Skocz do zawartości
IGNORED

różnice pomiedzy Onkyo 505 a 605

lakiluk

Rekomendowane odpowiedzi

skladam moje kino domowe, narazie zaczynam od dzwieku.

zastanawiam sie nad zakupem Onkyo 505 albo 605, jednak nie wiem czym te dwa amplitunery roznia sie miedzy soba.

wiem ze onkyo 605 ma HDMI 1.3, menu wyswietlane na TV, dekodery HD. czy ma cos jeszcze? czy wogole te rzeczy beda mi kiedys potrzebne zakladajac ze amplituner bedzie podlaczony do komputer i to komputer bedzie zajmowal sie dokodowaniem dzieku.

nie zalezy mi na tym ze przez kabelek HDMI szedl obraz i dzwiek, nie przeszkadza mi ze zamias tejnego kabelka bede mial dwa (obraz przez HDMI i dzwiek coaxialnie /bo tak to sie chyba nazywa/).

do amplitunera na 99% podlacze kolumny Klispch F2, C2, B2 (albo S2), oraz komputer (athlon x2 64, plyta na chipsecie AMD 780G). w przyszlosci kupie projektor...

moje glowne pytanie. czy jest jakas roznica w brzmieniu, w jakosci dzwieku pomiedzy onkyo 605 a 505? czy jest sens kupowac onkyo 605 skoro i tak podlacze do niego komputer?

moje drugie pytanie. mozna kupic plyty glowne ze zintegrowana karta muzyczna, wyposazona w wyjscie cyfrowe... czy to oznacza ze odtwarzajac muzyke nic nie strace na jakosci? czy lepiej kupic jakas karte Audigy z wyjsciem cyfrowym? odczuje jakas roznice pomiedzy jednym a drugim rozwiazaniem?

CYTAT>"czy jest sens kupowac onkyo 605 skoro i tak podlacze do niego komputer?"

To tak jakbyś zapytał : czy jest sens kupować Onkyo 605 skoro i tak podłączę do niego kolumny.

CYTAT>"mozna kupic plyty glowne ze zintegrowana karta muzyczna, wyposazona w wyjscie cyfrowe... czy to >oznacza ze odtwarzajac muzyke nic nie strace na jakosci? czy lepiej kupic jakas karte Audigy z >wyjsciem cyfrowym? odczuje jakas roznice pomiedzy jednym a drugim rozwiazaniem?"

Nic nie stracisz,więc nie warto kupować audigy do transmisji cyfrowej.

ps. Realtek 883 obsługuje przy SPDIF nawet 192K 24bit, a Audigy 2 jedynie 96K 24 bit ... a Audigy 48K 24 bit (przy 96k są na Audigy zniekształcenia - pracuje jakby próbkował przy 32K)

dzieki za odpowiedz.

do tej pory bylem przekonany ze karty muzyczne, komputerowe, generuja znacznie gorsza jakosc dzwieku niz np odtwarzacze sprzetowe. wiem ze k. muzyczna jest sprzetem... jednak tym sprzetem steruja sterowniki. rozne sterowniki daja rozna jakosc dzwieku. czy nie mam racji?

na jedym z anglojezycznych forum przeczytalem ze jedynym, bezstratnym, sposobem podlaczenie komputer (karte dzwiekowa) pod amplituner jest podlaczenie analogowe! dziwne, prawda? jednak jeszcze to zweryfikuje...

mimo wszystko uwazasz ze warto inwestowac w oknyo 605 skoro to komputer bedzie dekodowal dzwiek?

niedłygo moze wyjda k. muzyczne dekodujace dzwiek HD. Pewnie wraz z HDMI.

A czy ty dostosujesz sie i zmienisz amplituner?

Po za tym 605 dostał nagrode EISA 2007

Co do kabla to podłaczaj go tylko SPDIF.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.