Skocz do zawartości
IGNORED

PC->TV via HDMI - problem...

awi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam problem z niestabilną transmisją sygnału video z komputera (media center) do telewizora LCD Full HD.

Zacznę do sprzętu:

karta graficzna ATI HD2600 XT (podwójne wyście DVI). Najnowsze sterowniki.

System Windows XP SP3. Reszta chyba nieistotna.

kabel Vivance HDMI (3m, od strony kompa przejściówka dostarczana przez ATI -

podobno jest to jakaś "specjalna" przejściówka).

Na końcu tego łańcucha telewizor Sharp Aquos LC-32X20E.

Ustalone parametry sygnału to 1920x1080@60Hz.

Objawy:

Komputer wykrywa telewizor, tj w Catalyst Center pojawia się monitor opisany jako sharp - tutaj jest ok.

Telewizor wyświetla informację o odebraniu sygnału 1080p 60Hz - tutaj też jest ok.

Ale... albo pojawi się spodziewany obraz przesyłany przez komputer, albo informacja, że sygnał jest niekompatybilny.

Nawet jeśli obraz się pojawi to po paru sekundach potrafi zniknąć i pojawia się wówczas powyższy komunikat.

Co ciekawe co jakiś czas obraz jednak się pojawia by znowu po chwili zniknąć i tak w koło Macieju.

Mało tego, jeśli już widzę na ekranie telewizora desktop Windowsa, to oraz

jest mocno drżący, wyświetlane elementy (okienka, fonty) zaś mocno pozniekształcane.

Dodam tylko jeszcze, że opcja "View Mode" w telewizorze ustawiona jest na "pixel to pixel" - czyli bez kombinowania.

Zauważyłem także, że drżenie obrazu nieco się zmniejsza, gdy chwycę kabel HDMI ręką (coś nie tak z ekranowaniem?)

Ponieważ czuję się zbity z tropu, proszę o sugestie:

czy szukać winy po stronie karty graficznej, kabel jest do bani czy telewizor ma skopane wejścia HDMI?

Pozdrawiam i czekam na jakieś podpowiedzi

Arek

PS. Pytanie zadałem również na pl.comp.multimedia.

https://www.audiostereo.pl/topic/43746-pc-tv-via-hdmi-problem/

Sprobuj połaczyc komputer z telewizorem bez tej "specjalnej" przejsciowki czyli chodzi o to zeby byl kabel DVI-HDMI

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a nie HDMI-HDMI+przejsciowka. Niby teoretycznie powinno na jedno wyjsc, ale praktyka pokazuje co innego. Sam mialem ten problem, tez karta ATI i tez przejsciowka. I wtedy normalnie w systemie ustawiasz odpowiednią rozdzielczość. Powinno pomoc.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki za sugestię, już myślałem, że nikt się nie odezwie...

Problem rozwiązałem dzisiaj - kupując kabel HDMI w standardzie 1.3b (No Name).

Teraz oraz jest OK, żadnych zakłóceń, zaników czy tym podobnych.

Podsumowując, doczytałem się, że standard 1.1 i 1.2 jest certyfikowany tylko do 1.5 mb (!)

Jeśli więc potrzebuje ktoś kabla dłuższego (u mnie 3 mb), to proponuję od razu poszukać czegoś przyzwoitego. Ten który nabyłem, ma potrójne ekranowanie i jest przynajmniej dwa razy grubszy od ćwiczonego wcześniej Vivance.

Oczywiście mówimy o sygnale Full HD, 60 Hz, który ma swoje wymagania co do przepustowości.

Pozdrawiam

Arek

Polecam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za link,

no właśnie... dzisiaj mój nowy kabelek odmówił współpracy. Dziwne, wczoraj działał jakieś trzy godziny bez problemu...

Z podanego przez Ciebie linka wynika, że kabel HDMI 1.3 posiada 24(cat. 2) albo 28 żył(cat. 1).

Na opakowaniu mojego jest informacja, że posiada 19 pins - ossso chodzi???

