalnej cenie (zresztą każdą ceną można z inną ceną porównać - chodzi o zblizona cenę zapewne), otrzymujesz towar zrobiny za miskę ryżu wart najwyżej 1/4 ceny podobnego produktu TONSILu... W cuda chyba nie wierzysz, by sądzić że za to masz tę samą jakość i równie dobre brzmienie.

A więc TONSIL nie ma konkurencji.

Yul, 18 Maj 2008, 11:55

Wyroby ProAC były i są takie sobie. Można je kupować, ale przymusu nie ma. Podobnie z chińskimi -jak kto lubi to kupi, a jak nie lubi, to nie kupi.

Czujesz jakąś treść w swoim wpisie???

ostatnio gdzies na jakiejs stronce czytalem ze niektore wersje paradigmow sa produkowane w chinach ! czytalem duzo o tych kolumnach bo chcialem je kupic

najtansze wersje monitory i typowe pod kino domowe sa produkowane w chinach ewentualnie skladane w chinach za przyslowiowa miske ryzu !

dlaczego paradigm jest polecanym z xindakiem ? bo to tez chinski produkt jak i same paradigmy ogolna tandeta przestrzegam tylko zainteresowanych tymi v5 ze to tylko zmylka te recenzje i opinie w necie czy czasopismach to totalna sieczka

gdzieś się kiedyś doczytałem, że po przekalkulowaniu same elementy od kolumn Tonsila są więcej warte niż finalny produkt... dlatego diy się nie opłaca gdyby klonować choćby Siesty...

czyż to nie przykład świetnego zarządzania wewnątrz firmy?

Uważam że produkty Tonsilu nadają się tylko na niską półkę cenową, i pewnie w tej klasie są bezkonkurencyjne. Jeśli jednak kogoś interesuje naprawde dobry dzwięk, to raczej nie powinien szukać go w wyrobach Tonsilu.

Czy ktoś pamięta jeszcze ze poznanska (?) firma ESA też zaczynała od zestawów budowanych w oparciu o głośniki z Tonsila i szybko przerzuciła się na inne.

Dla mnie zasadniczą wadą większości głośników niskotonowych Tonsila są słabe, ferrytowe magnesy - i kopa na basie z nich sie nie uzyska.

W wysokotonowych z kolei bywają bardzo duże różnice w efektywności egzemplarzy a i brzmienie jest mało

interesujące

pozdr - Krzysiek

PS W zwiazku z powyższym jak słyszę że ktoś robi klony Totem Mite na głośnikach Tonsila, to mimowolnie się usmiecham ....

p.f.pawlikowski, 18 Maj 2008, 12:53

>gdzieś się kiedyś doczytałem, że po przekalkulowaniu same elementy od kolumn Tonsila są więcej

>warte niż finalny produkt... dlatego diy się nie opłaca gdyby klonować choćby Siesty...

>

>czyż to nie przykład świetnego zarządzania wewnątrz firmy?

Świetne zarządzanie firmy to się ocenia po jej wynikach finansowych a nie tym o czym piszesz. Równie dobrze to może być przykład na fatalne zarządzanie.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Krzysiek zgadzam sie z Toba w 100% ale lepiej nie narazaj sie lobby Tonsilowskiemu. Milion razy pisalem ze wyroby tej formy chwala ludzie malo osluchani i posiadacze sprzetu z niskiej polki ktorzy swoja przygode z audio dopiero zaczynaja. Jestem takze przeciwny nazywaniem mojego pokolenia (i starszych) dziecmi komunizmu czy Pewexu. Urodzilismy sie w takich a nie innych czasach i tyle. Na swojej drodze audio przerobilem w zasadzie caly Tonsil oraz produkty Diory Radmora i Kasprzaka ktorymi niektorzy (wyzej przeze mnie wymienieni) tak sie na tym forum zachwycaja. Mina kolejne kolejne lata i ich poglady zostana mocno zweryfikowane. Sam tez kiedys pisalem (4 lata temu) ze na Tonsilu mozna zrobic dobre kolumny. Otoz nie mozna. Wiem to teraz na 100%. Ktos w innym watku wkleil zdjecie midwoofera Tonsila twierdzac ze jest to przyklad na to jak dobre glosniki robi ta firma. Zapomnial jednak ze ten midwoofer jest wytworem angielskiej firmy Mission dla ktorej Tonsil je tylko wykonywal. Zreszta w oryginale graja o wiele lepiej. Niestety.

discomaniak71 prosze podac w tej cenie konkurencje ktorą mozna sie zainteresowac rownie dobrze jak siestami bo ja sluchajac za 3 tysiace paradigm 9v5 o malo sie nie porzygalem jak mozna byc takim wiesniakiem kupujac te marketowe gowna

krzysmxx, 18 Maj 2008, 13:00

Ja pamietam że ESA nie potrafiła zaaplikować 13cm GDN 13/40/2 które z powodzeniem aplikuje TOTEM. A przerzuciła się na inne głośniki dlatego że zainwestował w nią pewien brydżysta.

