Skocz do zawartości
IGNORED

Amplitunery z konca 70' - Onkyo, Sansui

szczesiu

Rekomendowane odpowiedzi

Bo ten z aukcji to wersja pancerna - w drewnie,a ten z classic-audio w metalowej obudowie pewnie.Stąd ta różnica.

Chyba,że sprzedacy trochę waga oszukuje,albo jest podzelowany szynami kolejowymi,tak jak w "Zmiennikach" ten Mercedes był... :))

Wrzucajcie jeszcze zdjęcia swoich amplitunerków !

Albo jakieś ładne klocuszki z netu.

d179, 13 Kwi 2006, 12:46

1700 PLN ???!!! Zapłaciłeś tyle za tą kolekcję guziczków ?

A myślałem ,że to ja jestem dziwny .

Za to można kupić prawdziwie grający klocek z lat 90 - np Densena, Electrocompanieta, Naima itp. O lampowcach już nie wspomnę . To musi być miłość bo dla mnie to ,,lekko" irracjonalne .

Wprawdzie walczę o jednego małego Marantza z epoki lodowcowej ale za 150 PLN , nie więcej. Tak z ciekawości .

...there is no spoon...

Nie napisałem nigdzie,że kupiłem tego Pioneera,tylko,że robiłem już wcześniej intetesy z tym sprzedawcą.Zresztą moja płóka by pewnie nie wytrzymała tego ciężaru.

Tak na marginesie,to dobrze zachowane ampli z tamtego okresu niestety musi kosztować.Ten mój Sansui,którego pokazałem na początu watku,kosztował np.na angielskim eBay 500 funtów (ja go nie kupiłem za tyle).

Rzeczywiście lubię takie stare,piękne maszyny,które mają duszę.

Kto jednak nie słuchał jak grają flagowe modele firm z lat 70-tych,ten może mnie nie zrozumieć.

@arturp

Moje zdanie jest takie,że jak kupisz jakiś ampli za 150 - 200zł,to raczej się zawiedziesz,bo to były klocki co najwyżej ze średniej półki,chociaż i tak pewnie zagrają lepiej niż współczesne za te same pieniądze.

Tego się obawiam . A nie zaryzykuję wydatku ponad 1k PLN . No to chyba zostanę przy wzmacniaczach z lat 90 a jak wygram tego Matrantza to go wypełnię nowymi kondensatorami i się zobaczy.

Dzięki

PS

Przyznaję ,że mają urok ...

...there is no spoon...

Obecnie na allegro jest taki w ciemnym kolorku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Ten Pioneer z aukcji to jest amerykańska wersja modelu 1050.Jest dobry,jednak następny po nim - model 1080 był dużo lepszy.

@arturp - tak z ciekawości...o którego Marantza walczysz ? Bez obawy,że podkupię,bo poluję już tylko na model 2500 lub 2600.Może coś podpowiem.

A to "Ostatni Żywy Bandyta" - model 1980.

270W na kanał przy 8 ohm.

Jak się go włącza,to przygasa światło w całym domu :))

Do jego używania potrzeba dodatkowy przydział mocy z elektrowni.

Wyceniany na 1500 - 2000 euro.

Ten Pioneerek na zdjęciu nie jest mój.Pożyczyłem zdjęcie z aukcji,żeby pokazać jaki to fajny sprzęt.

Miałem model 1080.Grał ładnie jak przystało na przedstawiciela tamtej epoki,ale na przykład w porównaniu z Sansuiem G-8700,to czegoś mu brakowało...tak jak mi teraz brakuje słowa,żeby to określić...może lekkości,zwiewności.

Sprzedawca napisał, że pobór mocy to 1000W! Panie d179, azali prawda to być może? Przy mocy wyjściowej 2x180 W, na co idzie pozostałe 640??

Piękny jest, już miałem kupować, ale mi szybko przeszło jak zobaczyłem cenę.

Powyższy wpis dotyczy oczywiscie tego Kenwooda

Ukryta Zawartość

Coś mi nie wskoczyl cytat.