Kabel który kupiłem miał być standardu 1.3b. W wikipedii czytam, że:

"The standard Type A HDMI connector has 19 pins with bandwidth to support all SDTV, EDTV, and HDTV modes. The plug's outside dimensions are 13.9 mm wide by 4.45 mm high. Type A is electrically compatible with single-link DVI-D.

A higher resolution version called Type B is defined in HDMI 1.0. Type B has 29 pins (21.2 mm wide) allowing it to carry an expanded video channel for use with very high-resolution future displays such as WQUXGA (3840x2400). Type B is electrically compatible with dual-link DVI-D but is not in general use."

Rozumiem, że powyższe rozróżnienie (A i B), dotyczy także wersji 1.3?

Poradźcie mi może jaki kabel kupić. Niekoniecznie HDMI->HDMI. Ponieważ ma być przeznaczony do spięcia razem media-center'a z telewizorem, może być DVI->HDMI. I tak nie zamierzam przesyłać nim dźwięku. Zależy mi za to na tym, aby w końcu połączenie zaczęło działać.

Tak przy okazji, te 29 pins to przypadkiem nie jest inna wtyczka, której nie da się podpiąć do Sharpa Aquosa?

Pozdrawiam

Arek

W kwestii wtyczki standardu B sam sobie odpowiadam - nie wejdzie do Aquosa.

Link do pdf'a opsującego standard 1.3:

Ukryta Zawartość

Z opisu wynika, że potrzebuję właśnie kabla w standardzie 1.3 (odświeżanie 60 Hz).

Prośba o wskazanie sensownego kabla nadal aktualna...

Ukryta Zawartość

Wcale nie potrzebujesz kabla w wersji 1.3. 1.0-1.2 obsługują 1080p i nie będzie najmniejszego problemu z przesyłem obrazu, więc link, który podałem jest prawidłowy. I takie podłączenie da na bank 1920x1080 na twoim telewizorze.

> ABC PREZENTACJI

Dziękuję za odpowiedź.

Jestem w temacie HDMI cieniutki, ale staram się doszkolić.

Mam więc kolejne pytanie (być może lamerskie).

Komputer przesyła obraz z 16 lub 32 bitową głębią kolorów.

Wszędzie gdzie widzę opis możliwości kabla w wersji 1.1, 1.2 czy 1.3 podawana jest maksymalna rozdzielczość przy 24 bitowej głębi kolorów "Maximum resolution over single link at 24 bit/px".

Moje domysły biorą się więc z tego, że skoro standard 1.3 obsługuje "Deep color", to powinien sobie poradzić także z 32 bitami/piksel.

Czy się mylę?

BTW, nie zaczynałbym w ogóle tego wątku gdyby nie fakt, że pierwszy z kabli jaki zakupiłem (VIVANCE) nawet nie próbował poprawnie działać...

Dla poszczególnych wersji HDMI "Maximum video bandwidth (Gbit/s)" mamy:

1.0 - 3.96

1.1 - 3.96

1.2 - 3.96

1.3 - 8.16

Teraz policzmy zapotrzebowanie na pasmo: 1920 x 1080 x 60 x 32 (rozdzielczość, odświeżanie, głębia kolorów). Daje to 3981312000 bitów/s. Jeśli coś tu liczę nie tak, to proszę o sprostowanie.

Wychodzi mi że dochodzę do granicy przepustowości kabla... więc wystarczy by nie był "wystarczająco dobry" aby pojawił się problem.

Jeśli gadam głupoty, to chętnie zostanę oświecony - serio.

ABC PREZENTACJI - nie twierdzę, że nie masz racji, po prostu mam wątpliwości natury "ogólnej".

Nie chciałbym spędzić miesiąca na sprawdzaniu i odsyłaniu kabli - do czego właśnie jestem zmuszony...

Skoro zwykly kabel DVI, ktorym podpinamy karte graficzna do monitora LCD jest w stanie przeslac 1920x1200 w 32bitach i 60fps (byle monitor 24") to jestem raczej pewien, ze HDMI tak samo bedzie mogl to zrobic (pomijam juz to, ze HDMI ma jeszcze audio do przeslania + 1080p a nie 1200).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.