Skocz do zawartości
IGNORED

Wkładka gramofonowa średniej klasy.

anlu

Rekomendowane odpowiedzi

Która wkładka lepsza? Sumico blue point czy Benz Mc Silver. Pirwszej używam od ponad roku, drugiej natomiast nie słuchałem, a nie wiedząc nic o niej, nie chcę tracić czasu na wymianę, kalibracje w celu odsłuchu. Odsłucham ją, jeśli będzie warta fatygi. Czekam na opinie, bo jutro powinienem ją zwrócić jeśli nie będę kupował.

Zydelek co prawda Sumiko zam znacznie słabiej niż Benza, lecz są to wkładki o dość odmiennym brzmieniu, Benz jest delikatniejszy, ma lepszą górę pasma, jest bardziej przejrzysty, natomiast nie ma basu jaki daje Sumiko. Sumiko wydaje się dawać bardziej efektowny dźwięk pomimo mniejszej ilości detali. A nie byłoby lepiej zainteresować się MC, ale niskopoziomowym? Będzie znaczna popawa...

W temacie analogu co prawda ledwie "zszedłem z drzewa" i nie mam zbyt dużej skali porównawczej. Używam od jakiegoś czasu Goldringa 1022GX i w zależności od różnych warunków brzegowych (przedwzmacniacz, rodzaj slipmaty) daje on bardzo różne efekty brzmieniowe. Na spotkaniu w Delta Studio, gdzie miał swoją premierę nowy przedwzmacniacz Delty - mój gramofon z podkładką gumową pod płytę dostał tęgie baty od Thorensa 147 wyposażonego w japońską wkładkę Excella. Po zmianie slipmaty na tekstylną udało się poprawić szczegółowość i czystość brzmienia a także wypełnienie basu. Jednak dopiero zastosowanie odpowiedniego przedwzmacniacza (to już w warunkach domowych) pokazuje że Goldring sroce spod ogona nie wypadł. Na początku wydawał się wkładką brzmiącą jasno i dość ostro, ateraz mam zupełnie inne wrażenia. Najważniejsze jest to, że poziom jakości jaki daje źródło CD okazał się spokojnie do osiągnięcia przez tor analogowy.

Alexander- wielkie dzięki. Przed chwilą odbyłem rozmowę z kumplem- znawcą gramofonów, który powiedział tę samą opinię. Silver niestety nie pasuje do moich preferencji.

Mam więc propozycję- może ktoś z forumowiczów chce skorzystać z dobrej okazji. Cena Benza w sklepie to 1300zł. Ta wkładka ma kosztować 800zł. Jeśli ktoś chce ją nabyć- grała ok. 10 godz. jako demo w sklepie to proszę dzwonić na moją komórkę. Nie zwrócę wtedy wkładki. W ten sposób ktoś prócz mnie może skorzystać.

Czekam więc pod telefonem: 0. 602 346988. Można dzwonić dziś do północy i jutro. W dniu jutrzejszym po 15-tej sprawa będzie nieaktualna.

Mnie lepiej nie pytaj, jestem miłosnikiem Ortofona. Ma w ofercie wkładki, które są stanie zaspokoić prawie wszystkie gusta i guściki i można coś dobrać do każdego ramienia. Moje ulubione to klasyczna SPU Royal i MC3000 oraz tańsza i dobra MC15. Często słucham u znajomego ciekawej wkładki Denona - DL-304. Bardzo neutralna ze świetną dynamiką , nisko schodzącym i dobrze kontrolowanym basem, górą bardzo czystą, nieszeleszczącą i sama wkładka wykonana solidnie. Tę też z czystym sumieniem mogę polecić.

Przez parę lat miałem ortofona om5, następnie om30. Niestety jak dla mnie brzmiały za ostro. Potem miałem ortofona mc turbo i mc10, które również jakoś mi nie pasowały. Słyszałem pochlebne opinie na temat mc15, ale nigdy jej nie słyszałem. Według moich obserwacji znaczna wiekszość wkładek jest zbyt jasna. O.K. jest przy ciemnych mało przejrzyustych systemach. Ja mam system przejrzysty i taki sposób prezentacji mnie drażni. Po Twoim wpisie spróbuję odsłuchac rekomendowana wkładkę.

Jack.

Czasem musisz wziąść pod uwagę preamp a jeżeli już takowy masz na jego specyfikację techniczną jak i formę brzmienia.W razie czego doradzę.

