Skocz do zawartości
IGNORED

CA A500, Avance 509 mało basu?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam A500, Avance Omega509, CD Pioneer (narazie) i kable SonicLink AST150. Słucham ciężkiej muzyki-metalu i wydaje mi się, że mój system ma mało basu. na niektórych płytach góry jest za dużo. Pokój mam 5x7m. Kolumny stoją 80 cm od tylnej ściany i 1m od bocznych. Czy DNM Reason pomoże w basie? Moze koledzy coś doradzą..? Co jeszcze może pomóc, może CA D500SE, co on wprowadzi do systemu? Proszę o radę. Pozdrawiam wszystkich.

https://www.audiostereo.pl/topic/438-ca-a500-avance-509-ma%C5%82o-basu/

Wydaje mi się, że problem nie tkwi w sprzęcie, ale w akustyce pokoju. Odpowiedz na następujące pytania:

1) czy za kolumnami są elementy tłumiące (zasłony, kotary, regały z książkami)?

2) czy podłoga pokryta jest dywanem lub wykładziną?

3) czy w pokoju jest sporo mebli krytych tapicerką?

4) Czy w pokoju jest mało odkrytych płaszczyzn (gołych ścian i podłóg)!

Jeżeli odpowiedź na te pytania jest negatywna, to problem z pewnością wynika z braku odpowiedniego tłumienia dźwięku. Jeżeli odpowiedź jest pozytywna, to warto jeszcze spojrzeć na proporcje pokoju, sposób ustawienia kolumn i ustawienia mebli.

Sam walczę od lat z podobnym problemem - jeden pokój (ok. 45 m2) fantastycznie gra /każdy sprzęt prezentuje tam właściwe proporcje dźwięku/, natomiast z drugim (ok. 31 m2) mam do dzisiaj pewne problemy /jest to salon i ze względu na żonę nie mogę w pełni poszaleć z ustrojami akustycznymi i odpowiednim ustawieniem kolumn/. W tym drugim praktycznie wszystko gra gorzej (bas taki sobie, góra zbyt wyostrzona ze słabą lokalizacją itp).

Moze to byc tez mala wydolnosc wzmacniacza Muzyka rokckowa ma duze spietrzenia dzwieku do tego dosc silny bas przy glosnym sluchaniu poprostu nie wyrabia Sprubuj przesluchac jazz i paru spokojnieszych plyt jesli efekt jes taki sam to prawdopododobnie to cos innego kable,pokuj moze kolumny

Spoko. Może to pokoj. Mieszkam pod dachem, część wnętrza stanoi skos dachu wybity boazerią, jest on po przeciwnej stronie kolumn. Pod skosem basu est wiecej, ale w środku pokoju jest go duzo mniej. Po prawej stoi szafa wystająca na 80 cm i wysoka na 2,20m. Po lewej jest okno z zasłonami. Pod nim biurko. Za kolumnami jest goła sciana z tapetą (miękką). Podłoga to parkiet. Kolce stoją na groszówkach. mam też dywan 2x2. Może coś tu nie gra. Jeszcze raz dzięki.

Gość Stary metalowiec

(Konto usunięte)

Tak jak Ty bolek słucham ciężkiej muzy ale nie tylko w zasadzie to od The Doors po Napalm Death.

I tak zaczynałem od Kasprzaka póżniej był jamnik póżniej mini wieża Philpsa i wtedy wszystko było lepij a stała się dziwna sytuacja kiedy kupiłem Nad'a C 350 okazało się że tak jak stwierdził poprzednik czasem jest za mało basu ale to nie dokońca prawda. Bas jest czystszy i wydaje się że jest go więcej a poza tym realizacja to też prawda.

Jak sobie włanczam Marcusa Millera to realizacja mnie rzuca na kolana a jak gra np. Mayhem to już jest gorzej a jak Np. Debiut Emperor to rzygać mi się chce z przeproszeniem. Mój kumpel walczy z basem już kilka lat i jest ciężko. Z nagraniami metalowymi jest np trudno. Gitary są czasami tak parszywie nagrane że gitarę basową jest trudno usłyszeć a bas można kombinować z tymi wytłumieniami ale fajerwerków się nie spodziewaj.

A tak kąkretnie to jakich kapel słuchasz???

Co do kiepskiej realizacji metalowych płyt to się zgodze, moze mi się też już co nieco zdaje. Jak słucham DM to wszycho gra, a jak swoje kochaniutkie płytki to przysłowiowa lipa. Niektóre te starsze grają OK, ale jak wspomniałeś Emperor jest kiepski i to każdy. The Kovenent jest lepszy, ale to jeszcze nie to czego się spodziewałem. Żałosne jest to, że słychać teraz olbrzymia różnicę w realizacji nagrań. Do rocka nie mam zamiaru się zdeklasować, kto wie, czy Reason pomoże?!!!!

Dzięki za odpowiedzi..