A co do ceny - to sbudujcie sobie samochód z cześci zamiennych - np. z generyków. I zobaczcie czy będzie tańszy od kupionego w salonie... NIE BĘDZIE! I TO JEST NORMALNE. Nienormalne jest to że wiekszość kolumn nad którymi wzdychacie kosztuje wielokrotnie więcej niż cześci do nich kupowane w detalu.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

marcin1982

18 Maj 2008, 13:20

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 112 / 184 / 0

discomaniak71 prosze podac w tej cenie konkurencje ktorą mozna sie zainteresowac rownie dobrze jak siestami bo ja sluchajac za 3 tysiace paradigm 9v5 o malo sie nie porzygalem jak mozna byc takim wiesniakiem kupujac te marketowe gowna

Zdaje sie ze Twoje osluchanie sprowadza sie do Siest i Paradigmow. Jesli tak to wspolczuje. Jest sporo bardzo interesujacych rodzimych producentow jak chocby Audio Academy czy Studio16Hertz. Majac 3kzl z pewnoscia zamowilbym sobie kolumny u ktoregos z nich (a moze w Harpii jesli bylaby taka mozliwosc - zaleznie od gustow) i sam nadzorowal ich wykonanie marudzac niezle przy tym. Produkt finalny na pewno bylby lepszy nie tylko od Tonsila czy Paradigma w tej cenie. Zreszta tak kiedys zrobilem i nie narzekam.

discomaniac71 tu sie mylisz kolega wydal na kefy ! 12 tysiecy zlotych do kina debil !

i wiesz co? załuje ze to swinstwo kupil moje technicsy sbm500 lepiej oddaja dzwieki w filmach niz te badziewne kefy z ktorych mozna sluchac tylko opery i do tego sie nadaja

bowersy tez mnei nei zachwycily swoim monotonnym dzwiekiem ! czym tu sie chwapic ? markowymi copami kosztujacymi tysiace zlotych a duzo nie rozniacymi sie od biednych tonsili?

ty sie wychowales wlasnie na altusach i masz uprzedzenie do tonsila

mnie sie siesty podobaja i je kupie ! w szczegolnosci monitory !

właśnie discomaniac71 ! nie znasz się to się nie odzywaj, kolega "kulturalny troll" (patrz niżej) ma zawsze rację i słuch absolutny :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

marcin1982

18 Maj 2008, 13:37

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 112 / 186 / 0

discomaniac71 tu sie mylisz kolega wydal na kefy ! 12 tysiecy zlotych do kina debil !

i wiesz co? załuje ze to swinstwo kupil moje technicsy sbm500 lepiej oddaja dzwieki w filmach niz te badziewne kefy z ktorych mozna sluchac tylko opery i do tego sie nadaja

bowersy tez mnei nei zachwycily swoim monotonnym dzwiekiem ! czym tu sie chwapic ? markowymi copami kosztujacymi tysiace zlotych a duzo nie rozniacymi sie od biednych tonsili?

ty sie wychowales wlasnie na altusach i masz uprzedzenie do tonsila

mnie sie siesty podobaja i je kupie ! w szczegolnosci monitory !

Sam wystawiasz sobie swiadectwo osluchania i tego w jakim miejscu poszukiwan jestes. Nie mow mi na czym jestem wychowany bo nie masz o tym zielonego pojecia. Ponizej przyklad zestawienia w ktorym monitory Kef 201 Reference zagraly znakomicie:

Meridian G 08, koncowka mocy i preamp Clearaudio, okablowanie XLO

Discomaniac

Ten Tonsil, który wklejano nie jest wytworem Mission – Wklejono GDN 13/50 który nigdy z Mission nie miał nic wspólnego. A GTC 17/50 produkowany dla Mission był zupełnie innym głośnikiem.

A dla Mission produkowane były różne głośniki w Tonsilu od 1986 roku i stosowane w ich najdroższych produktach.

Jak chcesz coś krytykować to może najpierw dokładnie się z tym zapoznaj.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

p.f.pawlikowski

18 Maj 2008, 14:15

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 129 / 485 / 0

discomaniak ;)

sluchales siest?

one naprawde graja dorośle... całkiem inne brzmienie niż typowe Tonsilowe...

Tak ale to jest wyjatek potwierdzajacy regule.

uwarzam ze premium (dawne excellence, ale jednak inne) i maestro 2 to tez niczego sobie kolumny, w swojej cenie zabojcza jakosc... mialem je wszystkie, to wiem co mowie ;))

ja wiem ze jak ma sie 5k zł to można wymagać czegoś więcej i szukać nie w ofercie tonsilu (chyba, że wyjdzie wkońcu oferta Omeg, będzie pewnie ciekawie), ale do 2-3k zł nadal jest to bez konkurencyjna firma....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.