Na priva [jak chcesz]dam Tobie namiar na człeka co miał dużo wkładek [wyższych modeli] ,jest mocno schorowany w temacie.

Moje opinie dotyczą odsłuchów przy użyciu preampu Audio Reaserch PH-1 ( drugi model od góry), w którym automatycznie następuje dopasowywanie się jego punktu pracy względem wkładki. Jak dotychczas najlepsze rezultaty uzyskałem na Sumico B.P. Jestem więc z niej zadowolony, ale jako człek ciekawski chcę jeszcze wyżej.

Co znaczy wydatek 300$. Toż to koszt kolacji.

Na forum jest coraz to więcej p...... którzy marzą o czymś na co ich nie stać. Dowód? Z ostanich dni: miałem do odsłuchu wkładkę o wartosci 1300zł do kupienia za 800zł. Mi nie pasowała, ale była to okazja. Niestety nikt nie zadzwonił. Wniosek. Pleśc mogę i marzyć, a na nic mnie nie stać!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Frank-> coraz bardziej przekonany jestem do swojej wkładki w przeciwieństwie do mitycznych dziwadeł.

Tak jak w teście, jest ona kompromisem z ogromym plusem, a nie zadnym tam wysokopoziomowym mc. Wkładka albo dobrze gra, albo jest do kitu. Nie ważne jaka jest.

A pamiętasz jak nasz kolega pare lat temu chwalił: ....że jak wkładka to tylko MM... zgadnij czyje to słowa????

Zydelek - a mnie to jakoś szczególnie nie dziwi, raz dla tego, że nie jest nas vinylowców (w miarę aktywnie śledzących forum) aż tak dużo - jak przeglądniesz wątki to do okoła tematu kręcą się może z dwa tuziny forumowiczów, dwa - na ogół ludzie już coś tam mają w ramię wpięte, a kupować do szuflady to trochę szkoda bo przecież jak ktoś jedzie na swojej wkładce powiedzmy rok to już jej raczej sprzedawał nie będzie i trzy - przebitki 800/1300 można stosunkowo często znaleźć - jakby to było w odwrotnych proporcjach (500/1300) to byłaby okazja, która może spowodowałaby większe poruszenie. Jak kupowałem swoje głośniki za na prawdę okazyjną cenę to od telefonu w sześć godzin byłem z kasą u gościa w Szczecinie i to mimo tego, że była sobota po południu i kwota niemała, zresztą podobnie było z patefonem.

• Redaktorzy

Alexander: SPU to dopiero niski poziom co się zowie! Klasyka klasyczna. Ale to drogie ścierwo i wymaga specyficzncyh ramion, chociażby żeby to w ogóle założyć...

Jozwa - Royal SPU w wersji N , czyli goła da się instalować na 1/2calowym headshellu, waży 12,8g(czyli jak na SPU mało) i kosztuje zdaje się coś około 2800zł. Droższe są wersje z headshellem, ale mają standartowy bagnet SME i słusznie taki gdyż do 3009 lub 3012 pasują "jak ulał". No ale to juz inwestycja....

Seria SPU zapoczątkowana została w latach 50-tych. Od tego czasu wkładki te są produkowane w prawie niezmienionej postaci. Mają bardzo charakterystyczny wygląd - z reguły są zabudowane w headshellu i wyposażone w bagnet połączeniowy typu SME (podobne rozwiązanie jak w Danielach, Fonomasterach itp) chociaż są wyjątki oznaczane jako N (naked) do montażu na 1/2 calowym headshellu. Mają sporą masę dochodzącą do 32g. Są to niskopoziomowe MC (poziom wyjściowy oscyluje wokół 0,2mV). Wymagają stosunkowo dużych nacisków na igłę do 5g , ale odwdzięczają się bardzo dobrą dynamiką i klarownością. Sprzedawane jak na klasykę przystało w pudełkach wykładanych aksamitem - jak klejnoty ;-) Każda wkładka ma załączoną kartę wyników pomiarów parametrów.

To chyba na tyle.

wyglad zdazylem juz poznac - odrazu po wspomnieniu przez Was Royali sprytnie wcisnalem Ctrn+N i wpadlem na strone Ortofona. Faktycznie wygladaja przeslicznie i romantycznie. Mnie tylko interesuje brzmienia, zwlaszcza realistyczne odtwarzanie glosow ludzkich ze szczegolnym naciskiem na nieuwupuklanie wysokich glosow kobiecych oraz sybilantow.

dudivan - Ortofon w Polsce

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.