Skocz do zawartości
IGNORED

Gdzie są nasi przyjaciele?

Gość rochu

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rochu

(Konto usunięte)

Drogi Mulsie.

Pozwól że pozole sobie na pewną poufałość wobec Ciebie.

Nie wiem co prawda o jakim Nurze piszesz, nie mniej o ile pamietam ze szkół "samowytłumaczenie", jak piszesz, jest w zasadzie źródłem całej ludzkiej wiedzy i mądrości.

Zaskoczenie i zdziwienie są początkiem zrozumienia, jak powiedział Ortega y Gasset.

Tak więć mam nadzieję że także i Ty podzielasz pogląd, iż nieustanne poszukiwania "samowytłumaczenia", jak pięknie to raczyłeś ując, jest elementem naszej ludzkiej kondycji. Tak zatem, nic w tym zjawisku niespotykanego i dziwnego.

No chyba, że tak jak Wild, otrzymałeś staranne wykształcenie i wiele czasu teraz poświecasz na to aby o tym zapomnieć.

Czego jednak Tobie i sobie także nie życzę.

ale i lenistwa.jak mówi znajomy menel.Rochu.A lenistwo to czesto brud i ....tchórzostwo.Niestety ortegi lubią widziec swiat w górnych rejestrach .A mój menel.... przy ziemi.Wild jest moim znajomym z pod znaku... ale tylko tyle.Raczej staram sie go unikac.Moze powiem inaczej.Ludzie którzy dali nura- mieli taki charakterystyczny ...rys.Nie bede sie upierał, ze to... tchórzostwo.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Drogi Mulsie.

Zupełnie nie rozumiem dlaczego świadomie i dobrowolnie rezygnujesz z dobrodziejstw wysokiej kultury ducha i odwracasz się ku prymitywnym aspektom ludzkiej cywilizacji.

Czyżby przesyt? A może dostrzegasz marność i fałsz?

Czyżby Pan Menel, o którym tak ładnie wspominasz, miał lepszą receptę na życie?

A może jest to decyzja o bardziej wyrafinowanym podtekście w duchu tego dziwaka Rousseau?

Tak czy inaczej miłego dnia życzę i kreśle się z ukłonem Szanownemu Panu

drogi Rochu.Zaproponowałem odpowiedz znajomemu menelowi na tak postawione dictum.Stad ten czas oczekiwania.Odpowiedział bez wahania- że te wysokie kultury często maja obsrane ..gacie.Uwaga była tak celna, ze nie ciagnałem go dalej za język.Osobiscie dodam ,ze czasami mozna nie znać sokratesa czy ortegii,a za cel zyciowy wybrać ...czyste gacie.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Drogi Mulsie.

Czy wspominając jak to napisałeś - o gaciach, miałeś na mysli jakąś metaforę wyższych ludzkich wartości?

Czy też było to odzwierciedlenie jakiegoś być może prozaicznego ale znanego z autopsji, problemu związanego z zachowaniem higieny?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.