Ukryta Zawartość

Ja jestem zachwycony moim sansui 9090db. To 23 kg wspaniałego dźwięku. Zastanawiajace, że lepszy jest odbiór radia z anteny pokojowej niż z kabla. Późnym wieczorem po 23-24 odbiór Jazz Radia to czysta poezja.Jakość porównywalna z CD. Pozdrawiam świątecznie.

JanekKowalski, 14 Kwi 2006, 08:30

>Sprzedawca napisał, że pobór mocy to 1000W! Panie d179, azali prawda to być może? Przy mocy

>wyjściowej 2x180 W, na co idzie pozostałe 640??

>Piękny jest, już miałem kupować, ale mi szybko przeszło jak zobaczyłem cenę.

Przyznam,że nie pamiętam jaki ma pobór prądu - trzebaby poszukać w necie,ale uważam,że to radosna twórczość sprzedawcy.Przy 4ohm ma jakieś 200W na kanał + lekki zapas prądu = około 450W.

Model od niego wyższy,mający 2x210W 8ohm i 2x250W 4ohm pobiera 600W.

Co do ceny - jego realna wartość w dobrym stanie właśnie mniej więcej tyle wynosi co cena na aukcji.Kupując go taniej,można uznać,że zrobiliśmy dobry interes.

Dla przykładu tutaj się taki sprzedał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Specyfikacja tego kenwooda

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

moze w takim razie ktos bedzie miał ochote zalicytować...nie znam tego modelu ale wyglada sympatycznie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

arturp

Marantz MR 215 to dość niski model z początku lat 70-tych.Niestety słuchając go możesz sobie wyrobić mylną opinię na temat sprzętów z tamtego okresu.Niewiele pomoże nawet wymiana kondensatorów,bo to był po prostu klocek niskobudżetowy.Nawet nowy kosztował czwartą część ceny tych wyższych modeli.

Chyba,że kupić go czysto z ciekawości,ale nie drożej niż 100zł.

Ludzie !!!! Tego czarnego Pioneera którego zdjęcie umieściłem wyżej, facet może sprzedać za 400zł poprzez "Kup Teraz". Może ktoś z Was reflektuje ? Ja bym brał od razu gdyby nie mój Sony STR 6800 SD.

Też z nim rozmawiałem.Faktycznie 400zł,to cena niższa niż jego realna wartość,jednak należy pamiętać,że to wersja amerykańska i różni się nieco od europejskiej.Musiało być przerabiane zasilanie.Nie wiadomo też jak sobie będzie radził z odbiorem radia,bo tam jest ciut inny system nadawania (w piątkach).No i pozostaje kwestia wyglądu - zależy co się komu podoba,ale dla mnie czarny wydaje się jakiś taki smutny,ponury...

Dla porównania załączam zdjęcie wersji europejskiej (SX-1050).

Nie wiedziałem że to wersja amerykańska (według czego tak sądzisz ?) Ale mnie się bardzo podoba i nie mogę sobie z głowy go wybić ! Kurcze ! Tak mnie kusi !!! Przecież nie jest cały czarny, lecz dodatkami srebrnymi.......

a propos kenwooda kr 9600,to parafrazując słowa wieszcza to kiedyś było : "na kolana chamy to gra kr 9600".we wszystkich szanujących sie studiach nagraniowych w drugiej połowie lat 70 grał właśnie ten sprzęt.sekcja tunera bezkonkurencyjna,no moze tylko z sansui serii 9.Do tego dual mono z bajkową separacją i miało się sprzęt....no prawie bo jego limitowana seria trafiła głownie do studiów:).No cóz ja mam juz sansui QRX 9001 wiec mogę go tylko polecić takim jak ja maniakom tego co najlepsze w stereo, a palec na myszy cholernie świerzbi.Pozdrawiam

VSOP

Do- "d179"

Właśnie zauważyłem że ten Pioneer o którym rozmawiamy ma z tyłu przełącznik napięć, taki sam jak w moim Sony STR 6800 SD więc napewno nie był przerabiany skoro wystarczy tylko przełączyć napięcie na przełączniku.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.